Polaris förlag ryter till mot bibliotek om Lena Andersson

🗯️ Tonhöjning. Det började med att författaren Lena Andersson skrev en hårdvinklad krönika om att inga svenska barn behöver gå hungriga eftersom det finns havregryn och ris. Hon fick mothugg av flera debattörer som påpekade att det faktiskt finns föräldrar som tvingas prioritera mat framför barnens fritidsaktiviteter och att det kanske inte är så bra. Ett bibliotek ville (enligt egen utsago) skoja till det lite och skänka bort Lena Anderssons utgallrade böcker, via en bild på Instagram. Det fick hennes förläggare på Polaris, Jonas Axelsson, att ryta till i ett uttalande:
”Högsbo bibliotek gallrar ut Lena Anderssons utgivning och kan inte ens se det allvarliga i sitt beteende. Jag lämnar den haveristiska förklaringen från chefsbibliotekarien därhän, dess ohederliga pinsamhet är naken.
Jag är mer intresserad av handlingen, att demonstrativt utradera en författare pga en debatt och tycka sig ha rätt till det på ett skattefinansierat bibliotek – det är minst sagt ett tjänstefel.
Och förstår man inte det som bibliotekarie så har denne missat fundamentet i vårt demokratiska samhälle och har knappast rätt att uppröras över att t ex Amanda Gormans The Hill We Climb nu gallras på Florida-bibliotek.
Det finns inget humoristiskt i aktionen på Högsbo bibliotek, det är endast huvudlös och hänsynslös aktivism, bekostad av dig och mig. Offret är en av landets mest lästa författare. Känns det rimligt?”


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL