ANNONS

Julkalender 2017 – lucka 18: Dorothea Hygrell

Dorothea Hygrell driver Djursholms bokhandel norr om Stockholm.

Dorothea Hygrell driver sedan ett par månader tillbaka Djursholms bokhandel strax norr om Stockholm. Här är hennes julklappstips.

I oktober 2017 tog Dorothea över bokhandeln i Djursholm från Mats Ahlström och Tove Skarstedt som har drivit den i 11 år. Hon tycker att de första månaderna har gått bra, dels tack vare att Mats och Tove har varit kvar och hjälpt till i butiken vilket har bidragit till en mjuk övergång för kunderna.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– De känner kunderna så väl och känner sortimentet, så det har varit till stor hjälp, säger Dorothea. Jag har kommit igång bra och det känns roligt att gå till butiken och jobba.

Efter årsskiftet, när allt har landat efter julen, är Dorotheas ambition att komma igång med aktiviteter för barnfamiljer.

– Bokhandeln har ett fint barnsortiment, men jag skulle gärna vilja jobba mer utåt med barnböckerna. Här finns en stark tradition med författarbesök så jag tycker det vore roligt att bjuda in barnboksförfattare eller arrangera temadagar.

Är det som du hade tänkt dig, att vara bokhandlare?
– I princip ja. Men jag hade inte riktigt koll på att allt arbete runt omkring tar så mycket tid. Beställningar, administration och allt som sker bakom kulisserna är en större del av jobbet än jag trodde, men det är ju också det som man inte ser utifrån.

ANNONS

Julhandeln går än så länge fint i Djursholms bokhandel tycker Dorothea, många kommer in och köper böcker till flera personer, både till barn och vuxna. Kazuo Ishiguro och Hans Rosling är de som säljer bäst. I och med att julafton ligger på en söndag i år innebär också att försäljningen kan uppskattas ordentligt först den på kvällen den 24 december.

– Vi har öppet på julafton, men jag själv kommer vara ledig då, berättar Dorothea.

Julen firar hon som vanligt, i lugn och ro med familjen. Kanske blir det lite mindre fix med julmat och förberedelser på förhand, eftersom hon har jobbat en hel del långa kvällar på sistone.

Så till boktipsen:

– Jag vill gärna rekommendera Musan av Jessie Burton, det är en väldigt trevlig och tänkvärd roman. Den är inte alls tung, men heller inte bara feelgood.

– På fackbokssidan vill jag tipsa om Homo Deus: en kort historik över morgondagen av Yuval Noah Harari, uppföljaren till Sapiens: en kort historik över mänskligheten. Det är en bra julklapp till den som är allmänt intresserad och nyfiken.

– För ungdomar rekommenderar jag Flora banks förlorade minne av Emily Barr och för de yngre serien om Tuffa gänget av Aaron Blabey, det är roliga och lättlästa böcker med mycket bilder.

Musan

Musan

 • Förlag: Modernista
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-08-11
 • ISBN: 9789177016014
Flora Banks förlorade minne

Flora Banks förlorade minne

 • Förlag: Alfabeta
 • Format: Danskt band
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-09-05
 • ISBN: 9789150119169
En god gärning

En god gärning

 • Förlag: Alfabeta
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-08-29
 • ISBN: 9789150119688

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se