Förlaget Docendo med imprintet Crime Time är ett av två förlag som köps av Bonnier Books i Finland. Två titlar från förlaget och i bakgrund staden Jyväskylä där de har sitt kontor. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Bonnier Books köpte två finska förlag – stärker sin position i Finland

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Minerva Publishing och Docendo Publishing med imprintet Crime Time är de nya förlagsnamn som Bonnier Books köpt. De blir en del av Werner Söderström (WSOY) och innebär en fortsatt konsolidering i Norden.

Om det var mellandagsrea låter vi vara osagt, men förra veckan offentliggjorde Bonnier Books två nya nordiska förvärv.


ANNONS


Docendo och Minerva blir en del av Werner Söderström Limited (WSOY) som imprints, under ledning av Harri Simola, förläggare på Docendo och Outi Karemaa som förläggare på Minerva. All personal följer med och fortsätter som tidigare.

– Med vårt förvärv av Docendo och Minerva och deras värdefulla författare och medarbetare fortsätter vi växa Werner Söderströms portfolio av prisbelönta och bästsäljande titlar, säger Timo Julkunen, VD för Werner Söderström, i ett pressmeddelande.

De båda förlagen omsätter cirka 4 miljoner euro, enligt Håkan Rudels, VD för Bonniers Books.

– Det ska jämföras med Bonnier Books omsättning i Finland i år på cirka 45 miljoner euro på förlagssidan. Vi räknar med synergier inom produktion och hållbarhet genom den här affären. Det finns även potential att utveckla digitala format, säger Håkan Rudels till Boktugg.

ANNONS

De två nya förlagscheferna som rekryterats genom förvärvet är nöjda:

– Docendo har redan blomstrat i 30 år i förlagsbranschen. För två år sedan började vi ge ut kriminalromaner från Crime Time. Nu är det dags att ta ett ytterligare ett stort kliv och bli en del av Finlands största allmänutgivande förlag Werner Söderström. Nu kan vi fokusera på det vi gör bäst och fortsätta följa vår strategi, säger Harri Simola, förlagschef på Docendo som ger ut närmare hundra titlar per år.

Även Minerva ger (enligt sin hemsida) ut runt 100 titlar per år och har en katalog på över 700 titlar.

– Det är fantastiskt att vårt nästan 30 år gamla Minerva kan ansluta sig till det största förlaget inom allmänlitteratur. Vår breda lista av finsk och översatt skönlitteratur och fackböcker, barnböcker och B2B-utgivning får nya möjligheter genom detta förvärv, säger Outi Karemaa, förlagschef på Minerva.

Affärerna är ytterligare ett tecken på en ökad konsolidering på den nordiska förlagsmarknaden. Bonnier Books (som nyligen köpte majoriteten av Strawberry i Norge) stärker sin position, vilket ska ses i ljuset av att de stora danska förlagen blickar mot Sverige (Gyldendal köpte Word Audio) medan Storytel tidigare köpt finska Gummerus Kustannus. I en tidigare intervju förklarade Håkan Rudels att Bonnier Books alltmer ser Norden som en marknad:

– De senaste åren har vi mer och mer börjat se på Norden som Norden. Inom Bonnier Books har vi Norden och Tyskland som två stora marknader, sa han då.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.

🔖 Familjelästräning. Projektet ”Familjen läser” i Helsingborg ger barn till lågutbildade (och i vissa fall inte läskunniga) föräldrar lästräning i förskolan, innan de börjar förskoleklass, skriver HD. Man använder metoden Läsklar. Det unika är att man jobbar med läsutveckling för såväl barnen som deras föräldrar.

📚 Chick lit åldras. Marian Keyes anses ofta vara en av chick lit-genrens grundare, men det är inte en stämpel hon tycker om, säger hon i en intervju med Kulturnyheterna. Hon är aktuell med Ett oväntat val, uppföljaren till bästsäljaren En oväntad semester som kom för 25 år sedan. Säger vi förresten chick lit idag eller har denna genre försvunnit in i feelgood och romance?

Storytels topplista för vecka 31-2022.

🎧 Storytel-topplista. Förra veckan (1-7) augusti var Sjöjungfrun av Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow (Norstedts) den mest lyssnade och lästa boken på Storytel. Resten av topplistan (där Anki även har en bok på 8:e plats):
2. Dyningar, Elinor Kapp, uppläst av Gunilla Leining, Bokfabriken
3. Hanteraren, Mats Ahlstedt, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
4. Profeten och idioten, Jonas Jonasson, uppläst av Stefan Sauk, Bokförlaget Polaris
5. Det andra arvet, Malin Sanglert, uppläst av Katarina Ewerlöf, Bokfabriken
6. Fröken Perfekt, Maria Parkhede, uppläst av Sofia Berntson, Lind & Co
7. Gröna oliver, hönshus och en grekisk gård, Maria Fallström, uppläst av Callin Öhrvall Delmar, Lind & Co
8. Snöängeln, Anki Edvinsson, uppläst av Maria Lyckow, Norstedts
9. Den fjärde doktrinen, Denise Rudberg, uppläst av Marie Richardson, Bookmark Förlag
10. Tre små apor, Leffe Grimwalker, uppläst av Gunilla Leining, Storytel Original

📦 Gardners R’US. Brittiska grossisten/distributören Gardners går in på USA-marknaden och öppnar ett distributionscenter utanför Miami, skriver The Bookseller. Beskedet kommer veckorna efter att amerikanska Ingram gått in på den brittiska marknaden. Det blir Gardners tredje arm förutom Gardners UK finns Gardners EU (som var ett sätt att mildra biverkningarna av Brexit) i Frankrike.


Uppdateras under dagen …