ANNONS

Frida Edman: Vi försöker stötta våra kollegor ute i Europa så gott det går

Frida Edman, mässansvarig för Bokmässan i Göteborg. Foto: Svante Örnberg.

Coronaviruset har fått tre stora bokmässor på fall: London, Paris och Leipzig. Hur påverkar detta planeringen inför Bokmässan i Göteborg? Vi pratar med Frida Edman, mässansvarig.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 350 kr/år.

Nu på morgonen nås vi alla av beskedet att även Bokmässan i London ställs in på grund av Coronaviruset. Detta efter att både Paris och Leipzig tidigare ställt in och Bologna flyttats fram till maj. Just nu känns det tveksamt ifall en bokmässa i Italien om två månader verkligen är realistiskt.

Men längre fram i tiden ligger den svenska bokbranschens högtid, Bokmässan i Göteborg 24-27 september 2020, som även lockar internationella utställare och besökare.

ANNONS

Hur ser dina resplaner ut för våren, har du planerat att besöka några av bokmässorna som nu ställts in och flyttats fram? Skulle du åkt till London?
– I år hade jag planerat Bologna Children Book Fair, det blir tyvärr ingen resa dit nu då de har flyttat fram arrangemanget till maj. Då har vi fullt upp med vårt seminarieprogram och vi har inte möjlighet att åka. Bokmässan brukar åka till London Book Fair men i år har vi inte prioriterat den mässan sedan tidigare och tog beslut om det redan i fjol, säger Frida Edman till Boktugg.

Har du haft kontakt med kollegor på bokmässorna och hört hur de resonerat och vad det innebär för dem ekonomiskt att ställa in en mässa?
– Jag har kontakt med dem, vi har ett nätverk och under året har vi en del träffar. Det är ett viktigt nätverk, vi utbyter idéer och tankar men också utmaningar förstås. De senaste veckorna har vi försökt att stötta varandra så gott vi kan. Men vi har ingen insyn i varandras ekonomi.

Nu är det ju långt kvar till Bokmässan i Göteborg och traditionellt inte säsong för denna typ av virus och det verkar inte som att några bokmässor flyttas från våren till hösten och krockar med Göteborg. Men vilka åtgärder vidtar mässan i Sverige?

– Bokmässans besökare, utställare och författares hälsa är givetvis prioritet för oss. Vi fortsätter att följa utvecklingen och utgår från Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har god dialog med de andra bokmässecheferna och följer utvecklingen dag för dag, säger Frida Edman.

Svenska Mässan arrangerar många mässor och Bokmässan har en dialog med dem och hur dessa mässor påverkats av Coronaviruset där exempelvis internationella gäster precis som i London avbokar sin närvaro.

Om man bortser från Coronaviruset, hur går annars förberedelserna inför Bokmässan 2020 när det gäller utställare och program och allt annat?
– Vi ligger i fas och det känns kraftfullt, vi håller just nu på att gå igenom alla seminarieförslag. Snart kommer vi börja kommunicera vilka författare som kommer till Bokmässan 2020. Det ser vi fram emot!

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL