ANNONS

Dagens boktips med mera – 18 september 2019

På just den här dagen fick en lärare som hette Aldous Huxley jobb på Eton 1917 och in genom dörren steg en ung man, som senare blev en stor författare. Vem?

George Orwell spådde framtiden i sin roman 1984 – men vad gjorde han mer?

En lärare kan göra stor skillnad

Var börjar en resa, med vilket steg? Vilka tillfälligheter måste till för att en stor författare ska komma igång? 1917 anställdes Aldous Huxley som lärare på Eton, just den här dagen. Och faktum är att in i klassrummet steg en dag pojken Eric Blair in.

Vilken roll spelar en lärare för en ung student? Ibland, väldigt stor. Som i det här fallet, när Eric Blair så småningom tar sig skrivarnamnet … George Orwell. Lärare Huxley blev ihågkommen som en lärare som inte bara kunde få ordning på sina klasser, men också som en lärare som brann för språket. Det sista påpekat av Orwell, flera gånger.

George Orwell fick flera stora litterära framgångar. Han skrev både essäer och romaner, jobbade som kritiker och journalist. Ämnesvalen föll ofta på studier av totalitära samhällen och sociala orättvisor. Och romanerna bär respekt med sig. På listan finns Djurfarmen och 1984, bland andra. Orwell föddes 1903 och dog 1950, bara 46 år gammal.

Han skrev också Nere för räkning i Paris och London och Som jag behagar : essäer i urval.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps 35 böcker, svenska eller översatta till svenska. En spaning är att Förlaget M återutger flera av Tove Janssons böcker just idag.

Lyssnerskan

Lyssnerskan

Bildhuggarens dotter

Bildhuggarens dotter

Sommarboken

Sommarboken

1794

1794

Denna dag i Boktuggs historia – 18 september

2018 kunde ni läsa att BookBeat: 8 av 10 lärare tror att ljudböcker är bra för barns läs- och skrivkunskaper, Kärleksaffären: Norstedts köper Printz Publishing och Hallå där, Frida Edman – hur är läget inför Bokmässan 2018?.

2017 skrev vi om att Adlibris lanserar ny läsplatta lagom till e-bokens dag och Fafner förlag satsar på ljudboksnoveller i fantasy- och sf-genren. Men också att Robert Williams köpte 30 000 begagnade böcker på ett bräde.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se