ANNONS

Författaren Niklas Rådström får Övralidspriset. Arkivbild: Marcus Ericsson/TT.

Niklas Rådström får Övralidspriset

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren och dramatikern Niklas Rådström utses till Årets Övralidspristagare, med motiveringen: ”För hans talang att färdas i litteraturens alla riktningar”, skriver Corren.

– Det var ett fantastiskt roligt besked att få. Det är ju ett av de finaste priserna man kan få i Sverige, säger han till tidningen.


ANNONS


Niklas Rådström har skrivit bland annat dikter, romaner, filmmanus, sångtexter och pjäser. I sitt tacktal tänker han beröra Heidenstam – och berättar att han har ett par av skaldens brev i sin ägo.

Priset tillkom efter önskemål i Verner von Heidenstams testamente och ges till författare, essäister eller forskare med humanistisk inriktning. Prissumman är på 300 000 kronor och pristagaren utses av Stiftelsen Övralid. Priset delas ut på Verner von Heidenstams födelsedag den 6 juli.

Rådström har på senare år exempelvis gett ut När det kommer till kritan (Mondial, 2017) och Absint. Historien om en blåmes (Albert Bonniers förlag, 2017).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Varför byggdes det aldrig någon järnväg till Sigtuna?

Det byggdes aldrig någon järnväg mellan Sigtuna och Ängsö – och våra industrisamhällen finns inte längre för de har ersatts av en global by.

Författaren Crister Mattsson bor sedan många år i Sigtuna och har skrivit om flera olika saker.  Även i denna bok har Sigtuna en central roll.

Att järnvägen passerade utanför staden innebar att staden inte utvecklades utan levde kvar i det förgångna. Här finns minnesmärken ända sedan medeltiden och vikingatiden.

Kommunikation har alltid varit den främsta drivkraften för samhällsutveckling,

– Numera lever vi alla i en global by. Den gamla byn har ersatts av den globala, säger han och tillägger:

– Boken är egentligen en filosofisk betraktelse över utvecklingen.

Crister Mattsson bor i Sigtuna. Han har bland annat skrivit böckerna En vägvisare i Sigtuna, och romanen, Det oväntade i Sigtuna.

(...) Läs hela artikeln »