đŸ€– Bokrea och AI (Nyhetsbrev #461)

REAAI. TvÄ förkortningar pÄ allas lÀppar dessa dagar i bokbranschen Àr BOKREA och AI. Den cyniske skulle sÀga att det Àr dÄtid och framtid, andra ser hot och möjligheter i bÄda fenomenen.

Det slumpar sig sÄ att vi har tre olika artiklar som berör AI som kan vara vÀrda att lÀsa. De visar nÀmligen pÄ hur komplex frÄgan Àr. Dels det faktum att trÀningsdatan för de stora sprÄkmodeller som ligger bakom exempelvis ChatGPT delvis bestÄr av upphovrsrÀttsskyddat material och det Àr oklart hur lagligt detta Àr. Vilket fÄtt lÀromedelsförfattarna att gÄ ut och klargöra att den som vill trÀna pÄ deras böcker mÄste licensiera materialet.

Generativ AI anvÀnds dessutom för att skapa bilder och vi har en lÄng intervju med en konstnÀr som omfamnar tekniken som andra Àr livrÀdda för.

NÀr det gÀller talsyntes, eller AI-röster som vi numera sÀger, sÄ Àr trÀningsdata mindre kontroversiellt. DÀremot finns samma rÀdsla för att mÀnniskor ska ersÀttas av mjukvara, algoritmer. Det Àr bara en tidsfrÄga innan det finns Àven svenska AI-röster av samma kvalitet som de engelska, Àven om det svenska sprÄket Àr en utmaning. Natur & Kultur Àr ett av de första förlagen som testar en hel ljudbok pÄ svenska med AI-röst.

Och sÄ var det ju Bokrean sÄklart. Som vanligt Àr jag extremt kluven till fenomenet (vilket jag skrev om i Analysbrevet för ett Är sedan) framför att den pÄgÄr under sÄ lÄng tid. Förlagen rabatterar böckerna under tvÄ hela mÄnader. Men som indieförfattare fÄr man ibland bara acceptera och rea sina böcker pÄ Adlibris och Bokus.

Men Àr det inte dags att ta ett seriöst snack till rean 2025 om att minska tiden som rean pÄgÄr? Och kanske faktiskt se över det dÀr med rea-kataloger och pallar med rea-böcker som skickas ut till fysisk bokhandel? Det kÀnns inte helt klimatsmart.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


AI-röstmonstret som kan lÀsa in flera böcker samtidigt. Illustrerad av AI-verktyget Dall-E med prompt av Boktugg.

EN TANKE

För mÄnga Är sedan, nÀr Amazons Kindle-platta var ganska ny introducerades 2009 en funktion för att lÀsa upp eböcker med talsyntes. Det blev ramaskri frÄn författarorganisationer, förlag och skÄdespelare som sÄg ett hot mot den riktiga ljudboken. De menade att Amazon i praktiken skapade en oauktoriserad ljudboksutgÄva utan att betala licens för det. DÀrför tvingades funktionen bort.

DĂ€refter har ljudboken revolutionerat bokbranschen och skapat mĂ€ngder av nya jobb för inlĂ€sare och talsyntesen föll i glömska tills AI förbĂ€ttrade kvaliteten pĂ„ denna radikalt. SĂ„ radikalt att man snart kan bygga in tekniken i en app eller lĂ€splatta för att Ă„terigen göra det möjligt att lĂ€sa upp eboken – kanske en version kodad (typ HTML) specifikt för detta syfte.

Det ironiska i sammanhanget Àr att det idag Àr sÄ mycket fler jobb för inlÀsare som Àr hotade Àn dÄ konflikten först uppstod. Marknaden för ljudböcker Àr nÀmligen enormt mycket större och sÄ Àven utbudet.

Den hÀr gÄngen lÀr debatten handla mer om det filosofiska perspektivet i vÀrdet av att en bok Àr inlÀst av en Àkta mÀnniska Àn ifall man faktiskt kan höra skillnad pÄ en mÀnniskoröst och en robotröst.

Under en övergĂ„ngsperiod kommer vi kanske att se böcker inlĂ€sta ”av författarna sjĂ€lva” trots att de egentligen bara lĂ„tit klona sin röst. Eller kanske helt fiktiva inlĂ€sare som inte existerar trots att vi kanske fĂ„r se dem sitta bakom en mikrofon och lĂ€sa in en viss ljudbok i ett videoklipp pĂ„ sociala medier.

/Sölve Dahlgren, chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Det vÀxande berget av backlist
ANALYSBREVET:En del tycker att det ges ut för mÄnga nya böcker, att vi har en överutgivning. Men det som verkligen ökar Àr utbudet av gamla böcker. Digitaliseringen ökar tillgÄngen pÄ backlist och ehandel tillgÄngen pÄ begagnat. För varje Är vÀxer Backlistberget.
Det vÀxande berget av backlist
ANALYSBREVET:En del tycker att det ges ut för mÄnga nya böcker, att vi har en överutgivning. Men det som verkligen ökar Àr utbudet av gamla böcker. Digitaliseringen ökar tillgÄngen pÄ backlist och ehandel tillgÄngen pÄ begagnat. För varje Är vÀxer Backlistberget.

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r för endast 999 kr. Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.


UPPSNAPPAT

📈 Spotifyeffekten. HarperCollins ökade försĂ€ljningen av ljudböcker med 29 procent under det förra kvartalet, rapporterar Publishers Weekly. FörsĂ€ljning av digitala böcker (varav ljudböcker stod för hĂ€lften – ett rekord) stod för 21 % av intĂ€kterna. Bakom ökningen stĂ„r Spotifys intrĂ€de pĂ„ marknaden.

🎧 Netflixeffekt. En dag, David Nicholls succĂ©roman frĂ„n 2009 som dessutom blev startskottet för Printz Publishing har blivit tv-serie pĂ„ Netflix med premiĂ€r i veckan. Detta tycks ha lett till ett enormt sug efter att lyssna pĂ„ originalberĂ€ttelsen, berĂ€ttar Storytel. Ljudboken slĂ€pptes 2010 pĂ„ A Nice Noise och Ă€r inlĂ€st av Anders Ekborg.
Ljudboken gick frĂ„n att bookshelvas, alltsĂ„ lĂ€ggas i bokhyllan av Storytels anvĂ€ndare, enstaka gĂ„nger per dag de senaste Ă„ren – till hundratals gĂ„nger per dag i seriens premiĂ€rvecka.
– Det hĂ€r visar verkligen att vĂ„ra kunder vĂ€nder sig till katalogen för fördjupning nĂ€r nĂ„gonting fĂ„ngar deras intresse. Det hĂ€r Ă€r nĂ„got vi ser till exempel vid större nyhetshĂ€ndelser, nĂ€r ett visst Ă€mne blir viralt, eller nĂ€r en Ă€ldre titel Ă„teraktualiseras pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet. VĂ„r backlist Ă€r i högsta grad levande, och det Ă€r roligt att se Ă€ldre titlar hitta en ny publik hos oss, sĂ€ger Helena Gustafsson, Chief Content Officer pĂ„ Storytel.

📚 NedlĂ€ggning. NĂ€r bokhandeln i Kumla gick i konkurs 2011 tog Ulrika Borg, som varit delĂ€gare i bokhandeln i Askersund sedan 1989, över med kollegan Lena Dahlqvist. Men den 24 februari 2024 stĂ€nger man i Kumla för att fokusera enbart pĂ„ Askersund. Det Ă€r ingen hyreshöjning som ligger bakom utan kundbesöken som sviker.
– Hyreskontraktet i Kumla gĂ„r ut och vi har tagit beslutet att inte förlĂ€nga det. Det kĂ€nns jĂ€ttetrĂ„kigt, vi hade hoppats pĂ„ kunna vara kvar. Men det har inte visat tillrĂ€ckligt bra siffror senaste Ă„ren, sĂ€ger Ulrika Borg till SydnĂ€rkenytt.
Bok & Papper i Askersund AB omsatte 4,3 Mkr med ett rörelseresultat pÄ -27 tkr enligt senaste bokslutet (per 30 april 2023). Bokhandlarna ingÄr i Ugglan.

💰 FörlagsaffĂ€r. Ljudboksförlaget RBmedia köper Berrett-Koehlers ljudboksverksamhet och en backlist, som innehĂ„ller hundratals titlar inom affĂ€rer och personlig utveckling av författare som Brian Tracy och Sonya Renee Taylor. De har ocksĂ„ ingĂ„tt ett flerĂ„rigt avtal för att publicera nya Berrett-Koehler-titlar under RBmedias Ascent Audio, skriver Publishers Weekly. RBmedia rapporterar om stark tillvĂ€xt 2023 och har tidigare expanderat genom förvĂ€rv av andra ljudboksförlag.

🎧 Streamingexport. Bookbeat berĂ€ttar att de nu har över 300 000 betalande abonnenter i Finland och att de sedan starten 2016 nu betalat ut över 100 miljoner euro (motsvarande 1,1 miljarder kronor) till finska förlag. Förra Ă„ret (2023) ökade lyssningen pĂ„ finsk litteratur med 12 procent och engelska böcker stĂ„r endast för 3 procent av lyssningen. Antalet lyssnade timmar ökade trots att Bookbeat precis som i Sverige infört ett tak pĂ„ 100 timmar i sina abonnemang.


FLER RUBRIKER

NorrlĂ€ndska litteratursĂ€llskapet/Författarcentrum Norr har valt ut tio böcker som nominerats till Norrlands litteraturpris 2024, för bĂ€sta bok utkommen under 2023, i barn- och vuxenkategorierna. NorrlĂ€ndska litteratursĂ€llskapet/Författarcentrum Norr har haft mĂ„nga böcker…

Bland flyttkartonger och en nedpackad ateljĂ© hittade Annika Nordenskiöld en ny vĂ€rld inom konsten genom artificiell intelligens. I boken From Nothing presenterar hon nostalgiska bilder av minnen frĂ„n barndomens somrar…

LĂ€romedelsförfattarna som förvaltar alla text- och datautvinningsrĂ€ttigheter för Sveriges lĂ€romedels- och kurslitteraturförfattare kommer utfĂ€rda förbehĂ„ll mot de parter som idag anvĂ€nder deras material för text- och datautvinning, skriver föreningen i…

LjudboksinlĂ€sare av kött och blod kan snart höra till historien. I dagarna ger Natur & Kultur ut sin första ljudbok inlĂ€st av en robot. Historikern Peter K Anderssons nya bok…

Svenska Akademiens nordiska pris tilldelas i Ă„r den svenska författaren Ingela Strandberg. Prisbeloppet Ă€r 400 000 kronor. Priset utdelas till nĂ„gon i de nordiska lĂ€nderna som gjort betydelsefulla insatser inom nĂ„got av…

De danska förlagsjĂ€ttarna Gyldendal och Lindhardt og Ringhof avslöjade bĂ„da idag sina omsĂ€ttningstal för 2023. Gyldendal gick med vinst efter förra Ă„rets förluster. EgmontĂ€gda konkurrentent har fördubblat sin omsĂ€ttning pĂ„…

Den australisk-kinesiske författaren och demokratiföresprĂ„karen Yang Hengju döms till döden med tvĂ„ Ă„rs uppskov, meddelar landets utrikesdepartement. Den typen av villkorliga dödsstraff kan omvandlas till livstids fĂ€ngelse efter de tvĂ„…

Efter snart 1,5 Ă„rs konflikt har Storytel Books och Nextory tecknat ett nytt avtal som innebĂ€r att eböcker och ljudböcker frĂ„n bland annat Norstedts förlagsgrupp snart Ă€r tillbaka. Avtalsförhandlingarna mellan…

SelmaStories gĂ„r ihop med Bonniers Bokklubb. Sedan 2016 har redaktionen tipsat om böcker pĂ„ den egna sajten, men den kommer inte lĂ€ngre att uppdateras. I stĂ€llet Ă€r det i Bonniers…

Den ryska författaren Ljudmila Ulitskajas böcker gĂ„r inte lĂ€nge att köpa av Moskvas bokhandlare. Varken romanerna eller hennes namn finns i butikerna. I onsdags publicerade den Kremltrogna komikerduon Vovan och…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.