Kristider väntas gynna bokrean 2024

Årets bokrea inleds tisdag 20 februari. Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON/TT.

Näthandeln har tappat och julförsäljningen blev en besvikelse för flera förlag. Men inför inför årets bokrea är förhoppningarna ändå stora.
– Vi ska ha en bokfest, säger Göran Wiberg, försäljningschef på Bonnierförlagen.

Medan julhandeln har varit en besvikelse får många förlag de två senaste åren hade den fysiska bokhandeln vind i seglen i fjol. Även bokrean gick bra, enligt Göran Wiberg.

– Bokhandlarna var glada och positiva, och det är så viktigt att rean går bra, då får man pengar under två annars döda månader. Jag hörde bara glada tongångar både från bokhandel och näthandel, säger Göran Wiberg.

Lite extra

Även i år är förväntningarna höga och förklaringen är helt enkelt låga priser på såväl Augustvinnare och Nobelpristagare som underhållningsromaner vilket väntas vara ännu mer lockande i lågkonjunktur. Göran Wiberg tror att bokälskarna anstränger sig lite extra både för att ta sig ut i butiker och ut på nätet.

Även under 2021 gick rean bra. Då ökade förlagens försäljning till bokhandlarna – de fysiska och på nätet – med 21,9 procent till sammanlagt cirka 72,3 miljoner kronor vilket också är den senaste försäljningsstatistiken över bokrean.

Bullas upp

Inte heller julhandeln gick dåligt överallt – bland de fysiska bokhandlarna vittnar många tvärtom om god försäljning. Det förklaras dock inte enbart av intresse för att köpa just böcker utan också av att sällskapsspelen blev årets julklapp. I butikerna bullas det nu upp inför rean, berättar Maria Hamrefors, Svenska Bokhandlareföreningens ordförande.

– Det är vind i ryggen, man går in i rean med optimism och tror att den kommer att gå riktigt bra i år också, säger hon.

Enligt henne satsas det lika mycket – eller mer – på bokrean i år.

– Man tror på rean och tycker att den är viktig, man vill ge kunderna riktigt bra erbjudanden. Det gör också att man är optimistisk om att rean ska gå bra i år, att det är lite tajtare ekonomiskt.

Text: ERIKA JOSEFSSON/TT, ELIN SWEDENMARK/TT

Fakta: Kritikerfavoriter på årets bokrea

”Jävla karlar” av Andrew Walden (Augustvinnare – utgiven 9 aug 2023)

”Sniglar och snö” av Agneta Pleijel (Kritikerfavorit – utgiven 9 oktober 2023)

”Studie i mänskligt beteende” av Lena Andersson (Augustnominerad – utgiven 6 sept 2023)

”Trilogin” av Jon Fosse (Nobelpristagare – utgiven 2015)

”Detaljerna” av Ia Genberg (Augustvinnare – utgiven jan 2022)

”En flickas memoarer” av Annie Ernaux (Nobelpristagare – utgiven 2021)

”Dikter 1772–2003” av Kristina Lugn (Akademiledamot, poet – utgiven 2006)

”Kläda blodig skjorta” av Maja Larsson (Augustnominerad – utgiven okt 2022)

”Adjö, herr Muffin” av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm (Augustvinnare – utgiven sept 2022)

”Annie John” av Jamaica Kincaid (Kritikerfavorit – nyutgåva 1 feb 2024)

”Det här är hjärtat” av Bodil Malmsten (Kritikerfavorit – utgiven 2015)

Boktuggs fotnot: Vi har adderat utgivningsdatum på de titlar som TT valt ut som kritikerfavoriter för att belysa att det visserligen finns en hel del äldre titlar på rean men vissa är utgivna väldigt nyligen)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL