fbpx

Julkalender 2017 – lucka 18: Dorothea Hygrell

Dorothea Hygrell driver Djursholms bokhandel norr om Stockholm.

Dorothea Hygrell driver sedan ett par månader tillbaka Djursholms bokhandel strax norr om Stockholm. Här är hennes julklappstips.

I oktober 2017 tog Dorothea över bokhandeln i Djursholm från Mats Ahlström och Tove Skarstedt som har drivit den i 11 år. Hon tycker att de första månaderna har gått bra, dels tack vare att Mats och Tove har varit kvar och hjälpt till i butiken vilket har bidragit till en mjuk övergång för kunderna.

– De känner kunderna så väl och känner sortimentet, så det har varit till stor hjälp, säger Dorothea. Jag har kommit igång bra och det känns roligt att gå till butiken och jobba.

ANNONS

Efter årsskiftet, när allt har landat efter julen, är Dorotheas ambition att komma igång med aktiviteter för barnfamiljer.

– Bokhandeln har ett fint barnsortiment, men jag skulle gärna vilja jobba mer utåt med barnböckerna. Här finns en stark tradition med författarbesök så jag tycker det vore roligt att bjuda in barnboksförfattare eller arrangera temadagar.

Är det som du hade tänkt dig, att vara bokhandlare?
– I princip ja. Men jag hade inte riktigt koll på att allt arbete runt omkring tar så mycket tid. Beställningar, administration och allt som sker bakom kulisserna är en större del av jobbet än jag trodde, men det är ju också det som man inte ser utifrån.

ANNONS

Julhandeln går än så länge fint i Djursholms bokhandel tycker Dorothea, många kommer in och köper böcker till flera personer, både till barn och vuxna. Kazuo Ishiguro och Hans Rosling är de som säljer bäst. I och med att julafton ligger på en söndag i år innebär också att försäljningen kan uppskattas ordentligt först den på kvällen den 24 december.

– Vi har öppet på julafton, men jag själv kommer vara ledig då, berättar Dorothea.

Julen firar hon som vanligt, i lugn och ro med familjen. Kanske blir det lite mindre fix med julmat och förberedelser på förhand, eftersom hon har jobbat en hel del långa kvällar på sistone.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Så till boktipsen:

– Jag vill gärna rekommendera Musan av Jessie Burton, det är en väldigt trevlig och tänkvärd roman. Den är inte alls tung, men heller inte bara feelgood.

– På fackbokssidan vill jag tipsa om Homo Deus: en kort historik över morgondagen av Yuval Noah Harari, uppföljaren till Sapiens: en kort historik över mänskligheten. Det är en bra julklapp till den som är allmänt intresserad och nyfiken.

– För ungdomar rekommenderar jag Flora banks förlorade minne av Emily Barr och för de yngre serien om Tuffa gänget av Aaron Blabey, det är roliga och lättlästa böcker med mycket bilder.

Musan

Musan

 • Förlag: Modernista
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-08-11
 • ISBN: 9789177016014
Flora Banks förlorade minne

Flora Banks förlorade minne

 • Förlag: Alfabeta
 • Format: Danskt band
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-09-05
 • ISBN: 9789150119169
Tuffa gänget. En god gärning

Tuffa gänget. En god gärning

 • Förlag: Alfabeta
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-08-29
 • ISBN: 9789150119688

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.