fbpx

Erik Fichtelius läste in ljudboken Historiska katter för Langenskiöld

Erik Fichtelius läser själv in sin storsäljare Historiska Katter som ljudbok åt Bokförlaget Langenskiöld.

Bokförlaget Langenskiöld har tagit ett första steg in i ljudboksvärlden genom Erik Fichtelius inläsning av förlagets storsäljare Historiska katter.

– Det är förstås lite oväntat att ett kvalitetsförlag som i huvudsak producerar rikt illustrerade böcker ger sig in i leken kring ljud och streamingtjänster. Men förfrågningarna har duggat tätt den sista tiden så vi tänkte att varför inte göra ett försök, förklarar Susanne Hamilton, förlagschef och VD för Bokförlaget Langenskiöld.

Ljudboken Historiska katter finns sedan i måndags tillgänglig på Nextory, Bokus, Adlibris och Bokon. Under våren planerar Langenskiölds att släppa åtminstone tre nya titlar och fungerar det bra kommer de att fortsätta på den inslagna vägen.

Vem är det främst som efterfrågar audioversioner av era böcker?
– Det är framför allt från läsare vi märker efterfrågan, men även återförsäljare och bibliotek har efterlyst ljudböcker, säger Susanne Hamilton till Boktugg.

ANNONS

Hur mycket har Historiska katter sålt?
– Målsättningen från början var 8 000 ex men nu trycker vi till och ökar upp målet till 17 000. Nästa år kommer den tredje boken i serien, Historiska hästar, ut och det har visat sig att böckerna drar varandra bra så kanske kan vi med den här serien sikta mot stjärnorna.

Langenskiölds fokus är och kommer alltid att vara vackra och viktiga kvalitetsböcker i tryckt format, men precis som många andra förlag är Langenskiölds naturligtvis intresserade av att ge läsaren möjlighet att konsumera böcker på så många olika sätt som möjligt. Därför kommer förlaget att starta upp Langenskiölds litterära salong under hösten 2019, en slags exklusiv bokcirkelverksamhet.

– Läsning av facklitteratur kan ofta upplevas som en solitär aktivitet och det vill vi ändra på. Den blir ett socialt möte med syfte att utveckla och fördjupa sig eller bara lära sig lite om hur bokbranschen fungerar, säger Susanne Hamilton.

Bokförlaget Langenskiöld vill vara så bred som möjligt i sitt urval av böcker för att ge deltagarna möjlighet att få prata om olika ämnen. Under höstterminen kan det till exempel handla om arkitektur, både ur historiskt perspektiv samt nutida.

För några år sedan talades det en del om att läsarna skulle kunna köpa pappersbok, ebok och ljudbok i ett paket. Har ni tittat på kombinationer av ljudbok på CD och pappersbok eller download av digitala format för den som köpt pappersboken?
– Ja, det har vi men nysatsningen är ju precis i uppstartsfasen så vi har många olika paketeringsformer att benchmarka, men en sak är säker – någon CD blir det inte, säger Susanne Hamilton.

Än så länge gör de inte heller någon specialversion av manus för ljudformatet utan kör (som nästan alla förlag) på den tryckta bokens text för inläsaren.

Om ni ska summera 2018 för förlaget, hur ser det ut ekonomiskt och utgivningsmässigt?
– Finanserna går bra och vi ser en ljusnande framtid för fackböcker. När det gäller utgivningen så har vi i år givit ut 16 vackra och viktiga böcker vilket är en rekordutgivning för Bokförlaget Langenskiöld, säger Susanne Hamilton.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny