fbpx

Julkalender 2018 – lucka 2: Tryckfrihet och upphovsrätt

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 2. Bakgrundsbild: Pixabay.

Den 2 december är ett historiskt datum för både journalister och författare i Sverige. Då antogs nämligen tryckfrihetsförordningen för första gången.

Vi tar den fortfarande för given i Sverige: tryckfriheten som innebär att vi har rätt att trycka och sprida information och åsikter fritt i text, via exempelvis tidningar, flygblad, internet och givetvis böcker. Vi påminns ständigt om detta när författare och förläggare fängslas i andra länder.

Men det har inte alltid varit så. Inte ens i Sverige. Faktum är att den första tryckfrihetsförordningen antogs den här dagen, den 2 december 1766, vid riksdagen i Gävle.

ANNONS

Bakom fanns ett ökat behov av politisk debatt i samhället med de två framväxande partibildningarna hattar och mössor. Det var mösspartiet som genomdrev tryckfrihetsförordningen som stoppade censur och dessutom införde offentlighetsprincipen för offentliga handlingar i svenska myndigheter – vilket på denna tid omfattade Finland.

Det fanns fortfarande undantag för att smäda konungen samt vissa religiösa spörsmål stadgade av den Svenska Kyrkan.

Men det viktiga var att man först i efterhand kunde ställas till svars för oacceptabla publikationer. Tryckfrihetsförordningen förbättrades sedan genom århundradena (även om 1792 års tryckfrihetsförordning innebar ett tillfälligt steg tillbaka då offentlighetsprincipen avskaffades) fram till 1949 års tryckfrihetsförordning som gäller än idag.

I mars 1810 infördes i tryckfrihetsförordningen även författarens egendomsrätt till sin egen skrift, den första upphovsrätten i Sverige.

Men åter till den 2 december där vi i historiska arkiv även noterar att Tomas Tranströmer detta datum 1996 tog emot Augustpriset.

Antalet böcker som utkommer varje dag i Sverige kan variera enormt. Vissa dagar är det tjugo titlar men idag den 2 december hittade vi bara fyra stycken, varav två från samma förlag. Ariton släpper två antologier: Över en fika kan allting hända låter väl som en passande boktitel den första advent, den andra antologin heter Över mållinjen och handlar faktiskt inte om julpyntande även om det kanske kan kännas så dessa dagar.

Och eftersom vi började med en historielektion så passar det väl att avsluta denna lucka med två böcker med historia i fokus: Fjärilsdansen av Magnus Falk och Människans monument – 100 sevärda fornlämningar i Västra Götalands län av Mats Hellgren och Leif Johansson.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny