ANNONS

Niklas Rådström "Som har inget redan hänt"
Niklas Rådströms bok "Som har inget redan hänt" är en sjukdomsskildring – men också en berättelse om hans barndom. Boken är ett slags "kom-ihåg-att-du-lever-bok" och en systerbok till diktsamlingen "Då, när jag var poet" som kom i somras. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Niklas Rådström skriver i ny bok om livets början och slut

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Niklas Rådström skrev boken som ingen författare vill skriva – den som kunde ha varit hans sista. ”Som har inget redan hänt” är berättelsen om en svår sjukdom och en barndom.

Redan före coronapandemin var Niklas Rådström van vid munskydd och social distansering. En tre år lång behandling mot leukemi medför i perioder att minsta infektion och virus kan vara lika med livsfara. När pandemin var ett faktum hade han vanan inne. Niklas Rådström hör till riskgrupperna – han och hustrun släpper ingen över tröskeln och intervjun sker därför över videolänk.


ANNONS


Niklas Rådström diagnostiserades med akut blodcancer på sjukhuset i Kalmar sensommaren 2017 och började redan där och då göra anteckningar till vad han trodde kunde vara hans sista bok.

– Ingen vill skriva den, men få kan låta bli att försöka, säger han.


ANNONS


En poets döstädning

”Som har inget redan hänt” är ett slags kom-ihåg-att-du-lever-bok och en eftersinnande systerbok till diktsamlingen ”Då, när jag var poet” som utkom i somras. Diktboken var även Niklas Rådströms emotsedda återkomst som lyriker – efter 20 år.

– Diktsamlingen var ett slags döstädning, det var dikter som låg i byrålådan och som jag ville använda till något innan det var för sent.

”Då, när jag var poet” innehåller bland annat en längre svit med titeln ”Huddinge sjukhus, höst som vår, sommar som vinter”, som handlar om hans livshotande sjukdom och den långa och många gånger plågsamma cancerbehandling som han genomgick.

– Poesi kommer till i nuet, den fördjupar och håller kvar en upplevelse. Berättandet å sin sida ger perspektiv, den betraktar och reflekterar. Processerna liknar förstås varandra, men de skiljer sig åt på många sätt. Det var lämpligast att dikterna kom först.

Rikedom av barndomsminnen

”Som har inget redan hänt” är en sjukdomsskildring men också en berättelse om Niklas Rådströms barndom. Det är inte första gången som han skriver om livets början. Han är medveten om att läsarna kanske har tröttnat vid det här laget, men när han talar om vilken rikedom av minnen som den utgör så nickar man förstående.

– Jag skriver om en handfull år under barndomen, ändå kan jag vaska fram så otroligt mycket ur dem. Barndomen är en rik period i livet då vi upptäcker världen. Senare rusar livet på.

Niklas Rådström påpekar också att ens perspektiv på barndomen förändras genom åren – inte minst genom det egna föräldraskapet.

– Jag tror det var Ivar Lo-Johansson som sade att ljuset faller annorlunda olika tider på dagen, och olika skeden i livet.

”Barnens domstol”

Berättelsen om Niklas Rådströms barndom är också den om hans föräldrar. Särskilt om hans pappa, författaren Pär Rådström, som dog bara 38 år gammal. Pappans frånvaro är tydlig i boken – också innan han avled: ”Jag kan inte minnas mer än sammanlagt någon månad då jag varit tillsammans med honom medan han ännu levde, men som död var han i decennier framöver med mig varje dag”.

– Hur hade det blivit om pappa fått leva i fem år till? Då hade jag hunnit bli tonåring och då kanske jag hade vågat kräva att få träffa honom mer. Han kanske hade fått barn med sin nya fru och då hade jag haft ett halvsyskon.

Niklas Rådström är ensambarn. Kanske är det därför som han gång på gång återvänder till den eviga berättelsen om sin barndom?

– Det går nog inte att säga något entydigt om den saken, men kanske är det så att ensambarnet tvingas formulera sitt liv utifrån sig själv.

I boken skriver Niklas Rådström om sin pappas sista roman ”Mordet” – som handlar om en hemvändare som begår ett symboliskt mord på sitt barnjag – men också om novellen ”Barnens domstol”. I novellen anklagas en man av en grupp barn för att ha svikit de drömmar han hade som barn. Han döms till att ensam framhärda i sin vuxenhet.

