Bonnier Books köpte två finska förlag – stärker sin position i Finland

Förlaget Docendo med imprintet Crime Time är ett av två förlag som köps av Bonnier Books i Finland. Två titlar från förlaget och i bakgrund staden Jyväskylä där de har sitt kontor. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Minerva Publishing och Docendo Publishing med imprintet Crime Time är de nya förlagsnamn som Bonnier Books köpt. De blir en del av Werner Söderström (WSOY) och innebär en fortsatt konsolidering i Norden.

Om det var mellandagsrea låter vi vara osagt, men förra veckan offentliggjorde Bonnier Books två nya nordiska förvärv.

Docendo och Minerva blir en del av Werner Söderström Limited (WSOY) som imprints, under ledning av Harri Simola, förläggare på Docendo och Outi Karemaa som förläggare på Minerva. All personal följer med och fortsätter som tidigare.

– Med vårt förvärv av Docendo och Minerva och deras värdefulla författare och medarbetare fortsätter vi växa Werner Söderströms portfolio av prisbelönta och bästsäljande titlar, säger Timo Julkunen, VD för Werner Söderström, i ett pressmeddelande.

De båda förlagen omsätter cirka 4 miljoner euro, enligt Håkan Rudels, VD för Bonniers Books.

– Det ska jämföras med Bonnier Books omsättning i Finland i år på cirka 45 miljoner euro på förlagssidan. Vi räknar med synergier inom produktion och hållbarhet genom den här affären. Det finns även potential att utveckla digitala format, säger Håkan Rudels till Boktugg.

De två nya förlagscheferna som rekryterats genom förvärvet är nöjda:

– Docendo har redan blomstrat i 30 år i förlagsbranschen. För två år sedan började vi ge ut kriminalromaner från Crime Time. Nu är det dags att ta ett ytterligare ett stort kliv och bli en del av Finlands största allmänutgivande förlag Werner Söderström. Nu kan vi fokusera på det vi gör bäst och fortsätta följa vår strategi, säger Harri Simola, förlagschef på Docendo som ger ut närmare hundra titlar per år.

Även Minerva ger (enligt sin hemsida) ut runt 100 titlar per år och har en katalog på över 700 titlar.

– Det är fantastiskt att vårt nästan 30 år gamla Minerva kan ansluta sig till det största förlaget inom allmänlitteratur. Vår breda lista av finsk och översatt skönlitteratur och fackböcker, barnböcker och B2B-utgivning får nya möjligheter genom detta förvärv, säger Outi Karemaa, förlagschef på Minerva.

Affärerna är ytterligare ett tecken på en ökad konsolidering på den nordiska förlagsmarknaden. Bonnier Books (som nyligen köpte majoriteten av Strawberry i Norge) stärker sin position, vilket ska ses i ljuset av att de stora danska förlagen blickar mot Sverige (Gyldendal köpte Word Audio) medan Storytel tidigare köpt finska Gummerus Kustannus. I en tidigare intervju förklarade Håkan Rudels att Bonnier Books alltmer ser Norden som en marknad:

– De senaste åren har vi mer och mer börjat se på Norden som Norden. Inom Bonnier Books har vi Norden och Tyskland som två stora marknader, sa han då.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL