fbpx

Julkalender 2018 – lucka 23: Donna Tartt har skrivit tre mästerverk på trettio år

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 23. Bakgrundsbild: Pixabay.

Den amerikanska författaren Donna Tartt har skrivit tre romaner, varav en har sålt i mer än fem miljoner exemplar. Lär dig mer om denna hemlighetsfulla författare i lucka 23.

Alla bästsäljande författare spottar inte ur sig böcker på löpande band, för vissa tar det tid att färdigställa sina mästerverk. En av dem är Donna Tartt, som låg på många topplistor både under 90-talet med Den hemliga historien och för bara ett par år sedan med Steglitsan.

Donna Tartt föddes den 23 december 1963 i Mississippi. Hon började skriva poesi redan som liten, och under collegetiden vid Bennington College på 80-talet började hon skriva på Den hemliga historien som skulle bli hennes debutroman. Den psykologiska thrillern tog henne åtta år att färdigställa innan den kom ut 1992. Boken blev en internationell succé och har sålt i mer än fem miljoner exemplar och är översatt till 23 språk. På svenska gavs den ut första gången 1993 och kom i pocket senast 2009.

ANNONS
Donna Tartt. Foto: NTG

2002 kom Donna Tartts andra bok, Den lille vännen, för vilken hon tilldelades WH Smith Literary Award. Hennes senaste roman Steglitsan kom 2013 och fick mycket uppmärksamhet. Hon fick Pulitzerpriset för den 2014 och en filmatisering sägs ha premiär nästa år (under originaltiteln The Goldfinch). Utöver sina tre romaner har Donna Tartt skrivit ett antal noveller och facktexter, som inte har blivit översatta till svenska. Hon är även verksam som essäist och kritiker.

Intressant kuriosa är att Donna Tartt skriver alla sina verk för hand i anteckningsböcker, hennes favoritförfattare är Charles Dickens och hennes telesvar är T.S. Eliot som läser ur Det öde landet: ”I see crowds of people, walking round in a ring. Thank you. If you see dear Mrs. Equitone, Tell her I bring the horoscope myself: One must be so careful these days.”

Hon är också känd för att vara en anonym författare som gör få intervjuer.

ANNONS

– Jag är inte en särskilt offentlig person, det här är min sjätte intervju på ett årtionde. När jag inte är aktuell med en bok finns det inget att prata om. Och att prata om mig som privatperson är inte intressant. Hur är det, visst brukar också författare få prata mycket om sina privatliv? sa hon i en intervju med Dagens Nyheter i DN Boklördag från 2013.

Det måste vara en av få dagar på året då det inträffar, men faktum är att inga böcker släpps idag på svenska. Så håll till godo med dessa tre titlar av Donna Tartt.

Källor: Wikipedia, Bookstr och Albert Bonniers förlag.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Den hemliga historien

Den hemliga historien

 • Förlag: Bonnier Pocket
 • Format: Paperback/mjukband
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2009-10-20
 • ISBN: 9789174290578
Den lille vännen

Den lille vännen

 • Förlag: Bonnier Pocket
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2013-11-05
 • ISBN: 9789174293890
Steglitsan

Steglitsan

 • Förlag: Bonnier Pocket
 • Format: Paperback/mjukband
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2014-04-14
 • ISBN: 9789174293975

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.