fbpx

Julkalender 2018 – lucka 19: Frans G Bengtsson skrev en av 1900-talets bästsäljare

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 19. Bakgrundsbild: Pixabay.

Den 19 december 1954 avled författaren Frans G Bengtsson. Hans berättelse om Röde Orm har kallats en av 1900-talets mest betydelsefulla svenska böcker.

Frans G Bengtsson. Foto: Norstedts

Frans G Bengtsson (G står för Gunnar) föddes 1894 i Skåne i närheten av Rössjöholms slott. Han studerade språk och litteratur i Lund och levde därefter större delen av sitt vuxna liv i Gullspång i Västergötland, tillsammans med sin fru Gerda Fineman (sekreterare på Norsteds, förlaget som gav ut Frans böcker). I Gullspång avled han också, 60 år gammal, år 1954.

Han verkade som författare, lyriker och översättare. Författarkarriären inleddes med diktsamlingen Tärningskast år 1923. Han skrev en mängd essäer som publicerades både i tidskrifter och som essäsamlingar i bokform, däribland Litteratörer och militärer (1929) och De långhåriga merovingerna (1933). Som översättare gav han bland annat ut medeltidseposet Rolandssången.

Frans G Bengtssons bibliografi vittnar om ett starkt intresse för historia och hjälteskildringar och han skrev bland annat en sorts halvt fiktiv biografi över Karl XII. Historieintresset visar sig också inte minst i hans allra mest kända verk, äventyrsberättelsen Röde Orm – En berättelse från en okristen tid.

ANNONS

Han påbörjade Röde Orm redan under studietiden i Lund, men den blev inte färdigställd och utgiven förrän på 1940-talet. Del ett, Sjöfarare i västerled, kom 1941 och del två, Hemma och i österled, kom 1945. Berättelsen utspelar sig under vikingatiden och innehåller flera historiska personer, som Harald Blåtand och Almansur, även om huvudkaraktären Orm Tostesson, kallad Röde Orm, är fiktiv.

Röde Orm blev omgående en dundersuccé i Sverige. Boken har översatts till mer än 20 språk och nya upplagor släpps med jämna mellanrum än idag. Den har också gestaltats bland annat som radioteater, film, musikal (med Tommy Körberg, gick på Malmö Stadsteater 1978) och tecknad serie. År 1998 röstades Röde Orm fram till 1900-tales tredje mest betydelsefulla svenska bok i tv-programmet Röda rummet, efter Vilhelm Mobergs Utvandrar-svit och Harry Martinsons Aniara. Norstedts släppte den senaste fullängdsutgåvan 2012, och 2016 kom en lättläst version på LL-förlaget.

Källor: Norstedts, Wikipedia och Frans G. Bengtsson-sällskapet.

Idag släpps 24 böcker på svenska. Här kommer ett litet urval:
Salt som socker

Salt som socker

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-19
  • ISBN: 9789174249408
Skuggorna på Frostbacken

Skuggorna på Frostbacken

  • Förlag: Idus Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-19
  • ISBN: 9789175779317

❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny