Fafner förlag satsar på ljudboksnoveller i fantasy- och sf-genren

Oskar Källner, Fafner Förlag. Foto: Angelica Klang

Oskar Källner på Fafner förlag tycker att svenska fantastikförfattare förtjänar att nå ut bredare och därför har han valt att göra ljudböcker av tio noveller inom SF och fantasy.

Vi har tidigare skrivit om Oskar Källners kärlek till noveller och satsningen på att översätta HP Lovecraft. De sistnämnda har han dessutom satsat på att läsa in som ljudböcker vilket lade grunden till den satsning han nu gör på att ge ut tio svenska fantastiknoveller i ljudboksformatet.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Berätta lite om projektet?
– Under hösten kommer Fafner förlag att ge ut totalt 10 fantastiknoveller. Inte i en antologi, eller enbart som e-böcker, som ofta tidigare varit brukligt, utan som ljudböcker. Planen är att släppa två noveller i veckan, i fem veckor, på tjänster som Storytel, Nextory och BookBeat, men även via biblioteken och genom alla vanliga internetbokhandlare, säger Oskar Källner.

Växer intresset för svensk fantastik?
– Det upplever jag absolut. Det vimlar ju av fantasy, superhjältar och övernaturligheter i populärkulturen idag. Aftonbladet har en 128 sidors färgbilaga inför den nya säsongen av Game of Thrones. Suget efter Harry Potter lever fortfarande i hög grad med tanke på hur väl det Fördömda barnet mottogs. Barnen slukar PAX-böckerna i skolan. Hela svenska folket bänkar sig framför Stranger Things på Netflix, och det är svårt att gå på bio utan att se postapokalyptiska ödemarker, flygande hjältar eller aliens från yttre rymden. Det är helt enkelt populärt med fantastik, och även om folk kan vara dödströtta på vissa delar av den, som superhjältar eller zombier, så upplever jag att vågen ännu inte har mattats av. Kanske aldrig kommer att göra det.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Varför gör du den här satsningen?
– De senaste åren har det sjudit som aldrig förr inom den svenska fantastiken. Det har debuterat ett stort antal nya svenska skräck-, sf- och fantasyförfattare som skriver berättelser av hög kvalitet. Det finns de som har släppt väl mottagna böcker och som blivit publicerade i ett antal antologier. Ändå är det ofta svårt att bryta igenom till den stora massan av läsare.
– Svensk fantastik har länge varit påverkade av den anglosaxiska litteraturen. Självklart finns en sådan påverkan kvar, men samtidigt har svensk fantastik allt mer funnit sin egen unika röst. Här finns en egen berättartradition och en mycket stark mytologi att hämta inspiration från. Resultatet är en författarrörelse som är på frammarsch. Men texterna måste möta sina läsare, och finna nya läsare. Och då är det ljudbok som gäller idag. Inget annat har en sådan genomslagskraft.
– För att det finns en dröm inom fantastikrörelsen. Vart man än besöker en bokhandel i världen kan man finna en hylla med ”scandinavian crime.” Det svenska deckerundret slog först igenom här på hemmaplan, och sedan ut över världen. Vi är många som planerar och verkar för det svenska fantastikundret. Man kan se detta som mitt lilla bidrag till den processen. Om det fungerar får framtiden utvisa. Det är oavsett ett spännande experiment.

De tio fantastiknoveller som Fafner förlag nu släpper som ljudböcker.

Finns det ekonomi i fantastiknoveller i ljudformat?
– Det är just det som återstår att se. Men jag är optimist.

Vilka författare är aktuella?
– Det är både erfarna författare med ett större antal böcker bakom sig, som Anna Jakobsson Lund, Love Kölle och Marcus Olausson, men även några talangfulla debutanter som Tobias Alfredsson och Andrea Lindgren.

När släpps den första novellen?
– Imorgon släpps Svarta band av Jonas Larsson, en historia om en man och hans allt för intelligenta kaffekokare. På fredag kommer sedan Lars Carlbergs Rättvis sönderdelning av Besten Skorm, en berättelse som inte liknar något annat.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,