Efter Kabusa Böckers konkurs tittar Karin Brunk Holmqvist framåt med Bokfabriken

Karin Brunk Holmqvist Foto: Lina Ikse

Efter fjorton års samarbete tvingades Karin Brunk Holmqvist med sorg lämna Kabusa Böcker när förlaget begärdes i konkurs i januari 2018. Nu har hon hunnit landa och sätter ny kurs tillsammans med Bokfabriken. 

Den 15 januari i år begärdes Karin Brunk Holmqvists dåvarande förlag Kabusa Böcker i konkurs efter att ha redovisat förluster på sammanlagt ca 1,5 Mkr de två senaste boksluten. Karin själv hade mitt i allt en planerad utgivning av sin kommande roman Tango i tabernaklet till mars i år, men på grund av konkursen förvandlades den planen till oviss framtid för både Karin och boken. Händelserna rörde om rejält i Karins tillvaro men med lite distans och ett nytt förlag klart har hon kunnat landa och idag ser hon så här på det som inträffade:

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

– Givetvis känner jag en sorg över att Kabusa Böcker gått i konkurs, säger Karin. Vi har haft fjorton års gott samarbete och jag kände mig vilsen efter konkursen. I mina böcker brukar jag skriva att det aldrig är försent att förändra sitt liv. Nu får jag själv bevisa att det går.

Redan under röran i januari visade fyra förlag intresse för att plocka upp hennes författarskap – något Karin är både glad och tacksam för. Slutligen blev det Bokfabriken som Karin valde att inleda samarbete med.

Varför blev det Bokfabriken?

– Närheten och den personliga kontakten betyder mycket för mig, säger Karin. Efter ett besök hos dem kändes det som ett självklart val. De besitter kunskap, öppenhet och framåtanda.

Tango i tabernaklet har tack vare det här snabbt fått en ny utgivningsplan och kommer att släppas i samband med Bokmässan i Göteborg i september. I stort innebär förlagsbytet många nya möjligheter för Karin som ser med ödmjuk nyfikenhet på framtiden:

– Det är en lättnad, och det är spännande att få göra en nystart i min ålder. Jag känner också en glädje över att mitt författarskap ska få leva vidare. Jag ser verkligen fram emot samarbetet med mitt nya förlag och det finns flera spännande saker på gång. Bland annat kommer de att ge ut min förra bok Majken minröjare som pocket.

På Bokfabriken jublar man över att Karin kommer till just dem:

– Vi känner oss väldigt glada och inspirerade över att knyta Karin till Bokfabriken och är väldigt imponerade av hennes författarskap. Hon har ett underbart sätt att skriva, och en smått unik kontakt med sina läsare, sa Erik Johansson, förlagschef på Bokfabriken, nyligen i ett pressmeddelande.

Efter turbulensen med konkurs och nystart under kort tid kikar nu Karin framåt. Men hon bär med sig en extra infallsvinkel på bokbranschen som hon inte hade tidigare:

– Jag har förstått att bokbranschen är tuff, säger Karin. Det är mycket förändringar och hård konkurrens. Jag imponeras av bokförlagens strävan att erbjuda ett brett och seriöst urval av böcker till sina läsare.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.