Håkan Rudels om Strawberry-affären: Vi ser allt mer på Norden som en marknad

Håkan Rudels, vd Bonnier Books.

Bonnier Books köper majoriteten av Strawberry Publishing och blir därmed delägare i två konkurrerande norska förlag. Det är viktigt att bygga en stark position i hela Norden, menar Håkan Rudels, VD.

– De senaste åren har vi mer och mer börjat se på Norden som Norden. Inom Bonnier Books har vi Norden och Tyskland som två stora marknader, säger Håkan Rudels som en kommentar till dagens affär där Bonnier Books köper 70 procent av Strawberry Publishing medan Petter Stordalen och hans kompanjoner blir kvar som delägare.

Han menar att de nordiska länderna är speciella eftersom det är relativt små marknader och det finns inga internationella storförlag som tagit en stark position där. Ännu.

– Det är viktigt för oss att bygga ett brofäste i Norden. Det är huvudspåret i det här förvärvet och flera andra vi gjort de senaste åren. Sedan är Strawberry ett attraktivt snabbväxande förlag med bra människor, säger Håkan Rudels till Boktugg.

Sedan tidigare är Bonnier Books hälftenägare i Cappelen Damm (danska Egmont äger 50 procent) som är ett av de tre stora förlagen i Norge. Förutsatt att norska konkurrensmyndigheter ger klartecken så kommer Bonnier Books då att vara delägare i två konkurrerande förlag.

– Vi är vana vid att ha den situationen med delägande i konkurrenter sedan tidigare. Cappelen Damm går nu mot ett fint 2020 efter att ha haft några tunga år, säger Håkan Rudels.

Cappelen Damm gjorde en storförlust 2018 på hela 176 miljoner NOK efter en nedskrivning av värdet på bokhandelskedjan Tanum (-130 MNOK). Även 2019 redovisade Cappelen Damm ett underskott. Tidigare i år sålde Cappelen Damm de sista Tanum-butikerna – alla utom en. De behåller namnet genom bokhandeln Tanum på paradgatan Carl Johan i Oslo som funnits i lokalerna sedan 1880.

Numera är det dock mer fokus på streaming och ljudböcker när man talar framtid. Bonnier Books äger Bookbeat som nu expanderar runtom i världen, men på den norska marknaden äger Cappelen Damm halva Storytel vilket i praktiken gör att Bonnier Books äger 25 procent av norska Storytel.

Är det uteslutet att lansera Bookbeat i Norge?
– Vad som händer i framtiden vet man aldrig, men det här förvärvet är inte kopplat till några sådana planer. Nu väntar vi först och främst på ett besked från konkurrensmyndigheten i Norge om affären med Strawberry godkänns, säger Håkan Rudels.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.