Boktuggs chefredaktör tänker publicera skönlitteratur som följetong - och skriva om begreppet indieförfattare i Sverige. Foto: iStock. Montage: Boktugg.

Boktuggs chefredaktör satsar på följetong via epost – startar Indieförfattaren

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren är inte bara journalist, han är författare också. Den senaste veckan har han byggt en ny sajt och lanserade i veckan Indieförfattaren.

Vi bedömde att det var relevant för Boktuggs läsare med chefredaktörens extraknäck. Efter nio utgivna romaner och två fackböcker letar han efter bästa sättet att ge ut sin nästa roman. Svaret: som följetong via epost – för betalande fans.


ANNONS


Hur fick du idén?
– Jag läste om en amerikansk debutantförfattare, Elle Griffin, som bestämt sig för att publicera sin debutroman som en följetong via Substack. Hon började med ett nyhetsbrev där hon skriver om bokbranschen och sin egen resa och i höst ska hon publicera boken i 42 avsnitt.

Vilken plattform använder du?
– Jag tittade på både Substack och Patreon som används av flera kreatörer, författare och journalister. De har sina för- och nackdelar. Men eftersom jag via Boktugg fått en del erfarenhet av premiumnyhetsbrev (vi driver ju Analysbrevet för Insider-prenumeranter) valde jag att använda samma plattformar för Indieförfattaren. 

ANNONS

Vad är Indieförfattaren?
– Ett nyhetsbrev om författare som vill vara indie istället för egenutgivare. Indie author är inte heller exakt samma sak som self-published eftersom indieförfattare kan välja att sälja vissa rättigheter till traditionella förlag om det passar bättre för ett visst projekt. Jag tänkte utforska indieförfattaren på svenska i en längre artikel varannan vecka och på samma gång låta läsarna följa min egen författarresa längs det här spåret.

Och följetongen?
– Jag har skrivit flera manus de senaste två åren, varav några nu är mogna för utgivning. Så jag tänkte ta ett av dem och publicera i följetongsform, ett avsnitt i veckan. Troligen ett eller två kapitel. Med en bra cliffhanger såklart. Exklusiv förhandsläsning för de prenumeranter som väljer premiumalternativet. Indieförfattaren är gratis.

Vad är målet?
– Det är ett experiment, det finns en gammal teori som lanserades av Kevin Kelly redan 2008 om att det räcker med 1000 äkta fans som är beredda att betala 100 dollar per år för att du ska kunna tjäna 100 000 dollar som författare eller artist. Jag tror det är svårt, men redan om man når 100-200 betalande prenumeranter så skulle det finansiera en skrivdag i veckan alternativt en utgivning som pappersbok och ljudbok. Och det är inget som görs över en natt – om man inte redan har en stor publik med tiotusentals följare.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

Så du vill hellre skriva romaner än artiklar?
– Båda delar är roligt, men jag vill inte vara utan det skönlitterära. Jag märkte det under förra året när jag verkligen prioriterade att göra det varje dag, att jag hade saknat det. Det är något särskilt med att låta fantasin flöda. Men jag behöver tjäna pengar på mitt skrivande och därför var det läge att testa något nytt. Det känns som att tiden är mogen.


ANNONS


Har du bestämt vilken följetong som kommer först?
– Nej, jag funderade på att låta läsarna rösta. Jag har ett feelgoodmanus och en deckare som är färdigredigerade av mig och där nästa steg är att jobba igenom dem med en redaktör. Båda utspelar sig i Helsingborgsregionen och jag vet att det är lokalt som de flesta författarskap byggs. Även på en digital plattform.

Har du övergett de traditionella formaten?
– Absolut inte. Efter att boken gått som följetong kan jag ge ut den som pappersbok, ebok och ljudbok och det är planen. Antingen på mitt eget förlag eller någon annans ifall jag får en riktigt bra deal …

Den som är nyfiken på att veta mer om Indieförfattaren kan klicka här för att komma till sajten där man kan prenumerera på nyhetsbrevet (varannan vecka) och på följetongen.

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #306 som skickades ut till prenumeranter i fredags. Prenumerera du också.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL