fbpx

Gymnasieelever i årskurs tre får Factfulness av Hans Rosling som ebok

Richard Herold, förlagschef Natur & Kultur på Bokmässan 2018 har laddat upp med många exemplar av Roslings Factfulness.

Inspirerade av Bill Gates har Nobel Center och Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse finansierat att alla elever i årskurs tre på gymnasiet ska få ett exemplar av Factfulness, succéboken av Hans Rosling.

Nu kan alla gymnasietreor i Sverige ladda ner ett kostnadsfritt exemplar av den uppmärksammade boken Factfulness: Tio knep som hjälper dig att förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Syftet är att öka intresset för vetenskap och fakta hos unga vuxna.

– Nobel Centers uppgift är att lyfta vetenskapens och humanismens roll i samhället, något som är särskilt viktigt i tider då fakta inte alltid respekteras. Med den här satsningen hoppas vi att Sveriges gymnasietreor inspireras av den anda som Alfred Nobel såväl som Hans Rosling verkade i, säger Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Center i ett pressmeddelande.

– Boken slår hål på flera myter. Vi hoppas att nedladdningsmöjligheten ska stimulera till diskussioner om vikten av fakta i landets gymnasieklassrum. Wallenbergstiftelserna stödjer på olika sätt satsningar på forskning och utbildning och det här initiativet ligger helt i linje med stiftelsens ändamål, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse.

ANNONS

Nobel Center samarbetar sedan tidigare med Stiftelsen Gapminder för att skapa en folkbildningsdag. Dagen är en del i ett långsiktigt arbete med att forma kommande generationers förståelse för hur världen kan utvecklas till det bättre. Factfulness kommer vara temat vid den första dagen som äger rum under försommaren 2019.

För det svenska förlaget Natur & Kultur innebär initiativet ytterligare intäkter på en bok som redan är en storsäljare. Hans Roslings två böcker, Factfulness och Hur jag lärde mig förstå världen har sålt enormt bra och fortsätter sälja.

– Vi närmar oss 330 000 exemplar alla format när man räknar samman båda böckerna. I juli tryckte vi 40 000 exemplar och tänkte att det räcker nog ett bra tag men för två veckor sedan var vi tvungna att trycka fler böcker igen, säger Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur.

ANNONS

Och då ska man alltså komma ihåg att Factfulness ännu inte genomlevt en julhandel, den har alltså goda möjligheter att hamna i ännu fler svenska hem under hösten.

– Man kan ju jämföra med Sapiens som levde två år som inbunden bok, nu har vi kört storpocket i ett år och kommer därefter att släppa den i danskt band istället för att gå till pocket. Vi testar lite, det är värt att se hur försäljningen påverkas. Den här typen av titlar är kanske inte lika priskänsliga, säger Richard Herold.

Gymnasieeleverna får alltså eboken, men annars står print för 85 procent av volymen på Roslings båda böcker (dock ska man notera att Factfulness inte släppts som ljudbok förrän 1 september) för mer än 90 procent av intäkterna. Hur detta förhållande påverkas av de tiotusentals eböcker som gymnasieeleverna nu laddar ner är oklart.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.