ANNONS

Dagens boktips med mera – 27 september 2019

Det började med en smäll, kan man väl säga. Efter att ha fått en stöt på jobbet fick Irvine Welsh byta bana – resultatet blev så småningom romanen Trainspotting.

Vägen mot framgång är inte alltid spikrak – se bara på Irvine Welsh.

En omdebatterad romanförfattare som slog stort

Hårda bud kan löna sig, särskilt när man blandar dem med lite humor. Och kanske om man skriver dem på fonetisk skotska? Irvine Welsh, född 27 september 1958 i Edinburgh, flög rakt upp i stjärnorna när hans debutbok Trainspotting filmades och blev en stor hit. Han växte upp i samma brittiska arbetarklass som han så ofta skriver om, och är utbildad tv-reparatör. Efter att ha fått en svår elektrisk stöt under jobbet blev han tvungen att byta till något annat och under flera år var han gitarrist i brittiska punkband, där han också sjöng.

Och igen, som så ofta karaktärerna i hans böcker, han också han själv arresterats för flera mindre brott i ungdomen. Men det var också den tillfälliga tiden på brottets bana som fick honom att ta sig i kragen och rycka upp sig, som man säger. Till slut, författare, med numera elva romaner och fyra novellsamlingar på sin lista.

Debuten blev både hyllad och sågad, en del kritiker mådde fysiskt illa av den, påstod de. Flera av karaktärerna i debutboken har återkommit i bakgrunden på hans andra romaner.

På listan av böcker finns bland annat T2 Trainspotting, Skagboys, Limmad, Porno, Trainspotting, The Blade Artist och Dead Men’s Trousers.

Sammanfattat: det är rått, det är roligt, det är drabbande och du har aldrig en aning om vart det ska ta vägen. Kanske värt en titt?

Nya böcker som släpps idag

Idag trettiotvå nya böcker, och en lagom uppladdning inför bokmässan senare i veckan.

Snöstorm

Snöstorm

Denna dag i Boktuggs historia – 27 september

2018 var senaste nyheten att Gymnasieelever i årskurs tre får Factfulness av Hans Rosling som ebok

2017 skrev vi att Aslı Erdoğans svenska förlag Rámus ger ut flera censurerade författare.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL