ANNONS

Anna Waldon, butikschef Erikshjälpen Centrum, Lund Foto: Privat

Skänka eller slänga böcker – så här tas begagnad litteratur om hand

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Ända fram till återvinningcentralernas port arbetar organisationer och företag för att rädda böcker från att förvandlas till kartong eller fjärrvärme. En del hamnar obönhörligen på tippen men många får också en ny ägare.
För ett par veckor sedan skrev Dagens Nyheter en artikel om att allt fler böcker slängs. Mängden litteratur som lämnas in på större välgörenhetsorganisationer som Myrorna och Stadsmissionen, blir enligt artikeln allt fler och är nu så många att man inte klarar av att härbärgera böckerna utan kastar en utsorterad del.

Förstörelse av litteratur har något obehagligt synonymt med kulturell hädelse över sig – inte bara rent materiellt utan också symboliskt. Att på ett eller annat vis radera ett verk dödar inte bara berättelsen och dess forum utan naggar också respekten för författarens kanter.


ANNONS


På Landskrona Svalövs Renhållnings AB gör man vad man kan för att in i det sista rädda böckerna från att förvandlas till pappersmassa eller fjärrvärme.


ANNONS


– Vi vill givetvis helst inte att de kommer in till oss alls utan att de går vidare till second hand, säger LSR:s vd Jonny Meerwald. För de böcker som når hit finns ett återbruk vid återvinningscentralerna i både Landskrona och Svalöv. Landskrona samarbetar dessutom med olika idrottsföreningar som har en lokal i centrum där saker som folk vill skänka och inte slänga säljs.

Trots insatserna kommer en del av böckerna som gått till second hand tillbaka till tippen igen. De böcker som ändå går sitt öde till mötes där delas upp i inbundet och pocket. Pocketböckerna sorteras tillsammans med tidningar och papper medan de inbundna med hård pärm enligt Jonny ska sorteras som hushållsavfall.

– Återvinningen av böckerna med hård pärm är svår och därför går de till energiåtervinning och bränns, berättar Jonny. Energin omvandlas sedan till värme och elektricitet åt boende i Malmö stad. Men det är inte helt lätt att säga exakt hur många böcker som kastas i dessa kommuner eftersom vi inte väger materialet var för sig.

Jonny kan – glädjande nog – konstatera att det skulle ta alldeles för lång tid att fylla en container med enbart kasserade böcker för att det ska vara någon idé att skilja ut dem från andra sopor. Visserligen är kommunerna som LSR verkar i relativt små, men den kontentan kan vara ett tecken på att många böcker kanske finner en ny ägare i en allmän tvättstuga eller förvandlas till inredningsdetalj på något café istället för att kastas bort.

Jonny Meerwald, VD LSR Foto: Privat
Jonny Meerwald, VD LSR
Foto: Privat

Nordvästra Skånes renhållnings AB, NSR, täcker av ett större antal hushåll än LSR men proceduren för hanteringen av böcker som hamnar i soporna är i princip den samma.

– Vi sköter insamlingen av det som ska slängas och pocketböcker går under tidningar, berättar Pernilla Ringström, kommunikationsansvarig på NSR.

För den som vill göra en insats för miljön ska innehållet i böcker med hård pärm rivas ut och kastas med tidningarna och pärmarna gå med restavfall. Men böckerna har en chans att räddas på återbruket utanför NSR’s återvinningscentral. Där lämnas allt som kan användas igen in och hämtas upp av bland annat Myrorna och Activa som har en second hand butik i Åstorp.

De böcker som Myrorna samlar in går till någon av deras stora sorteringscentraler i Stockholm, Göteborg, Norrköping eller Karlstad. Av dessa slängs sedan 65% av böckerna igen enligt Myrornas kommunikationschef Lotta Kökertiz och blir då till kartong i Tyskland.

Erikshjälpen Second Hand Lund City i Lund simmar mot strömmen av ett för stort bokflöde i second hand-världen. De har satsat på att bygga ut sin bokavdelning och göra den till en kundvänlig plats. Resultatet har blivit att man säljer mellan 300 och 400 böcker om dagen och därmed matchar antalet böcker man får in. Svinnet är obefintligt och det enda som sorteras ut är det som är i så dåligt skick att det är osäljbart.

– Vi vill ha en välsorterad bokavdelning som tillgodoser kundernas behov, säger butikschef Anna Waldon. Vår bokavdelning är populär med många återkommande kunder och mängden böcker som vi säljer har under de fem år jag varit här ökat.

Anna har också hört talas om att många second hand affärer har svårt för att bli av med sina böcker men menar att detta till viss del kan botas genom att skapa ett gott klimat i butiken:

– Vi jobbar mycket med miljön och vill skapa en butik som säljer, säger hon. Här går allt från 1930-talets kokböcker till nya deckare. Bokgruppen hos oss är dedikerade i sitt arbete och allt som kommer in i tillräckligt gott skick försöker de ta till vara på. Genom att jämföra priser på nätet underlättar det jobbet med att få en bra prissättning för kunderna.

Med rätt inställning och viss uppfinningsrikedom verkar de begagnade böckernas fortlevnad om än inte helt räddad så inte omöjlig – trots att en hel del slängs arbetar samtliga instanser för att ge böckerna en chans in i det sista.

LÄS ÄVEN: Antikvariaten specialiserar sig och säljer via nätet

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Martin Johansson skriver barnböcker med feelgoodkänsla där allt kan hända

Semester och humor är de viktiga beståndsdelarna i barnboken Charlie och Tiger åker till Mallorca, skriven av Martin Johansson och illustrerad av Ted Johansson.

För några år sedan började en berättelse om katterna Charlies och Tigers äventyr att växa fram i huvudet på Martin Johansson. 

– Jag och mitt ex började skoja om hur det skulle vara om våra katter åkte på en egen resa. Klart de ska ner till Mallorca! Plötsligt hade jag en story. Den bygger egentligen på mina egna upplevelser från när jag reste med mina barn när de var yngre. Genom resor får man vara med om saker och skapa minnen, i familjen kan vi prata om våra resor än idag, berättar Martin. 

Det har blivit en del resor genom åren för Martin och hans familj, och nu använder Martin minnen och händelser från de egna resorna som grund till sina barnböcker. På Mallorca var han till exempel med sina tre barn när de var 8, 10 och 12 år gamla, och han har plockat in en del självupplevda upplevelser i den första berättelsen om Charlie och Tiger som tog form för några år sedan.

– Jag brukar ofta skoja om att jag hade en tvåa i svenska, säger Martin. Skämt åsido, jag har en otroligt livlig fantasi. Men det var ett ganska hårt jobb att skriva boken, det tog mig över ett år att bli klar. Det började med att jag pratade in berättelsen på min mobiltelefon.

Martin kontaktade illustratören Ted Johansson som har lång erfarenhet av bildberättande och bland annat tecknar för Bamse. 

– Jag berättade om min idé och vi började tillsammans skissa på karaktärerna. Vi gjorde den första boken tillsammans och han kommer att fortsätta illustrera de kommande delarna.

Charlie och Tiger åker till Mallorca släpptes i tryckt format år 2016, men ges den 15 juni 2021 ut som ljudbok och ebok av Lilla Hoi, ett imprint till Hoi förlag.

En uppföljare om när Charlie och Tiger åker till Afrika är redan klar och planeras att ges ut i slutet av 2021. Under sommaren kommer Martin att skriva på en tredje bok i serien som handlar om när katterna reser till Mars. 

(...) Läs hela artikeln »