Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga Boktugg: Hur får man jobb i bokbranschen?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Fråga: Jag älskar böcker och vill gärna jobba med böcker på något sätt. Och då menar jag inte som författare. Hur gör man för att få jobb i bokbranschen, till exempel på ett förlag? Måste man ha någon särskild utbildning?

Svar: Så roligt att du har hittat din drömbransch! Det är många som vill jobba i bokbranschen och konkurrensen är hård. Men för den som verkligen går in för det är det långt ifrån omöjligt att på ett eller annat vis försörja sig på att arbeta med böcker. Bokbranschen myllrar av olika yrken, så till att börja med bör du fundera över vilken del av bokvärlden du skulle vilja jobba med. 


ANNONS


Du kan till exempel bli förläggare, redaktör, marknadsförare, översättare, säljare, grafisk formgivare, rättighetsansvarig, litterär agent, PR-ansvarig, administratör, kommunikatör, förlagsjurist, royaltyansvarig, ekonomiansvarig och personalansvarig. På en del förlag och agenturer finns tjänster som brukar kallas för koordinator eller assistent, och ett sådant jobb kan vara ett bra första steg in i branschen.

Det finns ingen spikrak väg in i bokbranschen. Beroende på vad du är intresserad av finns många olika vägar att gå, men en högskoleutbildning tar dig en god bit på vägen. Kanske väljer du att utbilda dig inom marknadsföring eller projektledning, eller så läser du till språkkonsult, översättare eller ekonom. Du kan studera litteraturvetenskap, medievetenskap, svenska, grafisk form, bokhistoria, kulturvetenskap eller språkvetenskap.

För den som är intresserad av att jobba på bokförlag finns högskoleutbildningar i förlagskunskap i Lund och Stockholm. I Göteborg finns utbildningen Redaktionell praktik, som ger en bred bas för en karriär inom redaktionellt arbete och litteratur på flera vis. Alla dessa utbildningar har en period med praktik, då studenterna får prova på att jobba på en arbetsplats – ett tillfälle både att lära sig hur det går till i verkligheten och en möjlighet att knyta kontakter inför framtiden.

I bokbranschen finns också många frilansare. De jobbar som till exempel lektörer, översättare, korrekturläsare, redaktörer, författarcoacher, illustratörer och formgivare. Så för dig som inte räds att starta eget företag är frilansandet en möjlig väg att gå. Att starta ett eget förlag är såklart också en möjlighet, men hur det går till är en helt annan historia.

ANNONS

Andra yrken där man får jobba med böcker är till exempel bibliotekarie och bokhandlare. För att bli bibliotekarie eller skolbibliotekarie krävs en särskild högskoleutbildning, men det finns även tjänster som exempelvis biblioteksassistent som inte nödvändigtvis kräver någon eftergymnasial utbildning. 

För att jobba i bokhandel som butikspersonal brukar det inte behövas någon särskild utbildning, även om studier i litteratur eller liknande kan vara meriterande. Man kan ju också starta en egen bokhandel om man är på det humöret (och har ett rejält sparkapital eller är god vän med någon investerare), eller varför inte ett antikvariat.

Sedan kan man ju också bli recensent, litteraturpedagog, kulturjournalist, bokbloggare eller varför inte youtuber eller någon annan typ av litterär influencer … Möjligheterna är oändliga. Prova dig fram så kommer du att hitta din plats i bokbranschen så småningom.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.