Breakwater Publishing har fått ny ägare

Fredrik Thor är ny ägare till Breakwater Publishing som startades av Lennart Fougelberg 1990. Bild: Breakwater Publishing

Breakwater Publishing, som beskriver sig som sjöfartens bokförlag och kommunikationsbyrå, har bytt ägare. Lennart Fougelberg som startade förlaget lämnade vid årsskiftet över ägarskap och vd-roll till Fredrik Thor vars företag PR-Offset Grafiska i flera år har samarbetat med Breakwater.

Lennart Fougelberg startade förlaget Breakwater Publishing år 1990. Förlaget ger ut både faktaböcker och skönlitteratur med sjöfartsintriktning och producerar även informationsmaterial som hemsidor, kundtidningar och annonser för externa uppdragsgivare.

– Jag är 70-plus nu, det var dags att lämna vidare. Min fru har ju också varit involverad i förlaget, säger han, och hoppas på lugnare tider framöver.

Tanken är att verksamheten fortsätter som tidigare med samma inriktning på sjöfart och historia.

– Vi har ett par böcker som vi ska förlägga på denna sida av sommaren, så det är nya projekt på gång, säger Fredrik Thor.

Att det blev just han som tog över verksamheten har flera orsaker. En är ett långvarigt intresse för fartyg och sjöfart, ända sedan barnsben då hans mormors bror Åke Agvén som var ritare på Götaverken ofta hade med sig bilder och ritningar till honom. En annan är det mångåriga samarbete som de båda företagen haft, där PR-Offset Grafiska har tryckt åt Breakwater Publishing. Sedan 2022 har företagen delat lokaler och kommit bra överens.

– Det var naturligt att vi började prata om ett övertagande, jag tycker det känns väldigt bra, säger Lennart Fougelberg.

Generationsskiften eller överlåtelser av mindre förlag kan ha sina utmaningar. En nischad inriktning kan vara både positiv och negativ ur en köpares perspektiv och de personliga relationer som ett litet förlag ofta har med sina författare och andra partners kan vara svåra att överföra, liksom specifika kunskaper och erfarenheter. I det här fallet föll allt på plats.

– Jag tyckte att det var värt att bevara. De har intressanta produkter, det finns historia i allting, det är mycket hjärta, nerv och själ i det, säger Fredrik Thor.

Lennart Fougelberg kommer att finnas kvar i verksamheten under en övergångsperiod, som senior advisor.

– Och jag kommer kanske läsa lite manus också.

Inriktningen på sjöfart och historia ska alltså fortsätta och medarbetarna är kvar. Men vissa förändringar kan komma, möjligen vad gäller digitalisering.

– Ja, jag tror nog att det kan vara stora vinster för oss där också, men jag kan inte säga hur jag tänker om det ännu. Men vi får helt enkelt följa trenden. Bibehåller vi kvaliteten i produkten kan plattformen se annorlunda ut framöver. Jag är inte främmande för det, men jag tycker om böcker så det kommer att vara hjärtefrågan, säger Fredrik Thor.

Han ser även andra möjligheter.

– Mitt stora intresse är annars gamla ”vägfordon”. Då helst engelska motorcyklar och amerikanska bilar. Jag är även redaktör för Triumph Owners Motorcycle Club, en trivsam klubb för nya och gamla Triumph-motorcyklar. Kanske kommer det, framöver, en bok om landbundna fordon?

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter