Kampanjer för att stötta lokala författare i Blekinge Kronoberg och Gävleborg

Camilla Carnmo, Verksamhetsutvecklare litteratur och läsfrämjande på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.

Den regionala litteraturutvecklaren i Blekinge Kronoberg har, inspirerad av Gävleborg, startat en kampanj för att stötta lokala författare i coronakrisen. #stöttadinlokalaförfattare

”Vi vill helt enkelt uppmuntra till köp och upplåter våra kanaler för författare att presentera sig själva, sina böcker, och länkar till inköpsställen. Även lokala bokhandlare är inbjudna att vara med. Varje dag lägger vi upp ett inlägg på vår webbplats och på facebook. #stöttadinlokalaförfattare.
Författare tillhör den grupp kulturarbetare som drabbas hårt av coronavirusets konsekvenser i form av inställda arrangemang. Framträdanden är ofta författares största inkomstkälla. Så ge dig själv en upplevelse samtidigt som du visar en lokal kulturarbetare lite handfast uppskattning. Köp en lokal bok. Stötta din lokala författare”, skriver Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg på sin hemsida.

– Det var min kollega i Gävleborg (Karin Forsgren Anderung) som kom på idén och startade först. Vi tyckte det var så bra att vi ville kopiera den, säger Camilla Carnmo, Verksamhetsutvecklare litteratur och läsfrämjande.

Hon var också med och arrangerade Blekinge Bokmässa i slutet av februari.

– Det var innan coronaviruset spred sig på allvar, lördag 29 februari ägde den rum. Oerhört skönt att vi hann genomföra. Det gick bra, utvärderingen visar på mycket nöjda utställare, säger Camilla.  

Hur har ni gjort med författararrangemang under våren, hur långt fram i tiden har ni ställt in och hur mycket vågar ni planera för hösten?
– De arrangemang vi hade kvar i vår vände sig till litteraturskapare. De har vi flyttat på framtiden. De författare vi anlitat till dessa tillfällen får dock fakturera utifrån de inbokade datumen i vår. Vi har också evenemang i höst för litteraturskaparna. Där avvaktar vi helt enkelt, säger Camilla Carnmo och tillägger:

– I övrigt jobbar vi stenhårt med att se hur vi kan jobba digitalt och vad vi kan göra nu när läget är som det är. Vi kommer inom kort att lansera en regional skrivtävling, men jag får lov att återkomma om den!

Läs mer om kampanjen i Blekinge där lokala författare presenterar sig

Här hittar du ”originalet”, Gävleborgs #stöttadinlokalaförfattare-kampanj.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL