fbpx

Barnboksillustratören Lena Anderson ställer ut på Millesgården

I sommar visas Lena Andersons bildvärld stort på Millesgården strax utanför Stockholm. Pressbild: Rabén & Sjögren.

Som 80-åring ställer barnboksillustratören Lena Anderson ut stort för första gången. Millesgården i Stockholm visar i sommar drygt 150 bilder ur hennes barnboksuniversum men också hennes privata kolskisser.

Det var Elsa Beskow som en gång öppnade världen för Lena Anderson. Med sina egna böcker har hon gjort samma sak för många andra. Sitt stora genombrott fick hon på 1980-talet med ”Linnea i målarens trädgård”. Boken, som hon gjorde tillsammans med Christina Björk, tog fem år att färdigställa. Bara i USA har den sålt i 700 000 exemplar och enligt förlaget Rabén & Sjögren är den en av de mest spridda svenska barnböckerna i modern tid. Helt säkert har den också fått flera generationer att ta sig till Monets trädgård i Giverny utanför Paris.

Det stora trädgårdsintresset märks i flera av Lena Andersons böcker. Pressbild: Christer Hammarborg.
Mollan heter en av Lena Andersons huvudpersoner. Här sitter Mollan på trappen med sin mormor. Pressbild: Lena Anderson

Mollan och Storm-Stina

Millesgården i Stockholm visar nu Lena Andersons illustrationer från barnböckerna om Linnea men också om Mollan, Storm-Stina och Maja. Sammanlagt drygt 150 akvareller i olika storlekar men även kolteckningar som hon har gjort för sin egen skull, berättar Ia Schildt, som förutom att sköta Lena Andersons trädgård också har gjort urvalet till utställningen tillsammans med henne.

– Allt är litet, runt och otroligt estetiskt. Det handlar alltid om människor, vänner och värme. Och mycket om trädgård och blommor, hon är ju en trädgårdsmänniska, säger Ia Schildt.

Kolteckningarna däremot är porträtt. Om morgnarna brukar Lena Anderson teckna av ett porträtt ur Dagens Nyheter ”för att lugna hjärtat” som Ia Schildt uttrycker det.

Hade tuberkulos

Utställningen omfattar även skisser och rekvisita samt en film där Lena Anderson berättar om sin uppväxt. Som barn hade hon tuberkulos och tillbringade flera år på ett sanatorium vars trädgårdsmästare blev en viktig person för henne.

– Att se det vackra och ge det vackra är vad hon gör, säger Ia Schildt.

”Lena Andersons värld” visas 19 juni till 22 september.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta om Lena Anderson

Född: 1939 i Stockholm.

Karriär: Började som illustratör i tidningsvärlden där hon träffade Christina Björk. Tillsammans gjorde de bland annat böckerna om Linnea. Den mest kända, ”Linnea i målarens trädgård”, gavs ut 1985, filmen kom 1992. I många böcker har hon både skrivit och illustrerat själv. Maja, Storm-Stina, Kanin, Lilla Kotten, Grisen och Mollan heter några av huvudpersonerna.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny