Magisk portal till Astrid Lindgren i utställning på Sofiero i Helsingborg

Malin Billing, barnbarn till Astrid, på plats vid utställningen om Astrid Lindgren. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT.

Mystiska väsen och fantastiska äventyr. Sommarens utställning om Astrid Lindgren, skapad särskilt för Sofiero slott, ska få besökarna att lära känna författaren och samtidigt väcka den egna fantasin till liv.

– Vi passar på att betona Astrids sagovärld och vikten att få befinna sig i sagans fantasi, berättar utställningsproducent Karin Eliasson som visar runt.

Kuddar på golvet och stjärnor i taket – i ett mörklagt rum kan besökaren slå sig ner en stund och lyssna på sagor upplästa av Astrids röst. Det bjuds möjlighet att med bilder skapa sina egna sagor eller bege sig ut i Sofieros slottspark i Helsingborg och leta upp magiska portaler i den frodiga grönskan.

En avdelning ägnar sig särskilt åt alla mystiska väsen som finns i sagans värld.

”Kommer nära Astrids idéer”

Utställningen ”Astrid Lindgren – fantasins landskap” tar avstamp i ”Mio min Mio”, som fyller 70 år i år. Handlingen om den ensamme pojken Bosse som lämnar Sverige och hamnar i Landet i fjärran med uppdrag att bekämpa den onde riddar Kato får nytt liv på Sofiero slott.

Karin Eliasson visar drottning Margrethe av Danmark utställningen om Astrid Lindgren. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT.

Besökaren – liten som stor – äntrar en magisk och stundtals lite suggestiv värld som via den välkända sagan ska väcka vår egen fantasi till liv.

– Den sagan lämpar sig så otroligt bra för att visa vad fantasi kan vara och betyda, säger Karin Eliasson och understryker att boken om Mio även tydligt visar författarens ställningstaganden.

– Ja, jag tycker att man kommer nära Astrids idéer och värderingar, som barns rättigheter till kärlek men också ilskan och avskyn inför maktmissbruk och ondska.

”Nya infallsvinklar”

Nyrenoverade Sofiero slott visar utställningen, som skapats särskilt för slottet, fram till slutet av september. Så småningom kommer den även att visas på museet vid Astrids barndomshem Näs i Småland.

Det är via sagan vi återigen ska få lära känna Astrid Lindgren. Vad hade författaren själv tyckt om ett sådant grepp?

Hon hade nog förundrats, tror författarens barnbarn Malin Billing som sett utställningen inför öppning.

– Ja, jag tror att hon ganska länge fortsatte att bli häpen över vilket intryck hennes verk gjorde på andra människor, säger hon.

– Och här får hennes berättelser nya infallsvinklar.

Text: ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT

Fakta: Astrid Lindgren

Föddes 1907 i Småländska Vimmerby.

Hon skrev 34 bilderböcker och 41 kapitelböcker för barn, däribland Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter och Mio min Mio.

Lindgren var 37 år då hennes första bok, Britt-Marie lättar sitt hjärta, kom ut 1944.

Hennes böcker har översatts till många språk och hennes sagofigurer är kända över hela världen.

Astrid Lindgrens arkiv i Kungliga biblioteket utsågs av Unesco till Världsminne år 2005.

Den helt nyproducerade utställningen ”Astrid Lindgren – fantasins landskap” öppnar på Sofiero slott den 5 juni och pågår till 28 september.

Källa: Astrid Lindgren-sällskapet

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid.