”Skadliga” böcker försvinner i Hongkong

Hongkongs chefsminister John Lee. Arkivbild: Louise Delmotte/AP/TT.

Biblioteken i Hongkong tvingas plocka ned känsliga böcker – till exempel de som nämner massakern på Himmelska fridens torg – från hyllorna.

Det ämnet, och andra som är känsliga för centralstyret i Peking, bedöms vara för ”skadliga” för att låta allmänheten ta del av.

– Vi bör inte rekommendera några böcker som är olagliga, som strider mot upphovsrätt, eller som innehåller skadliga idéer, säger Hongkongs ledare John Lee, som handplockades till sitt ämbete av Kinas partistyre.

En känd satirtecknare i Hongkong stoppades nyligen från att bli publicerad i en av storstadsregionens dagstidningar och dennes böcker plockades samtidigt bort från biblioteken. I samband med det började journalister söka efter potentiellt känsliga böcker på biblioteken – och upptäcka att många saknades. Det handlar bland annat om böcker som redogör för den blodiga massakern mot fredliga demonstranter på Himmelska fridens torg i Peking 1989, som det enväldiga kommunistpartiet inte vill kännas vid.

Hongkong var länge en i hög grad självstyrande storstadsregion i Kina, men under de senaste åren har regeringen i Peking tagit kontroll över det politiska systemet och rättsväsendet, samt begränsat yttrandefriheten avsevärt.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.