ANNONS

Förläggaren Per Bergström på Rámus förlag om Louise Glück: ”Stor, stark poesi”

Rámus förlag.
Thomas Alm och Per Bergström på Rámus förlag firar med champagne efter att den amerikanska poeten Louise Glück tilldelats årets Nobelpris i litteratur. Foto: Johan Nilsson/TT.

En omedelbar förälskelse – så beskriver förläggare Per Bergström på det Malmöbaserade förlaget Rámus det första mötet med Louise Glücks poesi.
Det är en stor, stark poesi som är lätt att ta till sig.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Själv satt han i direktsändning i radio för att kommentera litteraturpriset när det stod klart att Rámus efter 18 års slit i förlagsvärlden träffat mitt i prick, enligt Svenska akademien.

Per Bergström driver förlaget tillsammans med Thomas Alm. Hittills har båda behövt arbeta deltid vid sidan av för att klara ekonomin. Översatt lyrik är inget man blir jätterik på som förläggare, konstaterar Per Bergström.

ANNONS

Bokförlaget kan närmast beskrivas som ett litet bokbelamrat arbetsrum inhyst i Kulturcentralen på en gågata i centrala Malmö. Här möts Per Bergström och Thomas Alm av vänner och kollegor som vill skåla i bubbel.

Per Bergström på bokförlaget Rámus är omtumlad efter beskedet att Louise Glück får årets Nobelpris i litteratur. Foto: Johan Nilsson/TT.

Pandemin satte stopp

Hittills har Rámus gett ut tre verk av Louise Glück och ett fjärde är på väg, men varken Per Bergström eller Thomas Alm har träffat henne personligen. Hon skulle ha kommit till Sverige i våras, men pandemin satte stopp för planerna.

Ur bokhyllan plockar Per Bergström fram ”Ararat”, som är det av Louise Glücks verk han skulle vilja rekommendera dem som inte brukar läsa poesi.

– Det är en väldigt fin diktsamling att börja närma sig lyriken med.

Den är bitvis som en knytnäve i ansiktet, beskriver han, och den tål att läsas om många gånger.

”Ett stort erkännande”

Vad Nobelpriset kommer att innebära för förlaget har han svårt att uttala sig om, men han hoppas att fler kommer att få upp ögonen även för förlagets övriga utgivning.

– Vi har jobbat med det här mer eller mindre ideellt i 18 år. Nu vet vi att de böcker vi ger ut får ett stort erkännande.

TT: Har du tips till andra förlag – hur gör man för att pricka in en vinnare?
– Det är bara att följa sin egen känsla. Vi ger ut det vi älskar och det tänker vi fortsätta med.

Text: Cecilia Klintö/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL