fbpx

Writelin – en digital plattform för att skapa sina memoarer

Skriv dina memoarer och spara dem digitalt. Det är idén bakom Writelin – en färsk tjänst på nätet där vem som helst kan skriva på sin egen historia och dela med sig av den till omvärlden.

Det var när Cecilia Gruvbergers föräldrar gick bort och hon fick ärva en mängd fotografier, anteckningar och andra personliga tillhörigheter som hon började fundera på hur man bäst arkiverar sin livshistoria. En digital samlingsplats på nätet där man har möjligheten att undan för undan fylla på med sina livshändelser blev svaret. Tillsammans med Josefin Grane grundade Cecilia 2015 Writelin – ett digitalt prenumerationsverktyg där memoarskrivandet är för alla.

– Vi vill demokratisera skrivandet av sin historia, säger Cecilia. Det är inte bara kända människor som berättar om sitt liv på det viset, vem som helst ska känna att de har möjligheten.

ANNONS

Huvudmålgruppen är femitofemplussare och sajten är framtagen tillsammans med en testgrupp seniorer samt en skrivpedagog. För att vara användarvänliga för de som inte växte upp med internet har man tagit hänsyn till allt från kontraster i färger till textstorlek samt att sidan ska vara logisk och enkel att arbeta med.

– Idag är vi vana vid att dela med oss av våra liv på bland annat Facebook, säger Cecilia. Men där är det så okontrollerat. Här kan man styra mer själv.

Precis som i flera sociala medier väljer Writelin-användaren själv vilka personer man vill dela sina memoarer med – det går att vara helt offentlig. Tanken är att deltagandet i Writelin är långsiktigt där man allt eftersom livet går fyller på sin berättelse. Premiumkontot kostar idag 499 kr om året men har man ett mindre händelserikt år kan man nedgradera sig till ett som kostar runt hundralappen. Då sparas allt material, läsarna har tillgång till det men det går inte att skriva eller spara ner mer material. När som helst kan man dock återgå till premiumkontot och fortsätta arbeta.

ANNONS

– Vi har fått jättefin respons redan innan vi var klara med sidan, säger Cecilia. Vi kom till final både i Stockholmstads inovationsstipendie och Venture Cup förra året. Många är lockade av idéen att skriva om sitt liv.

Writelin innehåller också en kartfunktion. Den ger föjlarna notiser via Writelins mobilapp när de närmar sig en adress som finns markerad i en berättelse.

– Appen utvecklades samtidigt som sidan främst för att locka den yngre generationen, säger Cecilia. Allt som krävs för att använda den är att man har den nedladdad i mobilen.

Sidan är relativt nyöppnad men Writenlin har redan flera hundra registrerade användare. De nedskrivna memoarerna går att beställa från ett exemplar och uppåt i en print on demand-tjänst för den som vill, men en diskussion om att kunna erbjuda e-boksutgivning eller podcasts till användarna i framtiden pågår.

– Vi planerar att utöka tjänsten så att man kan lägga till både ljudfiler och filmklipp framöver, berättar Cecilia. Dessutom ska man via ged.com ha möjlighet att lägga in sitt släktträd. På det viset kan man skapa djupa, personliga berättelser och spara dem som minnen för livet.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny