fbpx

Julkalender 2018 – lucka 24: En författare som kämpade och lyckades

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 24. Bakgrundsbild: Pixabay.

Historien om Mary Higgins Clark har gjort sig väl förtjänt av att berättas på julafton. Trots att den är fylld av vemod och sorg, så finns det gott om ljus längs vägen. Att hon sedan föddes på julafton gör inte saken sämre.

Mary Higgins Clark började skriva redan som ung, och kan nu vid 90 års ålder räkna ihop en samling verk som når över 50-strecket. Ja, hela 51 böcker har hon skrivit sedan debuten 1975, då hon i praktiken tvingades in i författaryrket. Det anmärkningsvärda är förstås att samtliga böcker kommit att betraktas som bästsäljare i både USA och Europa, och att alltihop fanns i tryck så sent som år 2015. Då hade hennes debut Where Are the Children tryckts om 75 gånger.

Uppväxt på en pub

Hon föddes sent på julafton 1927, som det andra barnet och enda dottern till Luke och Nora, som från början kom från Irland. Under uppväxten försörjde sig familjen genom sin pub, och klarade sig gott på inkomsterna från den. Efter depressionens hårda år fick familjen det svårare, lite på grund av att föräldrarna också envisades med att försörja alla som knackade på och ville ha en bit mat, eller ett par dollar att ta sig vidare på. Och 1939 dog hennes pappa och modern stod ensam med barnen, och sedan följde den ena olyckan efter den andra. Trots det lyckades Mary få ett stipendium som lät henne studera vidare. Det var också då lärarna började uppmuntra henne till att skriva mer, eftersom de såg hennes talang. Men hon fick inte napp hos förlagen och lade planerna på hyllan igen.

I vuxen ålder provade hon flera jobb, bland annat som sekreterare, men blev till sist flygvärdinna hos Pan American Airlines, där hon tjänade fem dollar i veckan. För att fira bjöd hon ut sin granne, Warren Clark, som redan efter några dagar var så förälskad i henne att han friade. Efter giftermålet ett år senare började hon gå skrivarkurser på New York University. Under den perioden började hon och ett antal andra författare att träffas för att ge varandra feedback – en skrivargrupp som höll ihop under mer än fyrtio år.

Hon fick sedan barn, fem stycken, och strax efter att den yngsta dottern Carol fötts sålde hon sin första novell. Sorgligt nog blev hennes man allt sjukare, trots sin unga ålder, och dog 1964. Hans mamma, som var vid hans sida när han somnade in, blev så uppriven av sorg att hon avled där hon satt i stolen vid sidan om honom. På en och samma dag förlorade Mary både svärmor och man, och stod nu utan någon riktig inkomst. Inte nog med det – på exakt den dagen hade Mary också accepterat att ta ett jobb som författare till en radioshow – Portrait of a Patriot. Hon fick nu försörja både sig själv och de fem barnen, så gott det gick.

Karriären gick långsamt, men …

Men jobbet vid radion ledde vidare till ett annat jobb och till ytterligare ett, och erfarenheten lärde henne att skriva kort och koncist, med stor tydlighet. För hennes andra verk gick det sämre och novellen som form hade en mycket dålig tid just då, och ett par år framåt. Som en sista utväg började hon skriva på en fiktiv berättelse om George och Martha Washington, som hon lyckades sälja till ett förlag. Plötsligt hade det hänt.

Med de pengarna kunde hon frigöra tid nog att skriva en roman till, och hitta ett förlag. Det lyckades hon med, men finanserna fortsatte ändå att vara skrala, och när hon sedan kom på kant med sin arbetsgivare på radion var hon tvungen att starta sitt eget företag tillsammans med två kollegor. Men var skulle hon få tag på 5 000 dollar, som var insatsen?

Jag skriver, tänkte hon, och chansar på att jag säljer något större. Hon kastade sig in i arbetet och fick snabbt ihop sin debutroman (hon var ju tvungen), som Simon & Schuster köpte de första rättigheterna till för blygsamma 3 000 dollar. Det var en bit på vägen, men knappast tillräckligt. Ett par månader senare satt hon hemma och var nedslagen för hur snabbt pengarna tycktes rulla iväg med fem barn. Precis då ringde telefonen och hon fick veta att förlaget ville utöka rättigheterna och var villiga att betala 100 000 dollar. När hon lade på luren kunde hon andas ut för första gången på många, många år.

Och ja, det är anmärkningsvärt hur hon kämpade. Än mer spännande är det så klart att hon har sålt hela 100 miljoner böcker över hela världen sedan starten, under en period som sträcker sig över fyrtio år.

God jul, Mary, och snyggt kämpat, säger vi på Boktugg.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny