Mjukstart för den digitala Nobelveckan

Under Nobelveckan pågår "Nobel Week Lights Stockholm" då flera fasader, som Stockholms stadshus, lyses upp. Foto: Jessica Gow/TT.

Mycket blir som vanligt under årets Nobelvecka, medaljer och diplom kommer räckas över under ceremoniella former och pristagarnas föreläsningar blir av – men allt blir, som känt, digitalt.

Prisutdelningsfasen mjukstartar i dag med besök hos en av årets elva pristagare, FN:s livsmedelsprogram ej inräknat. Emmanuelle Charpentier, en av två som tilldelas kemipriset, får ta emot diplom och medalj på svenska ambassaden i Berlin.

I morgon blir det desto mer intensivt då resterande tio pristagare firas på totalt sju olika platser i flera olika länder.

Utdelningsceremonierna filmas och går att följa på Nobelprisets hemsida. Samtliga ceremonier kommer även visas under en tv-sänd ceremoni i Gyllene salen i Stockholm på Nobeldagen den 10 december.

En tillställning kommer även hållas i Oslo den 10 december. Då visas bland annat prisceremonin där David Beasley, representant för FN:s livsmedelsprogram, tar emot diplom och medalj på plats i Italien.

Även pristagarnas traditionella föreläsningar är i år digitala. Först ut är föreläsningarna i fysiologi/medicin och litteratur som sänds i dag. Följt av fysik, kemi och ekonomi i morgon. De går att ta del av på hemsidan och blir på så sätt tillgängliga för alla som vill.

Ellinor Knoxborn/TT

Fakta: De är årets Nobelpristagare

Fysiologi/medicin: Harvey J Alter, Michael Houghton och Charles M Rice för upptäckt av hepatit C-virus.

Fysik: Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez för upptäckter om svarta hål.

Kemi: Emmanuelle Charpentier och Jennifer Douda för upptäckt av gensaxen.

Litteratur: Louise Glück, amerikansk poet.

Ekonomi (Sveriges Riksbanks pris): Paul R Milgrom och Robert B Wilson för forskning om auktioner.

Nobels fredspris: FN:s livsmedelsprogram WFP.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL