Dagens boktips med mera – 16 september 2019

Att läsa är att skaffa sig kunskap och att vidga sina vyer. Viktiga saker för alla, och kanske särskilt för en litteraturkritiker. Idag möter vi Henry Louise Gates och konstaterar samtidigt att Frankrike tog sitt förnuft till fånga på just den här dagen.

Henry Louise Gates föddes denna dag, för exakt 69 år sedan. Och vad gjorde Frankrike? Det får du snart veta …

En litteraturkritiker med många strängar på sin lyra

Idag är den amerikanska litteraturkritikern Henry Louise Gates födelsedag, som kom till världen år 1950. Han jobbar också som lärare på Alphonse Fletcher University och som forskare på Hutchins Center for African and African American Research, Harvard. I sin forskning har han bland annat hittat de tidigare exemplen på afro-amerikansk litteratur. Han fick en Peabody Award för sin dokumentär The African Americans: Many rivers to cross.

I övrigt är det idag oerhört ont om litterära punkter i historien, så vi nöjer oss med att konstatera att på just den här dagen avskaffades slaveriet i alla franska territorium under året 1848.

Läsa mer om ämnet? Slaveriets historia av Dick Harrison är en färsk bok om detta, men också Att dansa med vargar : en bok om relationen mellan slaven och slavägaren, är ett exempel. Du kan också läsa Den svarte mannens börda: Nya perspektiv på kolonialism, rasism och slaveri eller Slavflickan på S:t Barthélemy : en historisk roman om den svenska kolonin i Karibien.

Nya böcker som släpps idag

Oj, oj, oj! Idag släpps nästan sextiofem titlar! Här är några av dem. Särskilt spännande när en yrkesmänniska ger sig in på ett nytt område – skådespelaren Alexander Karim ger nu ut sin andra bok Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död. Den första hette Modigast i världen.

Min världsatlas

Min världsatlas

Fotbollens största stjärnor

Fotbollens största stjärnor

Denna dag i Boktuggs historia – 16 september

Boktugg har nu ett par år på nacken, här några av toppnyheterna från just det här datumet tidigare år:

2018 skrev vi om Att laga en kokbok – drömmen blev verklighet för LSS-verksamheten Sesam och Söndagstuggare: Maths Claesson om rymdskepp i den svenska litteraturen.

2016 kunde du läsa att Ljudbokssuccén Svart stjärna har nu över 100 000 lyssningar på Storytel.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL