Julböcker – en trend som är här för att stanna

"Julbrevet" av Kjersti Herland Johnsen är en av årets julromaner. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Fler vill läsa julböcker och det märks på årets utbud. Mysterier, moderna julromanser, novellsamlingar och julrealism finns bland nyheterna i år.

Gnistrande omslag med snöflingor, och inte så mycket diskbänksrealism. Det är vad bokhandlarna skyltar med inför juletider, enligt Zandra Weldon, som är förläggare hos Lind & Co. Det mest populära är julromanser eller en mysig juldeckare.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Det ska vara mycket julmys. Sedan kan det fortfarande finnas en deckargåta men det är viktigt att det är snö och bakat julgodis, säger Zandra Weldon.

Några exempel på årets romantiska julböcker är Amanda Hellbergs julserie Ulltunasviten, eller Jul i Fågelkärr av Ann-Charlotte Persson.

Men det är inte bara julromantik och feelgood som finns bland årets utbud.

Ett exempel på en julberättelse med inslag av realism är den norska författaren Ingvild H Rishøis ”Stargate – en julberättelse”, där man möter Ronja som bor i Oslo med sin storasyster Melissa och sin pappa som har blivit arbetslös. För att få ihop pengar måste Melissa ge sig ut och sälja julgranar, och Ronja kransar och julkärvar. Pappan hänger i stället mest på stamstället Stargate.

I Klas Östergrens ”Julrevy i Jonseryd och andra berättelser” samlas julnoveller som Östergren har skrivit under åren – och även nyskrivet. I antologin kan man ta del av bland annat klassikern ”Röd jul” om den extraknäckande julgransförsäljaren som får bevittna ett äktenskap i kras i ett rikt Stockholmshem.

Rädda julen

På barnbokssidan har det svängt om lite när det kommer till de mer moderna julsagorna. De mer klassiska, traditionella julhistorierna av till exempel Astrid Lindgren finns kvar som stämningshöjare i juletider med lackning av julklappar och julbak.

Men i de nyutkomna julsagorna för barn har ett alltmer återkommande element tillkommit: Att man måste rädda eller styra upp julen – på något sätt.

– Ofta finns det ett hot mot julen eller att det är någon gåta som ska lösas, säger Zandra Weldon.

I LasseMaja-författaren Martin Widmarks och illustratören Pelle Forsheds En helt vanlig jul med familjen Jansson är det som måste styras upp Alvin och Kajsas föräldrar. Och med julafton runt hörnet är det svårare än någonsin. Julmyset står på spel när familjen stjäl en gran eller nästan råkar ta kål på tomten.

I Julmysteriet, av Lisa Bjärbo och Matilda Ruta, börjar mystiska saker hända, som att pepparkaksburken försvinner. Huvudpersonen Ebbe börjar misstänka att det är en jultjuv som härjar.

Ett urval av årets julböcker. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Fenomen här för att stanna

Julböcker som kategori är här för att stanna, enligt Paulina Helgeson, redaktör på Litteraturbanken och som 2017 gav ut antologin ”Julklappsboken”, en samling noveller och dikter om julen av klassiska svenska författare.

– Det är nog inte ett övergående fenomen utan har man fått mersmak kommer man att fortsätta vilja ha de här julberättelserna och fler tillskott kommer att komma.

Julböcker kan vara en snabb väg till julkänsla – när man kanske inte har tid till att julpyssla eller förbereda.

– Då kan det vara skönt att kliva in i den här julkänslan utan att behöva skapa någonting och i stället bara sätta sig ner med en bok, säger Paulina Helgeson.

På bland annat den brittiska marknaden har jullitteratur varit stort sedan en längre tid tillbaka. Nu växer genren i Sverige, enligt Zandra Weldon.

– Sedan kan det vara så att man överhuvudtaget går in mer i högtider överlag. När det är skakigt i omvärlden kanske man behöver trygghet, traditioner och högtider – och här ingår hela paketet.

Text: Beata Wallsten/TT

LÄS ÄVEN: Julböcker får ett lyft genom streamingtjänster

Fakta: Böcker för julstämning

Julegrisen av J K Rowling

Författaren bakom Harry Potter är tillbaka med en bok för yngre barn. Jack har ett gosedjur som han har haft jämt, Lilla Gis, som på barnspråk. En julafton händer något förfärligt – LG försvinner. Jack och Julegrisen, LG:s ersättare, ger sig ut på en resa i Förlorien, landet där alla bortglömda saker hamnar, för att försöka rädda LG.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton av Tage Danielsson och Per Åhlin

Förutom i biografernas salonger kan man nu också ta del av den välkända historien om Karl-Bertil Jonsson i bokform. Utgåvan innehåller själva sagan med illustrationer men också en berättelse om hur det gick till när det stående julaftonsinslaget skapades, samt en storyboard, en serieliknande översikt över manuset.

Projekt jul av Cathy Bramley

En romantisk julhistoria om när livet inte blir som man planerat. I den lilla staden Wetherly bestämmer sig Merry Shaw och Cole Robinson för att julen är inställd. När Merrys frieri inte går som förväntat är hon plötsligt hemlös och ensam. Cole är nyskild och saknar sina barn som har flyttat till Kanada. Men när de båda blir ansvariga för stadens julfirande tar det hela sig en vändning. Finns även som ljudbok på Storytel.

Jul i litteraturen, antologi.

Om man vill läsa några julklassiker, som ”Tomten” av Viktor Rydberg, ”Granen” av Tove Jansson, ”Pälsen” av Hjalmar Söderberg och ”Den lilla flickan med svavelstickorna” av HC Andersen, finns denna antologi. Mitt i idyllen bryter också Sonja Åkesson av, med sin smått ångestladdade uppräkning i dikten ”Julräkning”.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.