fbpx

Books & Dreams i samarbete med Region Gotland om Deckarfestival

Region Gotland och Bonnierägda Books & Dreams samarbetar och presenterar Sveriges första internationella deckarfestival som kommer att gå av stapeln 2015.

Den 13-16 augusti är dagarna då Crimetime, Sveriges första internationella deckarfestival, kommer att äga rum på Gotland.

Books & Dreams, ett bokmagasin och eventföretag som ägs av Bonnierförlagen, står bakom festivalen som anordnas i samarbete med Region Gotland. Samarbetet inleddes under sommaren 2013, och nu kan man alltså presentera konceptet som helhet, vilket kommer att vara fyra dagar med ca 90 programpunkter förlagda i och omkring Visby. Mellan trettio och fyrtio författare, både svenska och internationella, är redan inbokade, och man hoppas på fler.
– Vi har bland annat bjudit in den amerikanska författaren Michael Connelly men inte fått klartecken än. En engelsk författare har redan tackat ja, och vi räknar med att det blir en bra mix av stora utländska författare, svenska deckarstjärnor och mer okända författare, säger Carina Nunstedt, programchef för festivalen Crimetime. Syftet med festivalen är att skapa en ny mötesplats för spänningslitteraturen och att sätta så kallad Scandinavian Crime på kartan.

ANNONS

På programmet kommer det förutom författarmöten även finnas seminarier, workshops och gåtfulla utflykter i spännande anda. Carina Nunstedt berättar vidare om tanken bakom festivalen:

– De stora svenska förlagen har länge drömt om att skapa en deckarfestival. Det finns i många andra länder, men än så länge inte i Sverige. Först var planen att Crimetime skulle förläggas till Uppsala, men valet föll till slut på Gotland.

 Det är inte för intet festivalen läggs på Gotland. Här finns både de vackra och de spännande miljöerna, och Gotlands egna framgångsrika deckarförfattare som kommer att fungera lite som ambassadörer under veckan, vara moderatorer på en del seminarier, hålla workshops och guida på utflykter, fortsätter Carina Nunstedt.

Att Books & Dreams gör detta i samarbete med Region Gotland är intressant, speciellt då företaget ägs av Bonnierkoncernen som redan sedan innan kontrollerar en stor del av den svenska bokmarknaden. Att Sverige som har så många duktiga deckarförfattare skapar en egen deckarfestival känns både rätt och rimligt, och är något som kan bli en riktig succé. Vad man får hoppas på är dock att detta har möjlighet att bli en succé för alla våra duktiga deckarförfattare oavsett vilket förlag de är utgivna på.

ANNONS

 

Foto: Mikael Erlström

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.