Dagens boktips med mera – 18 september 2019

På just den här dagen fick en lärare som hette Aldous Huxley jobb på Eton 1917 och in genom dörren steg en ung man, som senare blev en stor författare. Vem?

George Orwell spådde framtiden i sin roman 1984 – men vad gjorde han mer?

En lärare kan göra stor skillnad

Var börjar en resa, med vilket steg? Vilka tillfälligheter måste till för att en stor författare ska komma igång? 1917 anställdes Aldous Huxley som lärare på Eton, just den här dagen. Och faktum är att in i klassrummet steg en dag pojken Eric Blair in.

Vilken roll spelar en lärare för en ung student? Ibland, väldigt stor. Som i det här fallet, när Eric Blair så småningom tar sig skrivarnamnet … George Orwell. Lärare Huxley blev ihågkommen som en lärare som inte bara kunde få ordning på sina klasser, men också som en lärare som brann för språket. Det sista påpekat av Orwell, flera gånger.

George Orwell fick flera stora litterära framgångar. Han skrev både essäer och romaner, jobbade som kritiker och journalist. Ämnesvalen föll ofta på studier av totalitära samhällen och sociala orättvisor. Och romanerna bär respekt med sig. På listan finns Djurfarmen och 1984, bland andra. Orwell föddes 1903 och dog 1950, bara 46 år gammal.

Han skrev också Nere för räkning i Paris och London och Som jag behagar : essäer i urval.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps 35 böcker, svenska eller översatta till svenska. En spaning är att Förlaget M återutger flera av Tove Janssons böcker just idag.

Lyssnerskan

Lyssnerskan

Bildhuggarens dotter

Bildhuggarens dotter

Sommarboken

Sommarboken

1794

1794

Denna dag i Boktuggs historia – 18 september

2018 kunde ni läsa att BookBeat: 8 av 10 lärare tror att ljudböcker är bra för barns läs- och skrivkunskaper, Kärleksaffären: Norstedts köper Printz Publishing och Hallå där, Frida Edman – hur är läget inför Bokmässan 2018?.

2017 skrev vi om att Adlibris lanserar ny läsplatta lagom till e-bokens dag och Fafner förlag satsar på ljudboksnoveller i fantasy- och sf-genren. Men också att Robert Williams köpte 30 000 begagnade böcker på ett bräde.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,