Bokfabriken inleder samarbete med danska förlaget Fioranello

Bokfabrikens VD Lasse Brahme Foto: Bokfabriken

Förlaget Bokfabriken utökar sin satsning på danska marknaden genom ett samarbete med det danska förlaget Fioranello. Flera av Bokfabrikens författare ska nu ges ut på danska.

– Bokfabriken har redan från början visat en väl utvecklad känsla för säljbar kvalitetslitteratur och det nya samarbetet stärker båda förlagen: Bokfabriken får möjlighet att internationalisera delar av sin katalog i samarbete med erfarna, lokala krafter, medan Fioranello får möjlighet att arbeta med en stark, kommersiell katalog med främst svenska författare som redan har visat sitt värde på en delvis jämförbar marknad, säger Anders Gudbergsen på Fioranello, i ett pressmeddelande.

Fioranello är ett nytt förlag som grundats av två erfarna förläggare från den danska förlagsbranschen: Mette Hammerich Caserta (tidigare Egmontägda Lindhart & Ringhof) och Anders Gudbergsen (tidigare Gyldendal som numera äger svenska Word Audio).

De senaste åren har Bokfabriken fokuserat på en mindre men noga utvald utgivning i andra nordiska länder. I Danmark tar man nu nästa steg för att öka utgivningstakten genom samarbetet med Fioranello.

Samarbetet omfattar utgivning av utvalda böcker från Bokfabrikens katalog i dansk översättning.

I satsningen ingår bland andra författare som Anders Nilsson (Johan Falk), Anna Karolina, Karin Alfredsson, Olséni & Hansen, Mats Ahlstedt och Malin Sanglert. 

– I takt med att fler och fler titlar digitaliseras ökar konkurrensen på den digitala marknaden. Det är därför av yttersta vikt att ha ett starkt nätverk på de lokala marknader där man vill verka. Vi har stort förtroende för Anders Gudbergsens kompetens och när han sträckte ut en hand och ville initiera ett samarbete på den danska marknaden så tvekade vi aldrig, säger Lasse Brahme, vd på Bokfabriken, i samma pressmeddelande.

Bokfabriken startade 2012 och har växt kraftigt de senaste åren. Under 2023 landade försäljningen på 64,8 (53,1) Mkr med ett rörelseresultat (EBIT) på 15,9 (10,0) Mkr. Enligt förlaget själva präglas de som jobbar där av att de drivs av en passion för högkvalitativ underhållnings­litteratur i alla dess former: hårda thrillers, fängslande romaner, spektakulära rockbiografier, spännande kriminalromaner eller gedigna fackböcker om intressanta ämnen.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.