🏂 LĂ€sning Ă€r en sport (Nyhetsbrev #462)

LÀssportlov. Denna vecka Àr det Sportlov, förlÄt lÀslov, i SkÄne. Förra veckan i Göteborg (?) och nÀsta i Stockholm. Och givetvis pÄ andra orter nÄgra av dessa veckor.

Funderar över om vi ska hĂ€vda att lĂ€sning Ă€r en sport och att detta kanske kan trigga tĂ€vlingsinriktade? Hur mĂ„nga böcker hinner du lĂ€sa pĂ„ lovet? Mellan skidor och pulka. Även om det i SkĂ„ne just nu inte syns en snöflinga.

Alla lov Ă€r lĂ€slov, skulle man kanske kunna sĂ€ga. Men med tanke pĂ„ att Bokrean börjar imorgon sĂ„ Ă€r det vĂ€l helt logiskt att kalla det för lĂ€slov – i alla fall för skĂ„ningar.

PÄ Boktugg har vi inte publicerat en lavin av texter de senaste veckorna. DÀremot flera lÀngre texter som tagit sin lilla tid och som (om jag fÄr sÀga det sjÀlv) Àr lÀsvÀrda pÄ olika sÀtt.

VÄra (för bokbranschen) stora börsbolag Bokusgruppen och Storytel rapporterade förra veckan. BÄda presenterade starka resultat och aktiekursen för bÄda har stigit.

Vi har ocksÄ rapporterat om att ett antal kunder blivit sura pÄ Nexory gÀllande vad som Àr normal obegrÀnsad lyssning och anmÀlt till Konsumentverket.

Intressant intervju med författaren Mats Ahlstedt som ger ett perspektiv pÄ ljudboksrevolutionen.

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag. Vi tackar företagen som Ă€r med som sponsorer (se sponsortrĂ€det nedan). Vill du synas med ditt företag? Kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se


SÄ lÄngt lagret rÀcker. Bokrean illustrerad av Dall-E pÄ en prompt av Boktugg.

EN TANKE

Bokreans problem Àr lÀngden

Jag skrev en lÄng analys av Bokrean redan för ett Är sedan och fick förra veckan chansen att skriva en gÀstkrönika i Helsingborgs Dagblad dÀr jag framförde ungefÀr samma kritik i kortare form och dÀr bokhandlaren Christoffer Palmer fick svara och försvara rean.

Min frÀmsta kritik mot rean Àr att den Àr för lÄng. Ur förlagens perspektiv varar den mellan 1 februari och 31 mars (perioden dÄ böckerna ska vara prissÀnkta i Bokinfo) vilket Àr helt galet.

FrÄgar vi den fysiska bokhandeln Àr det förstÄs nÀtbokhandelns fel som tjuvstartar med sina förbokningar flera veckor innan den 20 februari och sedan tröskar pÄ med alltmer rea hela mars.

Kanske skulle rean helt enkelt begrÀnsas till en vecka eller 10 dagar? Varken mer eller mindre?

Eller borde den göras verkligt lokal dÀr man rear böcker som redan befinner sig i butikerna?

Det mest radikala förslaget som en bokhandlare slÀngde fram i ett samtal var att lÄta bokrean vara exklusiv för den fysiska bokhandeln. Det vore Ä andra sidan synd om alla dem som inte har en lokal bokhandel att gÄ till.

Allt beror pÄ vems perspektiv man tar.

Köpfesten som inleds imorgon Àr viktigast för bokhandlare och de stora förlagen. Alla deltagare hoppas pÄ bra försÀljning.

/Sölve Dahlgren, chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Exklusivitet i bokbranschen – rĂ€tt vĂ€g eller Ă„tervĂ€ndsgrĂ€nd?
ANALYSBREVET: Exklusivt och unikt innehĂ„ll Ă€r en strategi för Storytel. Är det en klok vĂ€g eller en Ă„tervĂ€ndsgrĂ€nd i kampen om lyssnarna? Vilka slutsatser kan bokbranschen egentligen dra av musik, film och podcasts?
Exklusivitet i bokbranschen – rĂ€tt vĂ€g eller Ă„tervĂ€ndsgrĂ€nd?
ANALYSBREVET: Exklusivt och unikt innehĂ„ll Ă€r en strategi för Storytel. Är det en klok vĂ€g eller en Ă„tervĂ€ndsgrĂ€nd i kampen om lyssnarna? Vilka slutsatser kan bokbranschen egentligen dra av musik, film och podcasts?

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r för endast 999 kr. Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.


UPPSNAPPAT

📚 LĂ„nekampanj. Författarförbundet har lanserat en ny kampanj: Varje lĂ„n rĂ€knas som uppmĂ€rksammar varför registrering av utlĂ„n Ă€r viktig, förklarar vad biblioteksersĂ€ttning Ă€r och uppmanar skolpersonal att bli bĂ€ttre pĂ„ att registrera utlĂ„n som görs i skolan. Parollen lyder: Varje gĂ„ng du registrerar ett lĂ„n bidrar du till att fler böcker skapas. BibliotekslĂ„n Ă€r viktiga för författare eftersom dessa genererar pengar till bĂ„de biblioteksersĂ€ttning och stipendier.

đŸŽ™ïž Advokatfiasko. Spotify har gjort bort sig rejĂ€lt med Findaway Voices som man köpte 2021 i samband med en uppdatering av villkoren för indieförfattare (och en del mindre förlag) som vĂ€ljer att distribuera ljudböcker via Findaway. Lite för mycket advokatsprĂ„k innebar att typ alla rĂ€ttigheter skulle övergĂ„ till Spotify för den som godkĂ€nde villkoren. Efter en kritikstorm dĂ€r bland annat inlĂ€saren Laura Horowitz lĂ€ste avtalsvillkoren i en Tiktok-video sĂ„ fick Findaway/Spotify pudla, men alla Ă€r inte övertygade och skadan Ă€r skedd.

đŸŽȘ Bokhelg. Stockholms bokhelg Ă€ger i Ă„r rum 16–19 maj och nu har arrangörerna öppnat upp anmĂ€lan (som ska vara gjord senast 15 mars, anmĂ€lningsavgift 4995 kr + moms). Förlag, bokhandlare, museer och institutioner kommer att fylla Stockholms gator i litteraturens tecken. Som medverkande arrangerar du program och öppnar upp dörrarna till egna eller lĂ„nade lokaler. Du syns pĂ„ karta och pĂ„ hemsida som ger besökarna en god överblick över helgens alla program.

📈 Streamingekonomi. Bookbeat var lönsamt pĂ„ Ebita-nivĂ„ under det fjĂ€rde kvartalet 2023. Nu Ă€r mĂ„let att visa lönsamhet pĂ„ helĂ„ret 2024. Bookbeat omsatte i fjol 1,1 miljarder kr och antalet betalande anvĂ€ndare ökade med 28 procent till 915.000.
– Nu tĂ€cker kassaflödet vĂ„ra marknadsinvesteringar utomlands och förhoppningsvis om nĂ„gra Ă„r ska vi ha en omsĂ€ttning pĂ„ 2 miljarder kronor sammanlagt, sĂ€ger VD Niclas Sandin till Di Digital.
Andra intressanta siffror som framkommer i intervjun Àr att Bookbeat har 250 000 anvÀndare i Sverige som stÄr för 28 % av omsÀttningen. Finland Àr största marknaden med 300 000 anvÀndare och i Tyskland nÀrmar man sig 300 Mkr i omsÀttning vilket borde kunna rÀknas om till runt 200 000 abonnenter.

📚 Bokbidrag. Barn och elever ska fĂ„ ordentlig tillgĂ„ng till böcker och regeringen har dĂ€rför inrĂ€ttat ett nytt statsbidrag för inköp av skön- och facklitteratur. Nu Ă€r villkoren för statsbidraget beslutade och huvudmĂ€nnen kan söka de 176 miljoner kronor, vilket ungefĂ€r motsvarar 880 000 böcker ĂĄ 200 kr, som Ă€r avsatta för 2024. Första Ă„ret Ă€r det begrĂ€nsat till förskolan och förskoleklassen samt lĂ„gstadiet i grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan. FrĂ„n 2025 blir det statsbidrag Ă€ven till mellanstadiet och högstadiet, samt för gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

💰 Priser. Samfundet De Nio fördelar totalt 1,3 Mkr i olika priser priser till följande personer:
Stina Aronsons pris: 150 000 kr vardera till Jonas Hassen Khemiri och Mirja Unge
Karl Vennbergs pris: 150 000 kr vardera till Hanna Hallgren och Johan Jönson
De Nios Vinterpris: 100 000 kr vardera till Annelie BrĂ€nström-Öhman, Peter Lucas Erixon, PĂ€r Hansson, Pamela Jaskoviak, Kennet Klemets, Andreas Lundberg och Niklas Schiöler
Samfundet De Nio Àr en litterÀr akademi, instiftad 1913 efter en stor testamentarisk donation av Lotten von KrÊmer. Dess uppgift Àr frÀmst att frÀmja svensk skönlitteratur genom prisbelöningar.
Samfundet De Nio bestÄr för nÀrvarande av följande ledamöter: Nina Burton, Jonas Ellerström, Madeleine Gustafsson, Gunnar Harding, Marie Lundquist, Niklas RÄdström, Sara Stridsberg, Johan Svedjedal och Anna Williams (ordförande).


FLER RUBRIKER

NĂ€thandeln har tappat och julförsĂ€ljningen blev en besvikelse för flera förlag. Men inför inför Ă„rets bokrea Ă€r förhoppningarna Ă€ndĂ„ stora. – Vi ska ha en bokfest, sĂ€ger Göran Wiberg, försĂ€ljningschef…

Mats Ahlstedt Ă€r aktuell med VisselblĂ„saren som han skrivit tillsammans med sin dotter Veronica Ahlstedt McCleave. LĂ€s om hur de skriver tillsammans, Mats tankar kring böckers digitala liv och hur…

Bokusgruppen lyckades trots ökade kostnader stĂ€rka sina marginaler och öka vinsten till 114,9 (94,4) Mkr. Men bokförsĂ€ljningen ökade bara i kronor och egna varumĂ€rken blir allt viktigare för Akademibokhandeln. VD…

Lyssnarna har sagt sitt och röstat fram tre finalister i de sex kategorierna. Nu Ă€r det upp till jurygrupperna att avgöra vilka som vinner Storytel Awards. De tre ljudböcker i…

Sven-Göran ”Svennis” Erikssons cancerbesked blev en vĂ€rldsnyhet. Nu Ă€r han och barndomsvĂ€nnen Bengt Berg i gĂ„ng med en bok.– Du fĂ„r snabba pĂ„ sĂ„ jag fĂ„r lĂ€sa boken, sĂ€ger Svennis…

Nextorys jakt pĂ„ kunder som missbrukar ljudbokstjĂ€nsten har fĂ„tt mĂ„nga av dem som kĂ€nner sig oskyldigt utpekade att skicka in anmĂ€lningar till Konsumentverket. Bara i februari Ă€r det 17 stycken….

Storytels helĂ„rsrapport för 2023 visar förbĂ€ttrade marginaler, minskad skuldsĂ€ttning och ökade streamingintĂ€kter. DĂ€remot tappar Storytel Books, förlagsdelen. Storytel har gjort sig av med en tredjedel av personalen pĂ„ tre Ă„r….

En del tycker att det ges ut för mĂ„nga nya böcker, att vi har en överutgivning. Men det som verkligen ökar Ă€r utbudet av gamla böcker. Digitaliseringen ökar tillgĂ„ngen pĂ„…

NorrlĂ€ndska litteratursĂ€llskapet/Författarcentrum Norr har valt ut tio böcker som nominerats till Norrlands litteraturpris 2024, för bĂ€sta bok utkommen under 2023, i barn- och vuxenkategorierna. NorrlĂ€ndska litteratursĂ€llskapet/Författarcentrum Norr har haft mĂ„nga böcker…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.