ANNONS

Håkan Rudels (Bonnier Books), Alexander Henriksen (VD Strawberry Publishing) och Petter Stordalen. Foto: Pressbild.

Ny storaffär: Bonnier Books köper 70 procent av norska Strawberry Publishing

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bonnier Books köper majoriteten (70 %) av den norska förlagsgruppen Strawberry Publishing AS. Petter Stordalen och de tre andra grundarna behåller ett delägande på 30 %.

Petter Stordalens hotellimperium har pressats hårt under coronakrisen, vilket bidrog till att utlösa försäljningen av den svenska och danska delen av Strawberry Publishing till Bonnier Books tidigare i år. Svenska Strawberry bytte namn till Bazar förlag.

Strawberry Publishing AS består av de allmänutgivande förlagen Strawberry Publishing och Bastion Forlag som båda verkar på den norska bokmarknaden med utgivning inom skönlitteratur, sakprosa och barn- och ungdomslitteratur.

– Norden är vår hemmamarknad och att kunna stärka vår position i Norge är strategiskt viktigt för oss. Att Strawberrys författare, medarbetare och ägare på så kort tid har hunnit göra ett stort avtryck på den norska bokmarknaden är inget annat än imponerande. Jag ser mycket fram emot välkomna nya kollegor och författare till Bonnier Books och fortsätta tillväxtresan, säger Håkan Rudels, CEO Bonnier Books, i ett pressmeddelande.

Förvärvet av Strawberry Publishing inkluderar många populära författare, exempelvis Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Anne B. Ragde, Sophie Elise, Sally Rooney och Jojo Moyes, men även svenska bästsäljande författare som Camilla Läckberg. Förlagsgruppens omsättning ökade från 4 MNOK till över 100 MNOK mellan 2017 och 2019.

– Bokbranschen befinner sig mitt i stora omvälvningar och om vi ​​ska fortsätta att vara snabba och offensiva och samtidigt rusta oss digitalt måste vi stärka förlaget både ekonomiskt och strukturellt. Bonnier Books är en perfekt partner i den meningen ─ de har den tyngd, historia och de förlagsmuskler vi behöver för att fortsätta vår tillväxt och utmana konkurrenter, säger Petter Stordalen, delägare i Strawberry Publishing, om affären.

– I två hundra år har Bonnier utvecklat författarskap, allt ifrån August Strindberg till Lydia Sandgren. Vi är stolta över att bli en del av denna tradition. Att Bonnier ansluter sig till Strawberry ökar konkurrenskraften på den norska bokmarknaden, vilket gynnar läsare, författare och litteratur. Med Bonnier i ryggen blir det också lättare för oss att föra nya och etablerade norska författare ut i världen, säger Alexander Henriksen, VD för Strawberry Publishing.

Förvärvet av Strawberry Publishing måste granskas och godkännas av norska Konkurransetilsynet.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Boktuggs analys: Bonnier Books äger idag storförlaget Cappelen Damm i Norge tillsammans med danska Egmontkoncernen. Detta förlag är i sin tur hälftenägare av Storytel i Norge.

På den norska ljudboksmarknaden pågår samtidigt fullt krig där flera författare, bland andra Jørn Lier Horst har gått ut och kritiserat förlagens agerande då de blockerar ljudböcker i konkurrerande tjänster. De två andra stora förlagen i Norge, Aschehoug och Gyldendal, äger Lydbokforlaget som i sin tur driver tjänsten Fabel – en konkurrent till Storytel.

Frågan är nu ifall Bonnier Books tänker lansera Bookbeat på den norska marknaden eller om det är helt uteslutet tack vare ägandet i Gyldendal/Storytel?

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »