Sommarserien 2020 – Åsa Selling: Saknar alla spontana meningsutbyten

Åsa Selling, förlagschef på Bonnier Bookery och förläggare och grundare på Romanus & Selling. Foto: Pressbild. Bakgrundsfot: iStock. Montage: Boktugg.

Idag får vi en liten inblick i två små förlag i det stora Bonnierhuset (som under våren varit folktomt). Åsa Selling tycker det digitala arbetssättet funkat bra men saknar ändå oplanerade kreativa möten.

Ett nytt förlag i ett gammalt förlagshus, så skulle man kunna beskriva Romanus & Selling (som presenterades för ett år sedan). Även Bonnier Bookery är ett ganska färskt inslag (tre år) i Bonnierhuset. Sommarserien låter idag Åsa Selling, förlagschef på Bonnier Bookery och förläggare och grundare på Romanus & Selling, berätta hur våren varit.

– I mars när vi alla på Bonnierförlagen började arbeta hemifrån och pandemin var ett faktum var vi alla oroliga för vilka konsekvenser detta skulle få för bokbranschen. Nu i skrivande stund vet vi att bokförsäljningen inte fick det avbräck vi fruktade, utan står sig stark och det är ju en lättnad, säger Åsa Selling.

Bonnier Bookery med digital utgivning har inte påverkats alls och Romanus & Sellings utgivning har bara precis kommit igång (förlagets allra första titel släpptes den 4 mars 2020).

– Detta har inneburit att vi inte har behövt flytta på någon utgivning och vi har kunnat se och lära av andra förlag som var tvungna att göra storlanseringar i mars/april och blixtsnabbt ställa om allt fysiskt till digitalt. Jag har sällan sett så mycket kreativitet vad gäller digitala event och mycket av det vi nu har lärt oss är här för att stanna. Vi har nu i juni lanserat Nattsångaren av Johanna Mo och det är verkligen full fart på försäljningen.

De har alltså inte behövt skjuta på några böcker men däremot har de påskyndat en utgivning.

– Det är Jessica Schiefauers första vuxenroman Bärarna som vi ger ut i oktober. Hon har skrivit på den länge och den var planerad till våren 2021 men när Coronapandemin utbröt kom verkligheten ikapp berättelsen som handlar om en värld där en smitta har härjat i många decennier, en smitta som tvingar män och kvinnor att leva åtskilda. Den är otäckt aktuell, säger Åsa och fortsätter:

– Den här våren innebar verkligen att vi över en natt kastades in i digitala arbetssätt och det har gått över förväntan. När vårt gäng träffades nu i juni för första gången sedan mars för en sommarlunch kändes det tack vare digitala möten ändå som vi hade setts. Det öppnar för en mer flexibel arbetsvardag framöver, men jag hoppas verkligen att vi kan komma tillbaka till kontoret i höst. Jag saknar spontana meningsutbyten och oplanerade kreativa möten. Och lite skratt och skämt.

Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Det är viktigt för en sund och bred bokbransch att ha så många försäljningskanaler som möjligt. Vi vill nå läsarna och lyssnarna överallt, böcker ska vara lättillgängligt och lockande oavsett om du är en person som älskar att botanisera i en fysisk bokhandel eller om du är hängiven ljudbokslyssnare.

– Just nu är det kärva tider för fysisk bokhandel. De boklådor som vill finnas kvar måste utveckla sin verksamhet, man måste på riktigt tänka igenom vad man erbjuder för mervärde och ytterligare vässa det. Rapporter från USA under vårens kris berättade att där var det bokhandlarna som skapade digitala författarevent, här i Sverige kom de initiativen från förlagen. Som förlag vill jag gärna veta hur vi kan hjälpas åt att skapa en livskraftig och spännande bokhandel. Vad behöver bokhandeln från oss? Det är tungt att vara tvungen att återuppfinna sin verksamhet samtidigt som man går på knäna men det är livsviktigt. Och det blir knappast mindre relevant i den stund Amazon bestämmer sig för att sälja böcker i Sverige.

Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Livet är för kort för tråkiga böcker och många lästimmar går ju också åt till manus, så semesterläsningen måste vara beroendeframkallande sträckläsning. Ett sånt minne är Graham Swifts Mödrarnas söndag för ett par år sedan och likaså Educated av Tara Westover (Allt jag fått lära mig på svenska, red:s anm) som jag lyssnade på i hallonsnåret förra sommaren.

Liksom tidigare medverkande i serien får Åsa lyfta fram tre böcker ur vårens eller sommarens utgivning som lästips till Boktuggs läsare. Med en kort motivering, en så kallad strandpitch.

  • Att vara kvinna över sitt liv av Barbro Dahlbom-Hall
    ”Den här boken är ett måste för alla kvinnor som vill utvecklas, se mönster och känna igen sig. Man blir starkare efter läsningen och besatt av att få andra att läsa den.”
  • Nattsångaren av Johanna Mo
    Nattsångaren är den första delen i serien Ölandsbrotten och ett riktigt sommartips för alla deckarälskare. Johanna Mo är en mästare på psykologisk spänning och här får man rafflande intrig och en stor dos mänskliga relationer i en småstad där alla känner alla.”
  • Kvinnor som vi av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg
    ”En berättelse om fyra kvinnor – två systrar och deras två vuxna döttrar, alla på olika platser i livet. Vi möter dem under en tioårsperiod och de kommer till tals i olika skeden i livet där sex av olika anledningar spelar en stor roll, och inte sällan bristen på sex. Slagkraftigt och sant. Läs eller lyssna.”

Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du/ni tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Åh, det finns så många … Familjen av Johanna Bäckström LernebySäg inget av Patrick Radden KeefeÖdesmark av Stina Jackson är bara några på listan.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.