”Skadliga” böcker försvinner i Hongkong

Hongkongs chefsminister John Lee. Arkivbild: Louise Delmotte/AP/TT.

Biblioteken i Hongkong tvingas plocka ned känsliga böcker – till exempel de som nämner massakern på Himmelska fridens torg – från hyllorna.

Det ämnet, och andra som är känsliga för centralstyret i Peking, bedöms vara för ”skadliga” för att låta allmänheten ta del av.

– Vi bör inte rekommendera några böcker som är olagliga, som strider mot upphovsrätt, eller som innehåller skadliga idéer, säger Hongkongs ledare John Lee, som handplockades till sitt ämbete av Kinas partistyre.

En känd satirtecknare i Hongkong stoppades nyligen från att bli publicerad i en av storstadsregionens dagstidningar och dennes böcker plockades samtidigt bort från biblioteken. I samband med det började journalister söka efter potentiellt känsliga böcker på biblioteken – och upptäcka att många saknades. Det handlar bland annat om böcker som redogör för den blodiga massakern mot fredliga demonstranter på Himmelska fridens torg i Peking 1989, som det enväldiga kommunistpartiet inte vill kännas vid.

Hongkong var länge en i hög grad självstyrande storstadsregion i Kina, men under de senaste åren har regeringen i Peking tagit kontroll över det politiska systemet och rättsväsendet, samt begränsat yttrandefriheten avsevärt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.