ANNONS

BookBeat: 8 av 10 lärare tror att ljudböcker är bra för barns läs- och skrivkunskaper

Hittills är det vuxenböcker som drivit utvecklingen inom streaming. När kommer barnen? Foto: iStock.

En ny undersökning visar att hela 89 procent av svenska folket upplever att ljudböcker kan göra litteratur mer tillgänglig för alla och en majoritet tror att ljudböcker kan bidra till barn och ungas läs- och skrivkunskap – främst landets lärare, enligt en ny undersökning.

På uppdrag av BookBeat har Kantar Sifo genomfört en omfattande undersökning på temat: Hur påverkar ljudet dig? Undersökningen adresserar effekter samt känslor kopplat till att lyssna. Syftet med undersökningen är att öka förståelsen för varför lyssningen av exempelvis ljudböcker ökar i Sverige och vilka effekter det har på lyssnarna.

Undersökningen visar att nästan 9 av 10 upplever att ljudböcker kan göra litteratur mer tillgänglig för alla. Hela 66 procent av svenska folket tror att ljudböcker kan bidra till barn och ungas läs- och skrivkunskap. Personer som arbetar inom skola och utbildning sticker ut då nästan 8 av 10 lärare, och andra som arbetar inom utbildning, tror att ljudböcker kan bidra till barn och ungas läs- och skrivkunskaper.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Det är mycket glädjande att en majoritet av svenska folket upplever att ljudböcker gör litteratur mer tillgänglig för alla. Om ljudböcker dessutom kan bidra till barn och ungas läs- och skrivkunskaper är det fantastiskt. Något som känns extra aktuellt att prata om i skolstartstider, säger Niclas Sandin, vd BookBeat i ett pressmeddelande.

Boktugg har tidigare intervjuat en expert om hans syn på att träna läsning med hjälp av ljudböcker. Frågan var om man kan utveckla och underhålla läsförmågan genom att lyssna på ljudböcker.

– Vi har en medfödd förmåga för språklig kommunikation där vi talar och lyssnar. Att läsa är en träningssak och vad man missar med en ljudbok är själva lästräningen. Så länge läsförmågan redan är uppövad spelar det inte så stor roll om du lyssnar eller läser själv – men för någon som behöver öva upp läsförmågan är det att föredra att läsa en bok själv, sa professor Peter Gärdenfors i den intervjun.

Undersökningen visar även att det är vanligt att nyttja ljud i syfte att koppla av, främst i ålderskategorin 16 – 34 år, där hela 96 procent uppges göra det. Hela 68 procent i den yngre målgruppen nyttjar även ljud för att somna lättare.

ANNONS

– Ljudbokskategorin barn har ökat markant det senaste året. Ljudboken har fått en naturlig plats i både unga och vuxnas vardag. Både i aktiv lyssning och i avslappnande syfte som en del av kvällsrutinen, säger Niclas Sandin.

Fakta om ljudupplevelser från undersökningen (riket):
– 9 av 10 upplever att ljud kan förstärka en berättelse.
– Hela 89 procent av svenska folket upplever att ljudböcker kan göra litteratur mer tillgänglig för alla.
– 66 procent tror att ljudböcker kan bidra till barn och ungas läs/skrivkunskap.
– Hela 93 procent av landets lärare, och andra som arbetar inom utbildning, anser att ljudböcker kan göra litteratur mer tillgänglig för alla.
– Nästan 8 av 10 lärare, och andra som arbetar inom utbildning, tror att ljudböcker kan bidra till barn och ungas läs/skrivkunskaper.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se