🎧 Storytel i nytt brĂ„k (Nyhetsbrev #459)

Fredagsfrys. Det har varit snöstorm i veckan och precis nÀr vi började tina upp sÄ kom Storytel in och frös över 800 titlar ur Word Audios ljudbokskatalog. Bokstavligen berÀttar nÄgra lyssnare som var mitt inne i en bok som försvann i vÀrsta Harry Potter-formeln.

Vi har en lÄng artikel som Àven försöker analysera det hela ur bÄda parters perspektiv. I förlÀngningen Àr det dock svÄrt att inte se att det kommer att bli vÀldigt stökigt för ljudbokslyssnare, författare och förlag. Och för streamingtjÀnster.

FörlÀggareföreningen har dessutom slÀppts Ärstopplistor för 2023. Bland annat för de mest lyssnade ljudböckerna via streaming.

Ha en skön helg!

/Sölve & vÀnnerna pÄ Boktugg

Detta nyhetsbrev Ă€r gratis – tack vare sponsorer och swishbidrag.


Är vi pĂ„ vĂ€g att fĂ„ tvĂ„ ljudbokselefanter i Sverige och ett gĂ€ng myrförlag? Fast fem myror Ă€r fler Ă€n fyra elefanter. Illustration: Dall-E.

EN TANKE

Drömmen om en snÀll ÄterförsÀljare

Vilken mÀrklig vecka. I onsdags slÀppte vi ett nytt Analysbrev som handlar om att förlag och författare gÀrna vill sÀlja direkt till sina lÀsare (och lyssnare) för att inte sitta i hÀnderna pÄ sina ÄterförsÀljare.

Och sÄ idag ramlar vi över en story dÀr Storytel visar exakt vad som kan hÀnda nÀr ett förlag sitter i hÀnderna pÄ sin ÄterförsÀljare.

StreamingtjÀnsterna stÄr för sÄdÀr 98 % av ljudboksförsÀljningen i Sverige. Och beroende pÄ vem du frÄgar stÄr Storytel för mellan 50 och 80 procent av denna. Ja, det skiljer mellan olika författare och genrer sÄ det gÄr inte riktigt att sÀga generellt.

Författare och förlag vill i allmÀnhet att deras böcker ska finnas tillgÀngliga överallt. Det Àr i stort sett bara de förlag som Àgs av nÄgon som Àven Àger en ÄterförsÀljare som vill nÄgot annat. De författare som skrivit kontrakt direkt med en streamingtjÀnst (framför allt Storytel Original) gör det för att de rÀknar med att fÄ bÀttre exponering som i viss mÄn kompenserar för att de inte nÄr ut brett med sin ljudbok.

Men vad hÀnder nÀr du inte lÀngre kan lita pÄ att din bok finns hos alla ÄterförsÀljare? Som författare Àr du hjÀlplös nÀr lÀsare hör av sig och sÀger att din bok inte Àr tillgÀnglig lÀngre hos en av de stora tjÀnsterna.

NÀr bokmarknaden digitaliserades tÀnkte i alla fall jag att det skulle underlÀtta tillgÀngligheten eftersom digitala filer Àr lÀttare Àn fysiska böcker. Men det har blivit tvÀrtom. Det har blivit mycket krÄngligare att fÄ ut sina ljudböcker och eböcker hos alla ÄterförsÀljare och bibliotek (dÀr har vi en annan form av distributionsmonopol som borde granskas av Konkurrensverket). Och istÀllet för att jÀmna ut spelplanen och bana vÀg för mer egenutgivning och mikroförlag sÄ har det istÀllet gynnat de stora förlagen.

Det Ă€r inte utan att man som förlag drömmer om snĂ€llare Ă„terförsĂ€ljare. Kanske det hĂ€r öppnar för en konkurrent, en streamingtjĂ€ntsen Fairplay som publikt listar sina inköpspriser. Men dĂ„ Ă„terstĂ„r problemet – hur konkurrerar streamingtjĂ€nsterna om man har exakt samma utbud?

Kanske finns svaret i andra branscher? DÀr brukar det vara med service. SÄ kanske bÀttre appar och urval? Men jag tror inte svaret finns att hÀmta i att inspireras av Netflix vs Disney vs HBO. Det Àr inte fler fd tv-mÀnniskor vi behöver i bokbranschen. Det Àr folk som Àlskar berÀttelser i ljud- och text.

Sölve Dahlgren, chefredaktör


SUPPORTERS

Ett stort tack till alla företag och organisationer som stöttar Boktugg ekonomiskt och dÀrmed gör det möjligt för oss att driva den hÀr sajten och skicka ut detta nyhetsbrev.
Bli sponsor du ocksĂ„För att fĂ„ veta mer, kontakta oss pĂ„ sales@boktugg.se

Privatperson? Vill du stötta oss med ett bidrag Ă€r vi givetvis tacksamma.
Swisha till 123-483 18 71 (QR-kod).


ANALYSBREVET

Skuggmarknaden – direktförsĂ€ljning vĂ€xer
Böcker säljs idag via flera olika återförsäljarkanaler – men det finns också en skuggmarknad där både författare och förlag är aktiva: direktförsäljning. En trend som kan ta fart under 2024.…
Skuggmarknaden – direktförsĂ€ljning vĂ€xer
Böcker säljs idag via flera olika återförsäljarkanaler – men det finns också en skuggmarknad där både författare och förlag är aktiva: direktförsäljning. En trend som kan ta fart under 2024.…

Du har vĂ€l inte missat vĂ„rt Analysbrev? Kommer 1-2 ggr per mĂ„nad och djupdyker i ett Ă€mne eller en trend. Uppgradera din prenumeration sĂ„ fĂ„r du alltid senaste utgĂ„van direkt i inboxen – och dessutom tillgĂ„ng till hela arkivet. Prova ett kvartal för 149 kr (ord pris 299 kr) eller vĂ€lj ett helt Ă„r för endast 999 kr. Är ni flera pĂ„ företaget vĂ€lj prenumeration med flera konton.


UPPSNAPPAT

đŸ€– fAIrlytrAIned. En ny ideell organisation, Fairly Trained, ska erbjuda certifiering av AI-tjĂ€nster som trĂ€nats pĂ„ data som godkĂ€nts av dess upphovsmĂ€n. De hoppas dĂ€rmed kunna visa skillnaden mellan de AI-företag som licensierar trĂ€ningsdata och de som anvĂ€nder data frĂ„n internet utan tillĂ„telse, skriver de i ett blogginlĂ€gg. Gruppen stöttas av bland andra amerikanska förlĂ€ggareföreningen AAP, skriver Publishers Weekly.

🩉 VD-byte. Frida Envall, inköpsansvarig för böcker pĂ„ bokhandelskedjan Ugglan, blir ny VD efter Anders Billing som istĂ€llet tar över ordförandeposten efter Anders KĂ€llgren som dock sitter kvar i styrelsen som ledamot. Den nya organisationen trĂ€der i kraft 1 juli 2024, men överlĂ€mningen har redan inletts, rapporerar Svensk Bokhandel.

đŸ“± Namnbyte. En internationell konkurrent till Storytel, Bookbeat och Nextory Ă€r amerikanska Scribd. De erbjuder dock mer Ă€n bara böcker och i november 2023 flyttade de eböcker, ljudböcker, magasin, tidningar och artiklar till en egen app med namnet Everand. Resterande material finns kvar pĂ„ Scribd och SlideShare.


FLER RUBRIKER

Lucinda Riley och Harry Whittaker, Àr etta pÄ listan över de 100 mest sÄlda romanerna, deckarna, feelgood och andra skönlitterÀra böcker under hela 2023 med Atlas. 

