Amazon.se säljer begagnade böcker – insamlade av Akademibokhandeln

Böcker är en av produktkategorierna när Amazon Begagnat lanseras i Sverige. Pressbild.

Amazon.se lanserar begagnade böcker på den svenska marknaden. Böckerna kommer från samarbetspartnern Zeercle som bland annat hjälper Akademibokhandeln att ta hand om böcker som lämnas in i deras butiker.

För några veckor sedan lanserade Akademibokhandeln satsningen på återbruk av böcker under namnet Bokomloppet. Kunder kan lämna in sina böcker i kedjans lokala bokhandlar. Böckerna värderas och kunden får ett presentkort som går att nyttja vid köp av nya böcker exempelvis.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Akademibokhandeln tar dock inte hand om alla insamlade böcker själva utan har hjälp av en växande europeisk aktör – Zeercle. Samarbetspartnern säljer sedan böckerna vidare via olika plattformar som Tradera. Osålda böcker skänks.

Igår kom en liten plot twist på det hela då Amazon Begagnad lanserades på Amazon.se där svenska kunder kan shoppa begagnade kvalitetsvaror. Böcker är en av produktkategorierna.

”Med miljontals tillgängliga produkter kan svenskar spara pengar på elektronik, verktyg, produkter till hemmet och köket – och bokälskare kan säkra sommarläsningen till ett lägre pris lagom till semestern”, skriver Amazon i ett pressmeddelande.

– Svenskarnas hushållsbudgetar är pressade, och vi ser att intresset för att köpa begagnade produkter ökar bland våra kunder. Med Amazon Begagnad ger vi kunderna ett stort urval av populära produkter till lägre priser. Dessutom förlängs produkternas livslängd vilket kan minska både skräp och användningen av råmaterial till nya produkter, säger Gulfem Toygar, Sverigechef på Amazon Sverige, i samma pressmeddelande.

Produkterna i Amazon Begagnad kommer från tredjepartssäljare med en begagnad-verksamhet. De klassificeras baserat på skick från ”Som ny”, ”Väldigt bra”, ”Bra” till ”Acceptabel”,.

Zeercle är en av de tredjepartssäljare av begagnade böcker som kommer att sälja sina produkter på Amazon Begagnad. Företaget inledde alltså nyligen ett samarbete med Akademibokhandeln och Eric Gagnaire, VD på Zeercle menar att Amazon Begagnad hjälper dem att nå fler kunder i Sverige:

– Amazon Begagnad är en stor tillgång för både oss som säljare och begagnat-branschen i stort. Vi som småföretag får hjälp att nå fler svenska köpare lagom till högsäsongen under sommaren, samtidigt som bokälskande svenskar får tillgång till populära titlar till ett lägre pris, säger Gagnaire.

Boktuggs analys

Amazon har hittills haft svårt att göra avtryck på den svenska bokmarknaden. Företaget har uppenbart inte fokuserat särskilt hårt på böcker även om de har avtal med de stora distributörerna så har man exempelvis inte alls lanserat Kindle Store för att sälja eböcker.

Men kanske kan satsningen på begagnat rita om spelplanen? Adlibris är var delägare i Bokbörsen (en plattform för handel med begagnade böcker) och har köpt Campusbokhandeln som säljer begagnad kurslitteratur men har fortfarande inte integrerat sortimentet för att kunna erbjuda begagnade alternativ till nya böcker.

Istället blir det nu Amazon som tar det första steget till detta på den svenska marknaden. Redan nu kan man se det på populära titlar. Exempelvis Camilla Läckberg och Henrik Fexeus Kult som kom ut i april 2022. Den inbundna boken kostar 228 kr på Bookoutlet och runt 250 kr hos Bokus och Adlibris. Samtidigt säljer Amazon den för 79 kr men har även begagnade alternativ för 35 kr.

Eller varför inte Eventuellt uppsåt : att döda ortens gangsters av Jan Guillou från mars 2023. Bokus och Adlibris ligger på 209 kr, BookOutlet 165 kr medan Amazon kör 94 kr för en ny och 43 kr för en begagnad utgåva med leverans från Zeercle Sweden. För övrigt värderar Akademibokhandeln/Zeercle värdet på just den titeln till 12 kr i skrivande stund.

Även om nu Akademibokhandeln hjälper till att samla in böcker som säljs hos Bokus konkurrent Amazon så kommer samtidigt Akademibokhandeln att få insikter i vilket intresse det finns för begagnade böcker. Och inget hindrar dem att i framtiden ta hand om den affären själva.

Frågan är hur Adlibris ska svara på det här? Det är inte givet att det är en bra affär att sälja begagnade alternativ till nya fullprisböcker även om inköpspriset bara är 15-20 % av fpriset på ny inbunden bok.

Bokusgruppen: Vi kan komma att sälja begagnade böcker själva

Uppdatering 7 juni: Vi sökte Akademibokhandeln för en kommentar till ovanstående. Johan Junehed, Försäljningschef Bokusgruppen, har ingen direkt direkt kommentar gällande Amazons lansering.

– När det gäller lanseringen av vår egen begagnattjänst Bokomloppet så kan jag kommentera att den har mottagits positivt av våra kunder, vilket är roligt, och för oss som bolag har det också varit en viktig del av vårt hållbarhetsarbete, säger Johan Junehed.

Han menar att målsättningen inledningsvis har varit att komma i gång med en första version av tjänsten för att testa intresset och efterfrågan från Akademibokhandelns kunder. Men även att sätta processerna kring hanteringen i butik.

– Givet ett positivt mottagande kan ambitionen absolut skalas upp, vilket skulle kunna innebära att vi utvecklar vårt erbjudande till att också kunna omfatta återförsäljningen av den begagnade boken till slutkonsument, säger Johan Junehed och tillägger:

– För oss var det viktigt att komma i gång med ett initiativ inom det cirkulära och vi var självklart medvetna om att vår samarbetspartner Zeercle avsåg att nyttja diverse marknadsplatser för att sälja de begagnade böckerna vidare. Detta i väntan på att vi själva ska kunna erbjuda även denna del i vårt tjänsteerbjudande.

(Denna uppdatering finns även som en egen artikel)

Uppdatering 7 juni: Vi ställde även frågan till Adlibris kring deras planer för att eventuellt integrera begagnade böcker som alternativ, likt Amazon. I en skriftlig kommentar svarar de:
”Som det ser ut idag satsar Adlibris på den cirkulära modellen främst inom Campusbokhandeln, där olika modeller utvecklas och testas framåt för att skapa en så bra kundupplevelse som möjligt. Vi ser att den cirkulära affären är prioriterad framåt och vi vill bidra till en levande begagnatmarknad för böcker. Mer än så kan vi inte säga i dagsläget.
Bokbörsen ägs inte längre av Adlibris, då andelen såldes under 2023.”

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,