Books & Dreams i samarbete med Region Gotland om Deckarfestival

Region Gotland och Bonnierägda Books & Dreams samarbetar och presenterar Sveriges första internationella deckarfestival som kommer att gå av stapeln 2015.

Den 13-16 augusti är dagarna då Crimetime, Sveriges första internationella deckarfestival, kommer att äga rum på Gotland.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Books & Dreams, ett bokmagasin och eventföretag som ägs av Bonnierförlagen, står bakom festivalen som anordnas i samarbete med Region Gotland. Samarbetet inleddes under sommaren 2013, och nu kan man alltså presentera konceptet som helhet, vilket kommer att vara fyra dagar med ca 90 programpunkter förlagda i och omkring Visby. Mellan trettio och fyrtio författare, både svenska och internationella, är redan inbokade, och man hoppas på fler.
– Vi har bland annat bjudit in den amerikanska författaren Michael Connelly men inte fått klartecken än. En engelsk författare har redan tackat ja, och vi räknar med att det blir en bra mix av stora utländska författare, svenska deckarstjärnor och mer okända författare, säger Carina Nunstedt, programchef för festivalen Crimetime. Syftet med festivalen är att skapa en ny mötesplats för spänningslitteraturen och att sätta så kallad Scandinavian Crime på kartan.

På programmet kommer det förutom författarmöten även finnas seminarier, workshops och gåtfulla utflykter i spännande anda. Carina Nunstedt berättar vidare om tanken bakom festivalen:

– De stora svenska förlagen har länge drömt om att skapa en deckarfestival. Det finns i många andra länder, men än så länge inte i Sverige. Först var planen att Crimetime skulle förläggas till Uppsala, men valet föll till slut på Gotland.

 Det är inte för intet festivalen läggs på Gotland. Här finns både de vackra och de spännande miljöerna, och Gotlands egna framgångsrika deckarförfattare som kommer att fungera lite som ambassadörer under veckan, vara moderatorer på en del seminarier, hålla workshops och guida på utflykter, fortsätter Carina Nunstedt.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Att Books & Dreams gör detta i samarbete med Region Gotland är intressant, speciellt då företaget ägs av Bonnierkoncernen som redan sedan innan kontrollerar en stor del av den svenska bokmarknaden. Att Sverige som har så många duktiga deckarförfattare skapar en egen deckarfestival känns både rätt och rimligt, och är något som kan bli en riktig succé. Vad man får hoppas på är dock att detta har möjlighet att bli en succé för alla våra duktiga deckarförfattare oavsett vilket förlag de är utgivna på.

 

Foto: Mikael Erlström

retired1@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,