– Jag tycker det är en bra måttstock för livet, att man ska försöka bli någon som ens barnjag kan se upp till och respektera.

”Mer orolig för döden nu”

Niklas Rådström växte upp bland gamla människor, bland mor- och farföräldrar, och kunde tidigt räkna förluster. Han tror sig ha tänkt lite mer på döden än folk i allmänhet – men inte på sin egen.

– Jag är nog mer orolig för döden nu än när jag först blev sjuk, då tänkte jag bara att jag skulle bli frisk.

Sägas ska att Niklas Rådström nu mår bra. Sjukdomen har hållit sig borta och det är med allt längre mellanrum som han besöker sjukhuset för att ta benmärgsprov. När samtalet är över ska han gå ut med hunden Rasmus och när pandemin är förbi ska han träffa barn och barnbarn.

– Jag saknar att kunna träffa dem. Yngsta barnbarnet är snart 1,5 år, men jag har bara hållit i honom en gång.

Text: Viktor Andersson/TT

Nya boken av Niklas Rådström

Som har inget redan hänt

Som har inget redan hänt

Handla böcker där du är – hitta närmsta bokhandel

Fakta: Niklas Rådström

Född: 1953.

Bor: I Saltsjö-Duvnäs utanför Stockholm.

Familj: Hustrun Catharina Günther-Rådström, två barn och två barnbarn.

Bakgrund: Son till författaren Pär Rådström och teaterchefen och journalisten Anne Marie Rådström. Debuterade 1975 med diktsamlingen ”Med tystnad närbesläktade dikter”. ”Månen vet inte” från 1989 brukar räknas som hans första riktiga roman. Har också skrivit essäer, filmmanus och dramatik. Han skrev bland annat manus till Suzanne Ostens ”Bröderna Mozart” och Jan Troells ”Maria Larssons eviga ögonblick”. Fick Augustpriset 1992 för Medan tiden tänker på annat. Han är sedan 1995 ledamot av Samfundet De Nio.

Aktuell med: Boken Som har inget redan hänt.

Skriver på nu: En tankebok om fotboll och demokrati.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Martin Johansson skriver barnböcker med feelgoodkänsla där allt kan hända

Semester och humor är de viktiga beståndsdelarna i barnboken Charlie och Tiger åker till Mallorca, skriven av Martin Johansson och illustrerad av Ted Johansson.

För några år sedan började en berättelse om katterna Charlies och Tigers äventyr att växa fram i huvudet på Martin Johansson. 

– Jag och mitt ex började skoja om hur det skulle vara om våra katter åkte på en egen resa. Klart de ska ner till Mallorca! Plötsligt hade jag en story. Den bygger egentligen på mina egna upplevelser från när jag reste med mina barn när de var yngre. Genom resor får man vara med om saker och skapa minnen, i familjen kan vi prata om våra resor än idag, berättar Martin. 

Det har blivit en del resor genom åren för Martin och hans familj, och nu använder Martin minnen och händelser från de egna resorna som grund till sina barnböcker. På Mallorca var han till exempel med sina tre barn när de var 8, 10 och 12 år gamla, och han har plockat in en del självupplevda upplevelser i den första berättelsen om Charlie och Tiger som tog form för några år sedan.

– Jag brukar ofta skoja om att jag hade en tvåa i svenska, säger Martin. Skämt åsido, jag har en otroligt livlig fantasi. Men det var ett ganska hårt jobb att skriva boken, det tog mig över ett år att bli klar. Det började med att jag pratade in berättelsen på min mobiltelefon.

Martin kontaktade illustratören Ted Johansson som har lång erfarenhet av bildberättande och bland annat tecknar för Bamse. 

– Jag berättade om min idé och vi började tillsammans skissa på karaktärerna. Vi gjorde den första boken tillsammans och han kommer att fortsätta illustrera de kommande delarna.

Charlie och Tiger åker till Mallorca släpptes i tryckt format år 2016, men ges den 15 juni 2021 ut som ljudbok och ebok av Lilla Hoi, ett imprint till Hoi förlag.

En uppföljare om när Charlie och Tiger åker till Afrika är redan klar och planeras att ges ut i slutet av 2021. Under sommaren kommer Martin att skriva på en tredje bok i serien som handlar om när katterna reser till Mars. 

(...) Läs hela artikeln »