ANNONS

Dagens boktips med mera – 25 oktober 2019

Många var de som satte popcornen i halsen när de satt sig i salongen för att titta på filmklassikern Halloween 1978. Några av dem visste nog dessutom att Picasso fyllde år på just den dagen …

Idag hade en av världens mest omtalade skräckisar premiär år 1978, och nästan exakt ett hundra år innan dess föddes en stor konstnär.

En skräckfilm har premiär och en konstnär fyller år

Få filmer har satt skräck i så många människor som Halloween från 1978, som hade premiär på dagens datum. I huvudrollen: Jamie Lee Curtis. För regi stod John Carpenter, och han lär väl ha blivit nöjd med resultatet. Budgeten var 300 000 dollar och filmen spelade in hela 70 miljoner dollar. En av de mest vinstgivande independent-rullarna i modern tid.

Omdömena om filmen varierade starkt: en del kritiker varnade för att den skulle bidra till våld, medan andra menade att den stod för samhällskritik. Carpenter själv skakade på huvudet åt samtliga tolkningar och filmen blev början på en sorts franchise, med sju filmer sammanlagt.

Läsvärt om Halloween: Sommarskuggan och halloween-buset, Halloween : omstridd och omhuldad, We Celebrate Halloween och When the Clock Strikes on Halloween.

På dagens datum hittar vi också Pablo Picasso, född 1881. En av världens mest kända konstnärer, men också poet. Hans stil hörde hemma i modernismen, men han var en förnyare oavsett område, genom hela livet. Han målade, skulpterade, arbetade med keramik och grafik. Även teaterdekor. Intressant: hans far var museiintendent och teckningslärare. På det sättet upptäcktes Picassos talang väldigt tidigt, han skrevs tidigt in på Kungliga Akademin. Böcker att läsa: Dora Maar och Picasso : en kärlek i ljus och mörker eller Picasso i det offentliga rummet.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 162 böcker på svenska, några av dem är …

Jag lever och du hör mig inte

Jag lever och du hör mig inte

 

När Klaus Hirschkuh stiger av tåget på stationen i Leipzig en novemberdag 1945, är det en stad i spillror han återser. Den 23-årige tysken är själv en spillra efter fyra år i koncentrationslägret Buchenwald, dit han deporterats för att han är homosexuell. Läs mer »

Neuromancer-trilogin

Neuromancer-trilogin

»Ett mästerverk som rör sig snabbare än tanken och är isande i sina implikationer.« New York Times

 

Case var den smartaste datatjuven av alla, innan han hamnade i onåd och fick nervsystemet utslaget. Men en ny uppdragsgivare ger honom en sista chans, och han ger sig ut efter en oöverträffad artificiell intelligens. Läs mer »

Den svenska poesins historia

Den svenska poesins historia

Det stora översiktsverket om svensk poesi i ny presentutgåva

Staffan Bergstens Den svenska poesins historia är det första översiktsverket över den svenskspråkiga poesin, en engagerande introduktion till de berömda höjdpunkterna lika väl som till underjordiska förbindelser och avlägsna ekon. Läs mer »

Tre systrar och en jul att minnas

Tre systrar och en jul att minnas

En charmig berättelse om mammor och döttrar, kärlek och familjeband

Det viktiga med julen är inte det som ligger under granen, utan de som står runt den

Det enda Suzanne McBride önskar sig till jul är att hennes tre döttrar ska komma hem och att de ska vara lyckliga. Läs mer »

Motberättelser : noveller och berättelser

Motberättelser : noveller och berättelser

Slaven Jim från HuckleberryFinns äventyr möter sin gamle vän Huck i en skyttegrav under amerikanska inbördeskriget. På en förfallen plantage riskerar en slavflicka livet när hon målar väggarna fulla med märkliga bilder. Poeterna Langston Hughes och Xavier Villaurrutia möts på bluesklubb i depressionens Harlem. Läs mer »

Ravband : en upptäcktsfärd längs Bärnstensvägen

Ravband : en upptäcktsfärd längs Bärnstensvägen

Det ligger en gammal åskfront tvärs över Europa, från Kaliningrad till Trieste, en konfliktzon med etniska, religiösa och språkliga dimensioner. Men stråket mellan Östersjön och Medelhavet har också genom årtusendena varit en länk mellan folk och kulturer, den mytomspunna Bärnstensvägen. Läs mer »

Ogjort

Ogjort

"En nära vardagsskildring med genomträngande iakttagelser av bistra förhållanden. Doris Dahlin skriver om starkt rörande öden utan att bli kladdigt känslosam"
Dala-Demokraten

I en liten västerbottnisk by bor de. Läs mer »

Om katten själv får välja : så blir du den perfekta kattägaren

Om katten själv får välja : så blir du den perfekta kattägaren

Tänk dig en idoljury, fast denna gång utgörs juryn av tre kritiskt granskande katter. De sitter där med genomborrande blick. De tittar på dig uppifrån och ner, och sedan viskar de till varandra innan de ger dig tecken att varsågod, starta din presentation. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 25 oktober

2018 var rubriken Här är alla de nominerade till Årets bästa kriminalroman 2018 och The Book Affair börjar etablera sig – inleder samarbete med Ebba Kleberg von Sydow.

2017 kunde ni läsa om Digitala böcker ljuspunkten i Finland – BookBeat växer snabbast och Maria Källsson: Det var dags att gå vidare.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL