Många deckare läses på svenska stränder under sommaren. TT listar 5 + 4 deckartips. Foto: iStock.

Sommarens bästa deckartips 2022

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Spännande, smart – och tänkvärt. Här är fem sommartips på deckare och spänningslitteratur för dig som vill bli underhållen, men inte underskattad. TT listar även fyra pockettips.

TT har letat bland årets deckarutgivning hittar de ett antal pärlor för varma dagar på stranden.


ANNONS


I dina händer

I dina händer

Malin Persson Giolito: “I dina händer”

Hon har själv beskrivit det som den sorgligaste bok som hon har skrivit. Dogge och Billy växer upp på var sin sida av vägen – med vitt skilda möjligheter. Tillsammans dras de båda vännerna in i kriminaliteten, med förödande konsekvenser.

Malin Persson ville skildra konsekvenserna av gängvåldet, men påminner samtidigt effektivt läsaren om att de grova brotten ibland begås av barn.

Överlevarna

Överlevarna

 • Förlag: Bokförlaget Forum
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2022-07-06
 • ISBN: 9789137501093

Jane Harper: “Överlevarna”

Från torkan och bränderna i hyllade debutboken “Hetta” till det hotfulla havet i en kuststad i Tasmanien. Spänningsmästaren Jane Harper är tillbaka igen med en berättelse som börjar med ett kvinnomord, men vars första smärtpunkt är en drunkningsolycka tolv år tidigare.

Två människor dog i ovädret, samtidigt som en flicka försvann. Huvudpersonen Kieran lider fortfarande av skuldkänslor efter tragedin, en av de döda var hans bror som gett sig ut i båt för att undsätta honom.

ANNONS

Håkan Nesser: “En främling knackar på din dörr”

En recensent kallade träffande boken för “ett kinderägg”. Håkan Nessers nya alster består nämligen av tre korta romaner – tre i ett, precis som det tyska chokladgodiset.

I Håkan Nessers gemytligt inbodda fiktiva stad Maardamm fortsätter Van Veeterens efterträdare, kommissarie Jung att lösa brott. Anonyma beundrarbrev, en bokstavligt talat frånvarande far och två islandshästar vid namn Svart och Brun är några av de ingredienser som deckarveteranen utgår ifrån i de både vemodiga och underhållande berättelserna.

Ingen ska skonas

Ingen ska skonas

 • Förlag: Ordfront Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2022-05-25
 • ISBN: 9789177751731

Johan Brännström: “Ingen ska skonas”

Journalisten och författaren Johan Brännström slarvar aldrig med researchen. Det märks också i tredje boken om fiktiva Mikaela Sköld, även hon tidigare journalist men numera anställd som civilutredare hos polisen.

Ett helt bostadshus fullt av döda människor blir hennes första riktiga uppdrag som handläggare. Massmordet tycks först vara gängrelaterat, men Brännströms berättelse tar många oväntade vändningar.

Det elfte manuset

Det elfte manuset

 • Förlag: Piratförlaget
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2022-06-17
 • ISBN: 9789164207845

Anne Holt: “Det elfte manuset”

Ett försvunnet (värdefullt) bokmanus och en kvinnokropp som hittas i en baklucka. Det är huvudspåren i den norska deckardrottningen Anne Holts elfte bok i serien om – den numera pensionerade – polisen Hanne Wilhelmsen.

“Det elfte manuset” utspelas passande nog under pandemin, i en förlagsvärld som Anne Holt har exceptionellt god kännedom om. “Masterclass i spänningsarkitektur”, som en recensent skrev om boken.

Text: Sara Ullberg/TT


ANNONS


Fakta: Fler deckartips i pocket

Åsa Larsson: Fädernas missgärningar

Tove Alsterdal: Slukhål

Arnaldur Indridason: Flickan vid bron

Jane Harper: Hetta

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …