Den kanadensiska poeten och essäisten Anne Carson (foto: Pontus Lundahl/TT) är, liksom förra året, en storfavorit i förhandsspekulationerna inför årets Nobelpris i litteratur tillsammans med den amerikanska författaren Jamaica Kincaid (foto: Fredrik Sandberg/TT) och den kenyanske författaren Ngũgĩ wa Thiong'o (foto: Jonas Ekströmer/TT).

Experterna om favoriter till Nobelpriset 2020: ”I år blir det en lex Wästberg”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Anne Carson och Jamaica Kincaid är årets storfavoriter. Men vem kommer att minnas årets Nobelpristagare i litteratur, som inte ens får komma till Stockholm och ta emot priset?

Sällan har ett Nobelpris i litteratur väckt så mycket vrede som när Peter Handke tilldelades priset 2019. Kan Svenska Akademien göra ett lika kontroversiellt val i år, finns det ens någon trolig kandidat med samma skandalvärde?

– På rak arm kan man naturligtvis tänka sig en Förintelseförnekare, men det är vad som skulle krävas om man ska komma upp på samma nivå av dåligt omdöme, säger Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter.


ANNONS


Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, och Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, menar att den metoo-anklagade poeten Ko Un är årets enda troliga skandalkandidat.

– När man gav priset till Handke ville Akademien visa att man har en syn på litteraturen som ren, att den står över allt annat. Så det finns ingen som är omöjlig av personliga skäl, säger Ida Ölmedal.

Lisa Irenius påpekar att det aldrig kommer att finnas en pristagare som går hem hos alla. Någon som är populär i Sverige kan väcka ont blod i andra länder.

”Ibland gör vi som ni säger”

I år tror Björn Wiman att det blir vad han kallar en ”lex Wästberg”.

– Jag var på plats i Börshuset när Svetlana Aleksijevitj fick priset och pratade då med Per Wästberg som sade ”ibland gör vi som ni säger”. I år blir det en ”lex Wästberg”, priset kommer att gå till en kvinnlig, utomeuropeisk författare som ingen kan ifrågasätta varken på litterära eller ideologiska grunder.

Han tror att den kanadensiska poeten Anne Carson eller Jamaica Kincaid, amerikansk författare uppväxt på Antigua, får priset, men menar att den externa Nobelkommitténs sammansättning talar för Carson.

– Kvar finns tre yngre kritiker, varav samtliga försvarade Handke, och en av dem (Rebecka Kärde, reds anmärkning) har hjälpt till att översätta Carson till svenska. Jag ser helst att Kincaid får det. Carson är en cerebral författare, medan Kincaid är kött och blod och litteratur i total förening.

Även Lisa Irenius och Ida Ölmedal nämner Carson och Kincaid.

– Jag hoppas på Kincaid. Hon har en gedigen och sammanhållen gärning bakom sig – och hon är fortfarande produktiv. Hon är ingen pensionär, det är alltid kul, säger Ida Ölmedal.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Ställ in festen för gott

I år blir det ingen Nobelfest på grund av coronapandemin och inga gästande pristagare, men Lisa Irenius tror inte att det betyder så mycket för priset.

– Det är tillkännagivandet som är nyheten, det andra är mer en påminnelse. Sedan kan det förstås vara tråkigt för pristagaren.

Ida Ölmedal föreslår att man ställer in festen för gott.

– Att ha en glammig gala understryker att man firar hela personen, och inte bara personens litterära gärningar. Det är då man får debatter i stil med förra årets.

Björn Wiman tror att den inställda festen skadar Akademien och priset.

– Glansen kring priset bygger mycket på den unika situation som uppstår i Stockholm. Man tar emot priset ur kungens hand i ett fullsatt Konserthus. En gång varje år jämställs litteraturen med prestigefyllda vetenskaper, det är en fin tanke av Alfred Nobel, när den funkar. Det är inte samma strålglans på Zoom.

För pristagaren tror han däremot att det kan vara något positivt.

– Man slipper kröningen, det är ju långt ifrån alla som blir författare för att mingla i rampljuset.

”Bättre utan pompa och ståt”

Just nu spekuleras det också kring vilka som ska fylla Akademiens två tomma stolar. John Swedenmark, översättare och essäist, är en person vars namn har nämnts. Han välkomnar att det i år blir en annorlunda prisutdelning.

– Harold Pinter var sjuk och kunde inte komma. Han höll sin föreläsning på video, det var modernt på den tiden. Den blev en klassiker just därför, och så var den ju fantastiskt bra. Inramningen, det där med kungen och Börssalen och Gustav III som står och blänger när de ska föreläsa, det gör pristagarna nedtyngda. Det blir nog bättre utan all pompa och ståt.

John Swedenmark anser att priset ska gå till en person som har förändrat litteraturen, och en nu levande sådan menar han är Anne Carson.

– Men jag hoppas också på Ngũgĩ wa Thiong’o. Han för en kamp som jag själv ägnar mig åt, den att föra tillbaka litteraturen till jordmånen för allt skrivande, nämligen det muntliga berättandet.

Text: Viktor Andersson/TT

Följ livesändningen från offentliggörandet av årets pristagare här >>

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Enkät: Vem får Nobelpriset?

Sara Abdollahi, litteraturkritiker och essäist:
– Den kroatiska författaren och essäisten Dubravka Ugresić, numera bosatt i Amsterdam. För hennes förmåga att sömlöst röra sig mellan såväl Europas städer som skrivgenrer. Mellan egna minnen, essäistiska reflektioner, och skönlitteratur. Hon är pessimistisk, supervass, och gräver i sorgen, samtidigt som hon är rolig. Bejakar världen och människorna med förundran – med en öm blick, ett lurigt leende, en rynka i pannan.

Henrik Sahl Johansson, litteraturkritiker:
– Om jag på något vis kunnat välja hade jag föredragit en författare som kroatiska Dubravka Ugresić, dels för att det vore roligt om valet föll på en essäist, dels för att hennes böcker äger en sådan allmängiltig styrka. Ingen nu levande författare har som hon lyckats fånga rörelsen mellan minne, historia och litteratur, anser jag, och ingen har med samma precision beskrivit den kollektiva glömskans mekanismer. Det vore att fira en mycket intelligent och tankfull syn på tillvaron.

Ulrika Knutson, journalist, kritiker och författare:
– Poeten Anne Carson ligger bra till. En spränglärd och originell antiksvärmare, briljant essäist. Men jag gråter inte heller om Jamaica Kincaid får pris. Kanske dags att snegla på Norge. Den fantastiske novellisten Kjell Askildsen eller Dag Solstad? Solstad är rolig. Men gubbarna får nog maka på sig i år.

Leif Zern, kritiker och författare:
– Anne Carson. De flesta författare har ett ämne – hos Carson är det orden och litteraturen själv som bryter sig in hos läsaren med dikter och pastischer, essäer och översättningar av det antika grekiska dramat. En befriande kör av tankar och känslor.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL