Karl Johnsson och Oskar Källner. Foto: Magnus Liam Karlsson

Söndagstuggare: Oskar Källner om att skapa något som verkligen betyder något

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Oskar Källner är aktuell med barnboksserien Imperiets arvingar tillsammans med Karl Johnsson, och i ett gästinlägg skriver han om känslan att skapa något betydelsefullt för läsarna.

Ibland funderar jag på vad det är som driver mig att skriva. När jag började för lite över femton år sedan var det enbart för att det var roligt. Jag hade ett antal historier i huvudet som jag ville försöka förmedla på papper. Jag ville se om fler var intresserade av att vandra igenom de världar som jag skapat i min fantasi. Så jag skrev och släppte min första bok, Drakhornet, och blev helt överväldigad av den fantastiska responsen.


ANNONS


Många år senare kan jag glatt konstatera att jag fortfarande skriver och skapar för att det är roligt. Men det har kommit att betyda mer. Numera jobbar jag med en av Sveriges bästa illustratörer, Karl Johnsson, med vilken jag har det stora privilegiet att få skapa bokserien Imperiets arvingar. Dessutom har jag ett fantastiskt team på Rabén och Sjögren som alltid är där och stöttar med sin kompetens och entusiasm.

Imperiets arvingar handlar om Alice och Elias, ett syskonpar från Uppsala, vars mamma försvinner. De upptäcker snart till sin förfäran att inte bara har hon blivit bortförd av utomjordingar, hon är en utomjordning. För att rädda mamma måste de nu bege sig ut i galaxen på rymdskeppet Stillheten, omgivna av hennes gamla besättning av prisjägare. Varefter de råkar ut för det ena äventyret efter det andra.

Nu när jag har Karl och folket på Rabén med i projektet är jag inte längre ensam i skapandet. Jag är en del av en gemenskap, där vi tillsammans gör allt vi kan för böckerna. Det är en enorm skillnad mot att sitta ensam på sin kammare. Man har helt enkelt roligare tillsammans och slutresultatet blir mer genomtänkt och håller högre kvalitet. Allt detta är en stark drivkraft för skrivandet.

Men det finns en aspekt till. Saken är den att jag har börjat få brev från läsare som berättar om hur mycket böckerna om Alice och Elias betyder för dem. I vissa fall har böckerna varit ljusglimtar i en annars tuff tillvaro. Det är svårt att beskriva i ord hur det känns.

ANNONS

När jag själv var barn älskade jag att sjunka ner och försvinna i böckernas värld. Vissa bokserier kom att betyda väldigt mycket. Karaktärerna blev som mina egna vänner och idéerna gav mig nya och spännande perspektiv. I läsandet hittade jag en slags inre ro. I berättelserna fann jag mening.

Att då få höra att Imperiets arvingar nu får ha samma betydelse för unga läsare där ute … Tanken fyller mig med glädje och ödmjukhet och stolthet, på en och samma gång. Jag får vara med och skapa något som verkligen betyder något. Det är stort.

Om gästbloggaren

Oskar Källner är en rutinerad författare med fantasyromaner, bilderböcker och ett stort antal noveller i bagaget. Han har vunnit åtskilliga priser för sina noveller och publicerats i flera internationella magasin. Just nu är han aktuell med rymdäventyret Imperiets arvingar där fjärde delen, Minnesskrinet, kom ut i maj 2021.

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.