Böcker som blir julkalendrar och böcker som är julkalendrar

Anders Sparring och Per Gustavsson är de skyldiga bakom barnboksserien. Foto: Pressbild.

Årets julkalender på SVT är baserad på en bokserie och bland skådespelarna finns dessutom flera författare. Och så har det släppts mängder av julkalendrar i streamingtjänsterna och som vanligt även i fysisk form.

Har du hunnit se årets julkalender på SVT? Som vi tidigare berättat är det Anders Sparring som förvandlat böckerna om Familjen Knyckertz till julkalender i SVT. Vad innebär det för bokförsäljningen? Vi pratade med Johanna Ringertz, förläggare på Natur & Kultur, om just den saken tidigare i år.

Hon berättade då att julkalendern är en separat berättelse baserad på den värld som finns i böckerna. Så frågan är om tv-versionen även blir en bok i framtiden?

– Vi har våra böcker om den här världen och TV:s version är anpassad för ett annat medium. Sen vad som händer i framtiden vet man aldrig, säger Johanna i intervjun.

Kuriosa: författaren (och programledaren och skådespelaren) David Sundin har en av huvudrollerna i tv-serien samtidigt som han är aktuell med boken Trollformler och besvärjelser : för vardagliga händelser och till våren kommer han dessutom med Pippi Långstrumps kokbok (tillsammans med  Johanna Westman). Det var ett sidospår.

Som vanligt finns det även ett antal julkalendrar i fysisk form, den näst mest sålda barnboken i Sverige förra veckan var faktiskt årets utgåva av klassikern Pixi adventskalender – Maria Nilsson Thore.

Förutom Pixi riktar sig Sommarskuggan AdventskalenderHarry Potter Magisk adventskalenderDisney Julkalender och Mumin Julkalender till barnen.

Heter det för övrigt julkalender eller adventskalender? 
Enligt Språkrådet: Man kan säga både adventskalender och julkalender om de kalendrar med luckor som öppnas varje dag fram till jul under december månad. Ordet julkalender kan också syfta på något av de program som sänds på tv och i radio vid samma tid.

De första kalendrarna kom på 1930-talet. De var knutna till adventsfirandet och hade bilder på adventsljus bakom söndagarnas luckor. Först kallades en sådan kalender bara adventskalender, men kom småningom också att kallas julkalender.

För den som söker julkalendrar i skönlitterär form så är prenumerationstjänsterna en guldgruva. Det känns som att det släppts fler än tidigare. Förlaget Lind & Co släpper själva fyra (!) olika julkalendrar: Mordnatt råder (ej att förväxla med spelet med samma namn), Tomtespelet, Mistlar och mys samt Jul i Sankt Anna.

Andra julkalendrar vi snubblar över i våra sökningar är Mysteriet i Frostköping (B Wahlström), 24 saker att hålla koll på om du vill vara klok (WAPI) och Sagas imprint Lusts Dopp i grytan – en erotisk julkalender. Den sistnämnda är dock från 2020.

Det är ju så att tidigare års julkalendrar inte försvinner ur sortimentet, framför allt inte i digital form. Där hittar man även Mats Strandbergs Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem som kom ut som pappersbok 2019 och ljudbok och samt som julkalenderföljetongsvariant 2020.

BlancheStories, ni vet erotikljudappen, satsar på en exklusiv julkalender där dagens avsnitt varje dag går att lyssna på via hemsidan, därefter endast i appen. Novellserien placerar sig i kategorin romotica, det vill säga i gränslandet mellan romantik och erotik. Författare till BlancheStories julkalender Julbak och blomsterbud är Felicia Storm, en etablerad författare som skriver under pseudonym.

Kort sagt: det råder ingen brist på julkalendrar i år. Du kan ju alltid läsa Boktuggs julkalender från 2019 – eller lyssna på då den blev ljudbok förra året: Familjen Juvelerkvist – en julsaga.

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #353. För att inte missa framtida nyhetsbrev, prenumerera gratis idag!

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

En saga att högläsa

”En fåraktig historia” beskriver en ung pojkes ömsinta förhållande med en idisslare och hur upptäckten av en skattkarta förvandlar den lugna vardagen till ett märkligt mysterium och släpper loss hiskeliga äventyr med otäcka odjur,