Boktuggs redaktion tipsar om mellandagsläsning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vi hoppas att ni alla har haft en härlig julafton med många julklappsböcker i omlopp. Här kommer några boktips från oss inför resten av helgerna.

Ni har säkert inte missat att vi på Boktugg under december månad har låtit folk från branschen berätta om sina planer för julen och tipsa om julklappsböcker. Nu är nog de flesta julklappar utdelade, men för de som inte fick några böcker i år eller för de som redan har legat uppe hela natten och läst ut sin julklappsbok, bjuder vi här på några egna tips. Samtidigt kan den som är nyfiken på Boktuggs redaktion få veta lite mer om oss bakom kulisserna och hur vi sysselsätter oss i mellandagarna.


ANNONS


Först ut är Sarah Perfekt, reporter och fotograf på Boktugg. Hon berättar att hon ska spendera mellandagarna hemma i sitt hus som ligger på toppen av vad som kan kallas antingen för ett mycket litet berg eller för en större kulle.

– Jag ska pussa på familjen, antagligen äta hutlösa mängder choklad och spana efter rådjuren som pulsar fram i snön (eller eventuellt vadar i lera, det skånska vintervädret kan vara en smula nyckfullt). Julläsningen får Zadie Smiths Swingtime stå för.

De bästa böckerna Sarah läst i år och som hon skulle vilja rekommendera är De polyglotta älskarna av Lina Wolff, Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker och Kajsa Ingemarssons trilogi om mystik (Den magiska gnistan, Modern Mystik och Hjärtats väg).

– Vill man läsa deckare så ska man definitivt ge sig i kast med Lisa Bjurvalds romaner Tills bara aska återstår och Ta min hand, de berör aktuella ämnen som väver in den dokumentära verkligheten i svenskarnas älsklingsgenre på ett mörkt men berörande vis, säger Sarah.

ANNONS

Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren tänkte i sin tur plöja igenom en tjock bok som har legat och väntat de senaste månaderna: Story, skriven av en legendarisk skrivarguru, Robert McKee.

– Sedan tänker jag lyssna på någon bok av min favoritförfattare Harlan Coben, jag har ett par kvar som jag inte lyssnat på ännu.

Annars ska han ägna mellandagarna åt att ladda batterierna och tänka ut nya planer inför 2018. Och så hoppas han kunna skriva lite på sina egna böcker, det är hög tid att komma ut med något nytt.

Vilka är de bästa böcker du läst i år som du vill rekommendera?
Främlingen av Harlan Coben gillade jag. Han har en förmåga att bygga upp spänningen och skapa oväntade vändningar hela vägen fram till sista sidan. En helt annan typ av roman är Nötskal av Ian McEwan som visserligen också är en form av kriminalhistoria men som berättas ur det oväntade perspektivet av ett ofött foster som befinner sig i mammans mage, säger Sölve.

En annan av Boktuggs medarbetare är Conny Palmkvist, författande reporter. I mellandagarna tänker han försöka läsa sig igenom en bit av sin bokhög. När han gick igenom den häromdagen var där 54 böcker, utspridda i vingliga staplar.

– Först i kön är Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, men sedan blir det svårt. Antagligen återvänder jag till en av mina älsklingsböcker först, och då blir det En tyst minut av Siegfried Lenz. Den är så vacker att man knappt vet vad man varit med om när man är klar. Sedan blir det nog en hel del läsande med barnen också. Min ena dotter har autism, så hon läser i praktiken bara en enda bok för det mesta och det är det litterära högverket baserat på filmen med samma namn: Monsters Inc från Disney. Därvid är julens trio nog satt, säger Conny.

I övrigt ska Conny ha ett lugnt julfirande med familjen, med så lite resande som möjligt. Planen är annars att jobba sig igenom slutet av året eftersom han inte tål att vara ledig för länge.


ANNONS


– Ett par dagars lugn och ro blir det så klart, men antagligen kommer jag att påbörja en ny roman under de stunderna. Jag har något på känn, som slog ner i mig i natt. Det är bara att börja skriva.

Conny berättar att han har läst många nya böcker i år, men när han ska sammanfatta sin läsning är det ändå repriserna som satt sig djupast. Han återvände bland annat till de här två och tyckte de var lika fantastiska som alltid: To Dance With the White Dog av Terry Kay och The Heart Is a Lonely Hunter (på svenska Hjärtat jagar alena) av Carson McCullers.

Anna von Friesen, även hon reporter på Boktugg, har tänkt spendera mellandagarna framför sin mammas kamin med en katt i knät. Kanske ska hon passa på att lära sig sticka. Annars blir det nog en del blåsiga promenader vid den nordvästskånska kusten och en och annan film eller tv-serie.

Har du några planer för läsningen i mellandagarna?
– Jag tänker ägna mig åt eskapism och läsa en av mina favoritförfattare, Robin Hobb. Nu blir det äntligen dags för en av hennes trilogier som har stått på min läslista i åratal.

Anna vill gärna rekommendera Emil Jensens Om du inte står för något faller du för allt, som är ett par år gammal men ack så naggande god. En riktigt välgjord grafisk roman som hon sträckläste nyligen är Vei – bok 1 av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson. Även Anna som inte brukar läsa serier fastnade för blandningen av nordisk mytologi och hjälteäventyr med en stark kvinnlig huvudkaraktär.

– NK Jemisin puffade jag visserligen för redan förra året men hennes senaste trilogi The Broken Earth, som nu är komplett, kan jag varmt rekommendera till alla som är nyfikna på vad som kan hända om (eller kanske rättare sagt när) mänskligheten överexploaterar jorden. Vad händer om själva planeten själv säger ifrån? Än finns inte Jemisin utgiven på svenska, så det blir min julklapp till alla förlag – här har ni ett tips på brännande aktuell fantasy med feministisk touch.

Ta min hand

Ta min hand

 • Förlag: Bladh by Bladh
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-09-19
 • ISBN: 9789188429278
Främlingen

Främlingen

 • Förlag: Bookmark Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-01-09
 • ISBN: 9789188345110
Nötskal

Nötskal

 • Förlag: Brombergs
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-01-04
 • ISBN: 9789173378352
Hjärtat jagar allena

Hjärtat jagar allena

 • Förlag: Norstedts
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2013-10-29
 • ISBN: 9789113050560
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.