Håkan Rudels (Bonnier Books), Alexander Henriksen (VD Strawberry Publishing) och Petter Stordalen. Foto: Pressbild.

Ny storaffär: Bonnier Books köper 70 procent av norska Strawberry Publishing

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Bonnier Books köper majoriteten (70 %) av den norska förlagsgruppen Strawberry Publishing AS. Petter Stordalen och de tre andra grundarna behåller ett delägande på 30 %.

Petter Stordalens hotellimperium har pressats hårt under coronakrisen, vilket bidrog till att utlösa försäljningen av den svenska och danska delen av Strawberry Publishing till Bonnier Books tidigare i år. Svenska Strawberry bytte namn till Bazar förlag.


ANNONS


Strawberry Publishing AS består av de allmänutgivande förlagen Strawberry Publishing och Bastion Forlag som båda verkar på den norska bokmarknaden med utgivning inom skönlitteratur, sakprosa och barn- och ungdomslitteratur.

– Norden är vår hemmamarknad och att kunna stärka vår position i Norge är strategiskt viktigt för oss. Att Strawberrys författare, medarbetare och ägare på så kort tid har hunnit göra ett stort avtryck på den norska bokmarknaden är inget annat än imponerande. Jag ser mycket fram emot välkomna nya kollegor och författare till Bonnier Books och fortsätta tillväxtresan, säger Håkan Rudels, CEO Bonnier Books, i ett pressmeddelande.

Förvärvet av Strawberry Publishing inkluderar många populära författare, exempelvis Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Anne B. Ragde, Sophie Elise, Sally Rooney och Jojo Moyes, men även svenska bästsäljande författare som Camilla Läckberg. Förlagsgruppens omsättning ökade från 4 MNOK till över 100 MNOK mellan 2017 och 2019.

– Bokbranschen befinner sig mitt i stora omvälvningar och om vi ​​ska fortsätta att vara snabba och offensiva och samtidigt rusta oss digitalt måste vi stärka förlaget både ekonomiskt och strukturellt. Bonnier Books är en perfekt partner i den meningen ─ de har den tyngd, historia och de förlagsmuskler vi behöver för att fortsätta vår tillväxt och utmana konkurrenter, säger Petter Stordalen, delägare i Strawberry Publishing, om affären.

– I två hundra år har Bonnier utvecklat författarskap, allt ifrån August Strindberg till Lydia Sandgren. Vi är stolta över att bli en del av denna tradition. Att Bonnier ansluter sig till Strawberry ökar konkurrenskraften på den norska bokmarknaden, vilket gynnar läsare, författare och litteratur. Med Bonnier i ryggen blir det också lättare för oss att föra nya och etablerade norska författare ut i världen, säger Alexander Henriksen, VD för Strawberry Publishing.

Förvärvet av Strawberry Publishing måste granskas och godkännas av norska Konkurransetilsynet.

Boktuggs analys: Bonnier Books äger idag storförlaget Cappelen Damm i Norge tillsammans med danska Egmontkoncernen. Detta förlag är i sin tur hälftenägare av Storytel i Norge.

ANNONS

På den norska ljudboksmarknaden pågår samtidigt fullt krig där flera författare, bland andra Jørn Lier Horst har gått ut och kritiserat förlagens agerande då de blockerar ljudböcker i konkurrerande tjänster. De två andra stora förlagen i Norge, Aschehoug och Gyldendal, äger Lydbokforlaget som i sin tur driver tjänsten Fabel – en konkurrent till Storytel.

Frågan är nu ifall Bonnier Books tänker lansera Bookbeat på den norska marknaden eller om det är helt uteslutet tack vare ägandet i Gyldendal/Storytel?

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »