đŸ“± Kobo-satsning (Nyhetsbrev #467)

EboksvÀrvning. Tanken var att skriva klart ett Analysbrev idag. Men lÄngsamt dÀckbyte i kombination med en nyhet frÄn Kobo ritade om kalendern. LÀgg till det lite finjusteringar i vÄr webbplattform sÄ försvinner en fredag snabbt.

Kobo dÀremot försvinner inte frÄn Sverige. De har under nÄgra Är skaffat ÄterförsÀljare för sina lÀsplattor men varit tÀmligen anonyma. Samtidigt som deras shop för eböcker och ljudböcker lidit av lite maskinöversatt kÀnsla. De har saknat ordentlig nÀrvaro pÄ plats i Norden för att skapa ett Kobo Nordic pÄ allvar.

Men förutom lanseringen av en ny generation lÀsplattor med fÀrgskÀrm sÄ har de Àven anlitat Magnus Nytell, senast pÄ Nextory men dessförinnan lÀnge pÄ Bonnierförlagen, för att han ska etablera och utveckla Kobos kontakter med förlagen i Norden.

Han tror att Kobo kan bidra till att lyfta eboken och det Àr nÄgot som allt fler börjar se ett vÀrde i. NÄgra trodde kanske att Amazon skulle göra det med Kindle nÀr de började sÀlja pÄ den svenska marknaden, men Amazon har fortfarande inget utbud av svenska eböcker (förutom nÄgra som laddats upp till deras globala Kindle Store).

Om jag vore minister och hade mĂ„lat in mig i det dĂ€r hörnet ”frĂ„n skĂ€rm till pĂ€rm” sĂ„ skulle jag nog titta lite pĂ„ Kobos nya plattor och fundera över ifall inte det kunde vara ett alternativ till att förbjuda digitalisering. LĂ€splattor Ă€r nĂ€mligen inte byggda för att spela upp videos, dĂ€remot Ă€r de alldeles utmĂ€rkta för att lĂ€sa pĂ„. Man kan till och med anteckna pĂ„ dem och stryka under. NĂ€stan som pĂ„ papper.

I veckan fick jag brottas med frÄgan om hur man skriver om sig sjÀlv nÀr det var dags att presentera de tre finalisterna till Selmapriset.

Är du författare eller jobbar pĂ„ förlag? DĂ„ ska du in och upptĂ€cka möjligheten att presentera dina nya böcker pĂ„ vĂ„r sida för BokslĂ€pp.

Övriga nyheter som vanligt nedan. Ha en riktigt skön helg!/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

PS. Vi var pÄ gÄng med en liten redesign av startsidan men upptÀckte att vissa delar inte fungerade som de skulle i mobilt lÀge sÄ den krÀver lite ytterligare arbete. Kan vÀl passa bra till vÄrt 10-Ärsjubileum?

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


TACK TILL VÅRA SPONSORER

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


UPPSNAPPAT


ANALYSBREVET

Analysbrevet kommer 1-3 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ kan du lĂ€sa varje nytt brev direkt – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet
Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r för endast 999 kr. Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.

Royalties frĂ„n den svenska bokförsĂ€ljningen rĂ€cker rĂ€cker till minst 500 heltidstjĂ€nster – med en mĂ„nadslön pĂ„ 38 000 kr – som författare eller illustratörer. Rent statistiskt. Men eftersom royalties fördelas…

En rapport pĂ„ över 100 sidor som speglar försĂ€ljningsutvecklingen frĂ„n 2018 till 2023 mĂ„ste innehĂ„lla nĂ„gra viktiga trender. Boktuggs chefredaktör Sölve Dahlgren har lĂ€st och hittat sju insikter. De stora…

Storleken pĂ„ lagret blir synlig pĂ„ allvar en gĂ„ng om Ă„ret dĂ„ det ska inventeras för bokslutet. Formatförskjutningen frĂ„n print till digitalt ökar risken för att bli sittande med för…


RUBRIKER


SHOPPA OCH STÖTTA

Just nu pĂ„ Book Outlet: LĂ€sare av nyhetsbrevet fĂ„r 5% extra pĂ„ redan lĂ„ga priser med rabattkoden Boktugggillarbookoutlet. *

Just nu pĂ„ Bokus: Fynda bland miljoner böcker. *

Just nu pĂ„ Adlibris: Hitta de senaste böckerna. *

Just nu pĂ„ Akademibokhandeln: Handla vĂ„rt sortiment online. *

* sponsrade affiliate-lÀnkar dÀr Boktugg fÄr kick-back nÀr du handlar


DEBUTANTPORTRÄTT


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste  Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berĂ€tta det sĂ„ att vi fĂ„r din epostadress. För varje hundralapp fĂ„r du 25 dagar som Insider. LĂ€s mer hĂ€r.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.