Louise Bäckelin Foto: © 2017 Fotograf Anna-Lena Ahlström

LB Förlag återupplivar den svenska julromanen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Hösten 2018 kommer den första boken i en serie julromaner av svenska författare på LB Förlag. Louise Bäckelin, förlagschef, tror på den här sortens säsongsutgivning.

Romaner som utspelar sig under juletid och där högtiden spelar en central roll har inte varit särskilt prioriterat på svenska förlag under de senaste 15–20 åren. Så kallade julromaner var en populär kategori på Bonniers Bokklubbar i början av 2000-talet, när Louise Bäckelin, idag vd för LB Förlag, jobbade där. Sedan försvann genren helt, bara för att dyka upp igen för några år sedan.


ANNONS


– Det går ju alltid trender i utgivningen, precis som det gör mellan svenskt/utländskt eller deckare/romaner. Kanske kände man då att försäljningsperioden blev alltför kort, men numera är vi vana vid att boken har en relativt kort säsong, åtminstone i den fysiska bokhandeln, säger Louise Bäckelin till Boktugg.

Dock lade hon märke till att de julromaner som har börjat komma på senare år har utländska författare, så hon bestämde sig för att själv satsa på genren genom att ge ut en serie svenska julromaner. Den första är skriven av Maria Ernestam och heter Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul, och kommer ut i oktober 2018. Det är redan klart att Lina Forss blir LB Förlags ”julförfattare” inför nästa år.

ANNONS

Vad definierar en julroman enligt LB Förlag?
– Handlingen ska utspela sig i advents- och juletid. Det ska vara förvecklingar och missförstånd, men alltid ett bra slut, säger Louise, som i övrigt ger sina julförfattare fria händer.

Måste det vara feelgood eller skulle det kunna bli en feelbad eller deckare?
– Jag är tveksam till feelbad, men en mysdeckare kan absolut funka!

Om man tittar på tv-tablåerna och filmstreamingtjänsternas rekommendationer kring jul så är det svårt att missa jultemat, det är som att vi inte kan få nog av att grotta ner oss i högtiden. Det kan tyckas lite underligt att svenska förlag inte har hängt på det här de senaste åren, men Louise tror att även andra förlag har tagit till sig jultemat nu och att vi kommer se mer av den här typen av säsongsutgivning.

Tänker du att LB Förlags julromaner ska kunna leva i många år, som en julhitlåt?
– Jag tänker att den inbundna boken lever en säsong, men att den får ett nytt liv julen därpå i pocketform. Det skulle ju vara grymt att kunna sälja samma titel varje säsong, men det tror jag enbart funkar med barnböcker. Det är därför jag tänker göra en serie med julromaner av olika svenska författare, säger Louise Bäckelin.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »