ANNONS

Julkalender 2017 – lucka 17: Erik MacQueen

Fotograf: Martina Lindgren

Översättaren Erik MacQueen översatte en av förra årets storsäljare, Springsteens Born to Run. Här ger han några boktips på eller översatta från engelska.

Erik MacQueen gav sig in på översättarbanan eftersom han ville ha ett flexibelt jobb vid sidan av musiken (han är singer/songwriter och har spelat bas i Alberta Cross och Jeniferever). Dessutom är han uppväxt i ett tvåspråkigt hem med en amerikansk pappa, så yrket föll sig ganska naturligt.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Han berättar att det har fungerat ganska bra emellanåt och han har suttit i diverse turnébussar och översatt, även om det blivit betydligt mer översättande och mindre musicerande än han kanske tänkte sig.

– Det är också ett givande sätt att syssla med litteratur även om man inte har några författarambitioner. Mitt största och roligaste (och nog jobbigaste) uppdrag hittills var Bruce Springsteens memoarer Born to Run. Han har varit min stora idol ända sedan jag var fem år gammal och skrålade med till ”Born in the USA”, berättar Erik.

Just nu jobbar Erik med den brittisk-brasilianska debutanten Luiza Saumas roman Flesh and Bone and Water för Modernista.

Har du någon drömförfattare som du skulle vilja översätta?
– Jag tror att Bruce Springsteen blir svårslagen.

ANNONS

I jul har Erik tänkt läsa T.C. Boyles Drop City, en roman som handlar om de mindre romantiska delarna av hippierörelsen i Kalifornien och mer allmänt om människors skörhet och frihetstörst.

Vilka böcker från 2017 vill du tipsa om som julklappar?
– Jag har tyvärr inte hunnit läsa så mycket utöver böckerna jag har jobbat med, och när jag väl läst annat har det blivit nittiotalsböcker av någon anledning. Men Ben Lerners långessä Varför alla hatar poesi i översättning av Alva Dahl (Natur & Kultur) var rolig och tankeväckande, särskilt om man som jag kanske inte direkt hatar poesi i alla fall har lite svårt att komma in i mycket.

– Även om jag inte har läst den än är jag väldigt sugen på Willy Vlautins nya bok Don’t Skip out on Me. Vlautin är sångare och låtskrivare i bandet Richmond Fontaine. Deras låtar är som små noveller och det ska bli väldigt intressant att se vad han kan göra i den här romanen. Jag är även nyfiken på Jennifer Egans Manhattan Beach, har läst flera fina recensioner av den.

Varför alla hatar poesi

Varför alla hatar poesi

 


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se