YoutubestjÀrnorna finns med Àven nÀr vi studerar listan över de mest sÄlda barnböckerna under helÄret 2023: IJustWantToBeCool Àr etta igen.

Valérie Perrin skrev den mest populÀra pocketboken förra Äret. HÀr Àr topp 100-listan över de mest sÄlda pocketböckerna under hela 2023. 

Dessa Àmnen intresserade svenska bokköpare 2023: GÀngbrottslighet, glukos, engelska kungahuset, drinkar och skidÄkning. 

Det Àr en hel del barnböcker högt upp pÄ topplistan över de mest lyssnade ljudböckerna i streamingtjÀnsterna 2023. 

Hundratals backlist-titlar frÄn ljudboksförlaget WAPI har försvunnit frÄn Storytel. Dessutom sÀgs flera av förlagets nyare titlar ha plockats bort frÄn Storytels olika rekommendationslistor. 

Det har blivit dags för den Ă„rliga omröstningen om Årets bok om svensk historia. NĂ€ttidningen Svensk Historia har nominerat Ă„tta titlar frĂ„n 2023 som skildrar allt frĂ„n vikingar till familjen…

VĂ„ren 2024 lĂ„nar teatern stoff frĂ„n romaner, facklitteratur och tv-serier. Det blir bĂ„de rejĂ€la kostymbyten av klassiker och nya dramatiseringar av romaner som tidigare inte setts pĂ„ scen. Visst finns…

Böcker sĂ€ljs idag via flera olika Ă„terförsĂ€ljarkanaler – men det finns ocksĂ„ en skuggmarknad dĂ€r bĂ„de författare och förlag Ă€r aktiva: direktförsĂ€ljning. En trend som kan ta fart under 2024….

SkĂ„despelaren och ljudboksinlĂ€saren Torsten Wahlund Ă€r död, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt. Han medverkade i över 60 film- och tv-produktioner, frĂ€mst som röstskĂ„despelare under senare delen av sin karriĂ€r. Mest kĂ€nd var…

Den brittiska författaren Zadie Smith kommer till Ă„rets Littfest i UmeĂ„ 14–16 mars. Smith, just nu aktuell med den historiska romanen ”Bedragaren”, framtrĂ€der i ett scensamtal tillsammans med Yukiko Duke….

Breakwater Publishing, som beskriver sig som sjöfartens bokförlag och kommunikationsbyrĂ„, har bytt Ă€gare. Lennart Fougelberg som startade förlaget lĂ€mnade vid Ă„rsskiftet över Ă€garskap och vd-roll till Fredrik Thor vars företag…

De senaste 100 rubrikerna hittar du hÀr >>


DEBUTANTER

HĂ€r hittar du fler aktuella debutanter >>


đŸ€Ÿ Tack för att du lĂ€ste …

… Ă€nda hit. Du som Ă€r verkligt intresserad av bokbranschen bör uppgradera och bli betalande prenumerant sĂ„ fĂ„r du Ă€ven tillgĂ„ng till Analysbrevet. DĂ€r gĂ„r vi pĂ„ djupet kring strategi, trender och fenomen.

Om du Àr nöjd med att lÀsa enbart detta (gratis) nyhetsbrev sÄ övervÀg att swisha en liten slant till oss dÄ och dÄ. Swishar du 100 kr eller mer sÄ fÄr du Àven prova Analysbrevet gratis under en kort period. Gör dÄ sÄ hÀr:

1. Swisha minst 100 kr till 123-483 18 71 (Klicka hÀr för QR-kod)

2. Mejla till support@boktugg.se och berÀtta det sÄ att vi fÄr din epostadress. För varje hundralapp fÄr du 25 dagar som Insider. LÀs mer hÀr.

PS. Du kan naturligtvis swisha en tjuga eller femtiolapp ocksÄ. Alla bidrag hjÀlper oss att finansiera journalistiken.