Ulitskajas romaner borttagna från rysk bokhandel

Ljudmila Ulitskaja, här under ett besök i Olso 2007, är numera bosatt i Tyskland. Foto: KNUT FALCH/NTB.

Den ryska författaren Ljudmila Ulitskajas böcker går inte länge att köpa av Moskvas bokhandlare. Varken romanerna eller hennes namn finns i butikerna.

I onsdags publicerade den Kremltrogna komikerduon Vovan och Lexus en video där de ringde till den Nobelpristippade författaren och utgav sig vara vara tjänstemän från den ukrainske presidentens kansli.

På en direkt fråga svarade Ljudmila Ulitskaja att pengar som hon tjänar på sina böcker skickas ”mot Ukraina”. Senare samma dag fick Moskvas bokhandlare en anonym order om att ta bort hennes romaner från butikerna, uppger den oberoende tidningen Novaja Gazeta. Samtidigt drog Ulitskajas ryska förlag in betalningarna till henne, ”i väntan på ett klargörande” från författaren, enligt den statligt ägda ryska nyhetsbyrån Tass.

Den ryska duon har tidigare ringt och lurat statschefer, politiker och artister i väst, däribland utrikesminister Tobias Billström (M), Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Elton John.

Ljudmila Ulitskaja, författare till romaner som En munter begravning och Jakobs stege, lämnade Ryssland efter det storskaliga kriget mot Ukraina som hon öppet kritiserat.

Text: ERIKA JOSEFSSON/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL