Sommarens bästa deckartips 2022

Många deckare läses på svenska stränder under sommaren. TT listar 5 + 4 deckartips. Foto: iStock.

Spännande, smart – och tänkvärt. Här är fem sommartips på deckare och spänningslitteratur för dig som vill bli underhållen, men inte underskattad. TT listar även fyra pockettips.

TT har letat bland årets deckarutgivning hittar de ett antal pärlor för varma dagar på stranden.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

I dina händer

I dina händer

Malin Persson Giolito: “I dina händer”

Hon har själv beskrivit det som den sorgligaste bok som hon har skrivit. Dogge och Billy växer upp på var sin sida av vägen – med vitt skilda möjligheter. Tillsammans dras de båda vännerna in i kriminaliteten, med förödande konsekvenser.

Malin Persson ville skildra konsekvenserna av gängvåldet, men påminner samtidigt effektivt läsaren om att de grova brotten ibland begås av barn.

Överlevarna

Överlevarna

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2022-07-06
 • ISBN: 9789137501093

Jane Harper: “Överlevarna”

Från torkan och bränderna i hyllade debutboken “Hetta” till det hotfulla havet i en kuststad i Tasmanien. Spänningsmästaren Jane Harper är tillbaka igen med en berättelse som börjar med ett kvinnomord, men vars första smärtpunkt är en drunkningsolycka tolv år tidigare.

Två människor dog i ovädret, samtidigt som en flicka försvann. Huvudpersonen Kieran lider fortfarande av skuldkänslor efter tragedin, en av de döda var hans bror som gett sig ut i båt för att undsätta honom.

Håkan Nesser: “En främling knackar på din dörr”

En recensent kallade träffande boken för “ett kinderägg”. Håkan Nessers nya alster består nämligen av tre korta romaner – tre i ett, precis som det tyska chokladgodiset.

I Håkan Nessers gemytligt inbodda fiktiva stad Maardamm fortsätter Van Veeterens efterträdare, kommissarie Jung att lösa brott. Anonyma beundrarbrev, en bokstavligt talat frånvarande far och två islandshästar vid namn Svart och Brun är några av de ingredienser som deckarveteranen utgår ifrån i de både vemodiga och underhållande berättelserna.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Ingen ska skonas

Ingen ska skonas

 • Förlag: Ordfront Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2022-05-25
 • ISBN: 9789177751731

Johan Brännström: “Ingen ska skonas”

Journalisten och författaren Johan Brännström slarvar aldrig med researchen. Det märks också i tredje boken om fiktiva Mikaela Sköld, även hon tidigare journalist men numera anställd som civilutredare hos polisen.

Ett helt bostadshus fullt av döda människor blir hennes första riktiga uppdrag som handläggare. Massmordet tycks först vara gängrelaterat, men Brännströms berättelse tar många oväntade vändningar.

Det elfte manuset

Det elfte manuset

 • Förlag: Piratförlaget
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2022-06-17
 • ISBN: 9789164207845

Anne Holt: “Det elfte manuset”

Ett försvunnet (värdefullt) bokmanus och en kvinnokropp som hittas i en baklucka. Det är huvudspåren i den norska deckardrottningen Anne Holts elfte bok i serien om – den numera pensionerade – polisen Hanne Wilhelmsen.

“Det elfte manuset” utspelas passande nog under pandemin, i en förlagsvärld som Anne Holt har exceptionellt god kännedom om. “Masterclass i spänningsarkitektur”, som en recensent skrev om boken.

Text: Sara Ullberg/TT

Fakta: Fler deckartips i pocket

Åsa Larsson: Fädernas missgärningar

Tove Alsterdal: Slukhål

Arnaldur Indridason: Flickan vid bron

Jane Harper: Hetta

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.